Morfiinivarkauden uhriksi joutuneen lapsen isä MTV:lle: "Vihdoinkin jonkinlainen piste asialle"

Morfiinivarkaus
Julkaistu 03.02.2017 21:57
Toimittajan kuva

Outi Airola

Kokkolalainen perheenisä Pasi* huokaisee huojentuneena, kun kuulee morfiinivarkausjutun esitutkinnan valmistuvan viimein.

– Jossain vaiheessa tuntui, että mitään ei tapahdu eikä asia etene mihinkään. Tämä on helpottava tieto – vihdoinkin jonkinlainen piste asialle, kuvailee Pasi.

Tapaus on ollut perheelle tuskallinen. Jo se, että perheessä on kotona hoidettava vakavasti sairas pieni lapsi, on raskas asia kannettavaksi. Kun tähän lisätään niinkin uskomaton tapahtumaketju, kuin lapsen kivunhoitoon tarkoitetun morfiinin harkittu ja pitkään jatkunut varastaminen, ollaan jo vaikeilla vesillä.

– Jos asia nyt saadaan oikeuteen, ehkä omatkin ajatukset lakkaavat pyörittämästä tätä asiaa. Se on kuitenkin ollut ajatuksissa aika usein reilun vuoden aikana, myöntää isä.

Pahimmalta tuntui alussa, kun tuntui että kukaan ei ota tapausta todesta.

– Lähetin sähköpostia Valviraan useita kertoja ja yritin saada hoitajan pois kentältä työskentelemästä, Minulle vastattiin, että asian tutkiminen kestää – samalla tiesin hänen jo olevan työssä seuraavassa paikassa, kertoo isä.

Hän otti itse yhteyttä paitsi poliisiin, myös uuteen työnantajaan ja sai hoitajan työsuhteen loppumaan. Reilun kolmen kuukauden kuluttua myös Valvirasta tuli "vihreää valo"”: väliaikainen työkielto hoitajalle.

– Tuntuu vieläkin uskomattomalta se, että koko ajan piti itse toimia ja hoitaa asiaa. Eikö meillä pitäisi olla jonkinlainen viranomaisyhteistyö ja verkosto, jonka kautta tällaisiin asioihin puututtaisiin heti? Tässä tarinassa olisi voinut käydä vielä paljon pahemmin, toteaa isä.

Pari tapausta vuodessa

Vakavia lääkevarkauksia eli morfiinityyppisten huumaavien lääkeaineiden varkauksia tapahtuu Suomessa muutama vuodessa. Se että joku vie sairaan ja puolustuskyvyttömän lapsen – joka ei kykene ilmaisemaan itseään sanallisesti – kipulääkkeet, on tietenkin harvinaista.

Valvirasta muistutetaan, että epäilyt lääkevarkauksista on aina tutkittava, ennen kuin hoitajan ammattioikeudet viedään. Työnantajalla on myös oikeus sovitella lääkevarkausasia ja ohjata tekijä hoitoon, jos kyseessä ei ole potilasturvallisuuden vaarantaminen. Eli jos lääkkeet varastetaan esimerkiksi lääkevarastosta omaan käyttöön ja ne eivät ole huumaavia lääkkeitä.

– Minusta meillä pitäisi olla jonkinlainen terveydenhuollon järjestelmä, jossa tällaiset asiat näkyvät. Eihän voi olla niin, että tällaisen jälkeen voi työskennellä kentällä vielä kuukausia tai vuosia ilman että kukaan tietää aiemmista varkauksista, ihmettelee Pasi.

Hän ei osaa sanoa, olisiko asia edennyt viranomaisreittiä eteenpäin ja millä aikataululla.

– Tiedän vain, että olin itse koko ajan viemässä asiaa eteenpäin ja tuntui, että vastassa oli aina sama vastaus perusteellisesta asian selvittelystä ja tutkinnasta, sanoo Pasi.

Varkaudet siirtyneet kotihoitoon

Suomessa lääkevarkaudet ovat siirtyneet pikku hiljaa kotihoitoon, sillä sairaaloiden ja laitosten lääketurvallisuuteen on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. On valvontakameroita, kaksoistarkistuksia, lääkelaskentaa ja kaikenlaista seurantaa selvästi enemmän kuin takavuosina. Kotona ollaan usein yhden hoitajan toiminnan varassa.

– Mekin huomasimme itse ensin, että lääkedosetissa osa lääkkeistä oli erilaisia kuin ennen, kertoo isä.

Valvira on pohtinut kotona jaettavien lääkkeiden varkaudenestoa moneen kertaan. Hyvää ratkaisua ei ole löytynyt, sillä yksin työskentelevä pystyy periaatteessa vaihtamaan lääkkeet, ellei potilas tai hänen omaisensa pysty seuraamaan tilannetta läheltä. Juuri tästä syystä suurin osa lääkevarkauksista tapahtuu nykyisin kotihoidossa.

– Eihän tällaista osaa kuvitellakaan. Emme mekään osanneet, kertoo perheenisä.

Valvira poisti kyseisen sairaanhoitajan oikeuden harjoittaa ammattiaan 23.5.2016 toistaiseksi. Jo maaliskuussa oli tehty väliaikainen päätös. Hänellä on oikeus saada ammatinharjoittamisoikeutensa takaisin, jos hän pystyy osoittamaan ettei vastaava enää toistu. Esimerkiksi esittämällä todisteet onnistuneesta hoidosta.

– Se että lääkevarkauksista voi ylipäätään Suomessa selvitä pelkällä sovittelulla eikä siitä jää mitään jälkeä mihinkään, on minusta käsittämätöntä. Näihin pitäisi heti puuttua tiukasti, sillä kentällä tällainen toiminta voi olla hengenvaarallista, tietää Pasi.

*Perheen isän nimi on jutussa muutettu.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos