Ammattiliitot toivovat aktiivimalliin joustavuutta. Osa liitoista auttaa jäseniään, osa kaikkia työttömiä, työllistymään vertaisryhmien, uravalmennuksen sekä työnvälityksen avulla.
Nämä palvelut eivät kuitenkaan täytä aktiivimallin aktiivisuuskriteerejä, koska ne eivät ole joko TE-toimiston hyväksymää, järjestämää tai ostamaa palvelua.
Esimerkiksi yhdeksän akavalaisen liiton yhteistyössä järjestämä työnhakuboosteri on työttömille suunnattua vertaisvalmennusta. Sen kohderyhmä ovat yli 50-vuotiaat uusimaalaiset korkeakoulutetut pitkäaikaistyöttömät.
Omaehtoisen työllistymisen tuen ja työnhakuboosterin puheenjohtaja Maria Teikarin mukaan työnhakuboosteri toimii TE-toimiston rahoituksella, ja sen vertaisryhmäläisten on tarkoitus kannustaa toinen toistaan aktiiviseen työnhakuun.
– TE-toimisto itsekin tietää, että parhaiten työllistävät sellaiset hankkeet, jossa on mukana vertaisvalmennuksen aspekti. TE-toimistoilla ei ole resursseja ottaa kaikkia kohderyhmiä huomioon.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Alan työpaikat yhdestä paikasta
Ammattiliitto Pro ja PAM tarjoavat apua työnhakuun uravalmennuksilla ja työnvälityksellä. Ammattiliitto Pron viestintäjohtaja Jaana Aaltosen työnvälitystä on tarjolla liiton jäsenille.
– Haluamme tarjota heille keskitetysti työpaikkoja niihin ammattinimikkeisiin, jotka tunnemme hyvin.
PAM:in Duunisivut ovat kaikkien työttömien käytettävissä.
– Palaute, jota olen niistä itse saanut on ollut myönteistä. Juuri tällaista palvelua on kaivattu, tutkimuspäällikkö Antti Veirto kertoo.