Miksi tieto lääkevarkaustuomiosta ei kulkenut? Ensimmäinen tuomio morfiinihoitajalle jo vuonna 2012

2:06img
Julkaistu 10.11.2017 19:34
Toimittajan kuva

Outi Airola

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa ihmeteltiin tänään myös sitä, miksi tieto morfiinihoitajan aiemmasta tuomiosta ei kulkenut Valviralle.

Hoitaja oli saanut tuomion lääkevarkauksista Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa jo vuonna 2012. Syksyllä 2015 hän jo työskenteli samassa kaupungissa yksityisessä hoitoalan yrityksessä, jossa hän pääsi käsiksi vahvoihin kipulääkkeisiin.

Työpaikka vei hänet myös hoitamaan kolmevuotiasta vakavasti sairasta lasta, jonka lääkitykseen kuului morfiini kolmen tunnin välein ja vahva unilääkitys yöksi.

– Valvirassa on saatu tieto hoitajan vuonna 2012 saamasta tuomiosta vasta valvonta-asian yhteydessä vuonna 2016, kertoo Henna Wiiala-Keskinen Valviran lakiasiainosastolta.

Myöskään käräjäoikeus ei toimittanut tietoa eteenpäin.

– Käräjäoikeudelta emme saaneet tietoa asiasta, vahvistaa Wiiala-Keskinen sähköpostitse.

Valviran sosiaali- ja terveyslupa-asiain johtajan Tarja Holin mukaan lääkevarkauksista tulee ilmoittaa etenkin, jos lääkevarkaudesta kiinni jäänyt hoitaja jatkaa työtään muualle.

– Koska silloin hän ei ole enää työnantajan valvonnan alla ja voi aiheuttaa potilasturvallisuusriskin toisessa työpaikassa, sanoo Tarja Holi.

Hoitaja tuomittiin vuonna 2012 lääkevarkaudesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Hän työskenteli tuolloin Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Tuomion jälkeen työsuhde purettiin. Keskussairaala lupaa selvittää, miksi tietoa Valviraan ei mennyt. Silloista johtoa ei tavoitettu tätä haastattelua varten.

– Nykykäytäntö on, että tieto menee sekä poliisille että valvovalle viranomaiselle aina lääkevarkaudesta, sanoo johtaja Ilkka Luoma Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos