Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kaikista risteilyillä todetuista koronavirustartunnoista ei ole tarve tiedottaa, koska altistumisketjut on pystytty jäljittämään muilla keinoilla nopeasti.
THL:n mukaan useilla laivaristeilyillä olleilla matkustajilla on todettu matkan jälkeen koronavirustartunta.Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane sanoo, että kaikista ei kerrota samalla tavoin julkisuuteen, kuten tehtiin Silja Euroopan risteilyn kohdalla.
THL:n mukaan Silja Europan Tallinnan-risteilyllä kesä-heinäkuun taitteessa olleita on voinut altistua koronavirukselle, sillä yksi lieväoireinen matkustaja oleskeli pidempiä aikoja laivan yleisissä tiloissa.
Tallink Siljan viestintä kertoi, että heidän tiedossaan on toinenkin tapaus toisella laivalla. Jussi Sane THL:ltä kertoo, että sen jälkeen, kun risteilyt aloitettiin uudelleen, on todettu alle kymmenen tapausta, joissa koronatartunnan saanut on matkustanut laivalla. Kaikista ei ole kuitenkaan tiedotettu.
– Silloin, kun lähikontaktit ja altistuneet on saatu jäljitettyä ja tavoitettua, ja asetettua karanteeniin, on muiden riski altistumiselle ollut hyvin pieni. Ei ole ollut tarvetta yleiselle informoinnille, Sane sanoo MTV Uutisille.
Silja Europan risteilyn osalta Sane painottaa, että kyse ei ole siitä, että kaikki matkustajat olisivat altistuneet.
– Riski on kuitenkin olemassa, ja samalla risteilyllä olleet henkilöt voivat hakeutua matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita tulee.