Miksi Venäjän kymmenien kilometrien mittainen ajoneuvoletka pysähtyi ennen Kiovaa? Sankariksi nousi pieni iskujoukko it-asiantuntijoita itse muokkaamine droneineen

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi joukkonsa hyökkäämään Ukrainaan, sotaretki ei ollutkaan paraatimarssi Kiovaan.

Viikko hyökkäyksen alkamisen jälkeen maailmalle levisi satelliittikuvia 60 kilometriä pitkästä venäläisten sotilasajoneuvojen kolonnasta, joka oli jostain syystä jämähtänyt paikoilleen Kiovan pohjoispuolelle.

Nyt on selvinnyt, mikä tankki- ja kuorma-autokolonnan pysäytti. Suurelta osin kunnia kuuluu Ukrainan drone-sotilaille, jotka tekivät öisiä iskuja venäläisten kimppuun.

30 miehen iskujoukko on muodostettu Ukrainan armeijan ilmatiedusteluyksikön Aerorozvidkan jäsenistä. Miehet ovat taustaltaan it-asiantuntijoita ja droneharrastajia. He ovat suunnitelleet suurelta osin käyttämänsä laitteet itse.

Iskevät öisin

Droneyksikköä johtaa Jaroslav Honchar. Hän kertoi The Guardian-lehdelle, miten hänen miehensä onnistuivat pysäyttämään 60 kilometriä pitkän venäläiskolonnan Ivankivin kaupungin lähellä.

Venäläiset olivat lähestymässä Kiovaa Tšernobylin suunnasta. Iskujoukko liikkui yöllä metsässä mönkijöillä. Heillä oli käytössään pimeänäkölaitteet ja droneja, joilla pystyi pudottamaan 1,5 kiloa painavia pommeja.

– Yksikkö tuhosi kaksi tai kolme ajoneuvoa venäläisten saattueen kärjestä ja saattue ei päässyt etenemään. He iskivät vielä kahtena seuraavana yönä ja tuhosivat lisää ajoneuvoja, kertoo Honchar.

Drone-iskuja kohdistettiin myös saattueelle tehtyyn huoltovarikkoon.

– Venäläiset olivat ilman lämpöä, ruokaa ja polttoainetta. Kaiken tämän sai aikaan 30 miestä, kehuu dronejoukon komentaja Honchar.

Honchar on entinen sotilas, josta tuli sitten it-markkinointikonsultti. Kun Venäjä miehitti Krimin ja tunkeutui Donbasin alueelle, Honchar liittyi takaisin armeijaan.

Alkuvaiheessa hänen yksikkönsä käytti kaupallisia droneja. Ryhmään kuuluu insinöörejä, ohjelmoijia ja droneharrastajia ja pian he kehittivät omia droneversioitaan.

Dronet ovat siis osoittautuneet toimiviksi myös asekäytössä, mutta tärkeämpi käyttökohde on toki ollut tiedustelu. Droneja on käytetty Ukrainan tykistön tulenjohdon apuna.

Dronet käyttävät tietoliikenteeseensä Elon Muskin Starlink-satelliitteja.

Lue myös:

    Uusimmat