Miksi tänään liputetaan? Näin Johanista tuli Jean

Tänään juhlitaan Suomen kansallissäveltäjän Jean Sibeliuksen syntymäpäivää ja suomalaisen musiikin päivää. Päivä on ollut vakiintunut liputuspäivä vasta vuodesta 2011 alkaen.

Jean Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa, ja hän kuoli kotonaan Ainolassa 20. syyskuuta 1957.

Sibelius on kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin säveltäjämme. Hän avioitui taidemaalari Eero Järnefeltin sisaren Ainon kanssa vuonna 1892, ja he saivat kuusi tytärtä.

Almanakkaan vuonna 2011

Hämeenlinnan Kansallinen Kulttuuriyhdistys ry alkoi vuonna 2004 Kaija Lehmuskallion ehdotuksesta ajamaan liputuspäivää Sibeliukselle ja suomalaiselle säveltaiteelle. Sisäasiainministeriö antoi liputussuosituksen vuonna 2005, jolloin Sibeliuksen syntymästä oli kulunut 140 vuotta.

Vakiintunut ja yleisesti hyväksytty liputuspäivä 8. joulukuuta tuli vuonna 2011, kun Helsingin yliopiston almanakkatoimisto merkitsi sen kalenteriin.

Johanista Janne, Jannesta Jean

Johan Christian Julius Sibeliusta kutsuttiin perhepiirissä Janneksi hänen setänsä, kauppalaivankapteeni Johan ”Janne” Sibeliuksen muistoksi.

Opiskeluvuosinaan Sibelius ryhtyi käyttämään setänsä jäämistöstä löytyneitä nimikortteja, joissa nimi oli silloisen muodin mukaan kirjoitettu Jean.

Tuottelias säveltäjä

Sibeliuksen tuotantoon kuuluu kaiken kaikkiaan 134 teosta, joista huomattava osa on sävelletty kansantarujen ja pohjoismaisten aiheiden pohjalta.

Sibeliuksen merkittäviin teoksiin kuuluvat muun muassa hänen seitsemän sinfoniaansa, Kullervo, Lemminkäinen , Finlandia ja viulukonsertto.

Lue myös:

    Uusimmat