Miksi Purra tahtoi Junnilan ministeriksi? Pöllöraati: "Hävettää ihan s****nasti", Orpo näyttää heikolta

Tapaus Junnila ei ole laantumassa. Miltä Petteri Orpo näyttäytyy, entä tekikö Purra virheen? Pöllöraati antaa tuomionsa.

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) epäillyt natsiyhteydet johtivat keskiviikkoina luottamusäänestykseen eduskunnassa. Luottamus tuli – niukasti – mutta asia ei ratkennut siihen. 

Ministerin kytköksiä äärioikeistolaisliikkeisiin on putkahdellut julkisuuteen luottamusäänestyksen jälkeenkin. Viimeisimpänä esiin nousi Junnilan verkkosivun linkin pääte, joka viittaa natsi-Saksan rakennusprojektiin. 

Myös Junnilan eduskunnan äänestyksessä käyttämä pesukarhuin kuvioitu kravatti on herättänyt huomiota, pesukarhu kun on esimerkiksi Yhdysvalloissa ymmärretty äärioikeiston symboliksi.

MTV Uutisten politiikantoimittaja Antonia Berg, Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner ja Rovion viestintäjohtaja Lotta Backlund pitävät niin Junnilan, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran kuin pääministeri Petteri Orpon (kok.) toimintaa hyvin kyseenalaisina.

Backlund jopa hymähtää tapaukselle Pöllöraadin paneelissa:

– Hävettää ihan saatanasti – ulkomailla kirjoitellaan, ja eihän tämä nyt Suomi-kuvalle ihan hirveän hyvää tee.

Jungner kertoo pitäneensä tapausta ennen viimeisimpiä käänteitä jopa hupaisana seurattavana, mutta nyt tuuli on kääntymässä.

– Kyllä hiukan pysäytti, kun tuli esiin tämä, että pitäisi tehdä ilmastoabortteja Afrikkaan -aloite – vuosien takaa, mutta silti. 

– Sehän on siis loukkaavuudessaan ihan seuraavalla tasolla Afrikassa, ja nyt kun miettii, jos Venäjä on hereillä ja nappaa tämän ja lähtee sitä toteuttamaan, niin kohtahan siellä poltetaan Suomen lippuja, Jungner sanoo.

Jungner korostaa, ettei Junnilan tapaus ole vain Suomessa käsitelty "poliittinen kummajainen" vaan puhututtaa laajasti maailmalla. Jungner katsoo, että tilanne voi kehittyä Suomen kannalta kansaivälisesti huolestuttavaksi.

MTV Uutisten Berg komppaa.

– Ihmettelen kyllä kovasti sitä, että perussuomalaiset itse on sitä mieltä, että se on ihan OK, että ihminen, jolla on ollut selkeästi tällaisia [ääriliikkeiden] kytköksiä ja vitsailee esimerkiksi holokaustilla toimii ministerinä.

Jungner pohtii, ettei Suomessa välttämättä ymmärretä esimerkiksi holokaustin traumaattisuutta.

– Sen takia ehkä se, mitä joku ajattelee täällä "kännissä ja läpällä", ei muualla Euroopassa todellakaan ajatella niin.

Tuleeko seurauksia?

Junnila sai eduskunnalta luottamuksen tiukassa äänestyksessä luvuin 95–86, kolme tyhjää, 15 poissa. Voiko uusista käänteistä ja ilmenevistä asioista lopulta seurata mitään?

Junnilan pitäisi omatoimisesti erota, raadissa todetaan.

– Pääministerihän voi myös linjata, että nyt riitti – sanoa, ettei ole enää luottamusta, Jungner huomauttaa ja lisää, että se voisi parantaa tapauksessa kritisoidun Orpon statusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Purra oli luottamusäänestyksen alla kiristänyt tilannetta uhattuaan hallituksen kaatumisella, mikäli Junnila ei saa jatkaa tehtävässään.

– Hän kyllä uhkaili tällä, mutta kyllä pääministerin pitäisi ottaa vahvempi rooli. Mielestäni Orpo näyttää vähän heikolta tässä tilanteessa, Berg toteaa.

Purralta erikoinen valinta

Junnilan kahden vuoden elinkeinoministerin pestin jälkeen tehtävä siirtyy perussuomalaisten Sakari Puistolle. Nyt leimahtaneen tapauksen ajoitus on vaikuttanut merkittävästi Orpon toimintaan, arvioi Backlund.

Mikäli Puisto olisi aloittanut nyt ja Junnila kahden vuoden päästä, olisi luottamuskin voinut ratketa toisin.

– Tässä kohtaa on juuri saatu hallitusneuvottelut maaliin, ja vielä puristetaan rystyset valkoisena, että pidetään tästä kiinni, Backlund arvioi.

– Näyttää niin pomppuiselta siellä heillä keskenään, että veikkaan, ettei tällaista yhtenäisyyttä olisi nähty silloin kahden vuoden päästä.

– Eihän häntä olisi siihen edes nostettu enää kahden vuoden päästä, Berg vastaa.

Miksi Purra ei sitten valinnut "unelmavävy" Puistoa suoraan neljän vuoden ministerinpestiin?

– Mulla on selkeä teoria – hän ei tiennyt. Purra ei tiennyt kaikkia yksityiskohtia. Hän lähti puolustamaan, kuten puheenjohtajan kuuluu, mutta nyt on tipahdellut uusia yksityiskohtia, Jungner toteaa ja jatkaa:

– Eihän tässä muuten olisi mitään järkeä.

– Onkohan tämä perussuomalaisten äänestäjienkään mielestä mikään ihan fantastinen lopputulos, Backlund toteaa.

Berg huomauttaa, ettei Purra hänen mukaansa uskaltanut tulla SuomiAreenan puheenjohtajatenttiin, vaan lähetti puolueen Jani Mäkelän tilalleen.

Jungner korostaa perussuomalaisten olevan puolueena niin sanotusti kansan puolella eliittiä vastaan.

– Perussuomalaisissa on aika arvokasta näyttää keskisormea eliitille.

Pöllöraadin panelistit huomauttavat myös ääriliikkeiden harrastamasta ”piiloviestinnästä”.

Katso koko keskustelu jutun ylälaidalla olevalta videolta!

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat