Milan Jaff on vankilassa yhä samalla osastolla pahoinpitelijänsä kanssa – katujengipomo valittaa kohtelustaan: "Osastolla on vaikea olla"

Katujengipomona tunnettu Milan Jaff on yhä Riihimäen suljetussa vankilassa samalla osastolla vangin kanssa, joka pahoinpiteli hänet vuoden alussa. Jaff on halunnut jo pitkään siirron toiselle osastolle, mutta tämä ei ole onnistunut.

MTV Uutiset kertoi helmikuussa, että Jaff joutui pahoinpitelyn uhriksi Riihimäen suljetussa vankilassa uudenvuodenpäivänä. MTV Uutisten tietojen mukaan pahoinpitely oli tilaustyö, jonka takana oli toinen rikollisjengi.

MTV:n tietojen mukaan pahoinpitely tapahtui vankiosaston keittiössä, jossa toinen vanki heitti kattilallisen kuumaa vesiruokaöljyseosta Jaffin päälle. Hyökkääjä oli Helsingin Tapaninvainiossa marraskuussa 2021 tapahtuneesta kirvesmurhasta tuomittu Sampo Jousimaa.

Kuuma vesi aiheutti Jaffille palovammoja, mutta hän ei loukkaantunut pahasti.

Vedenheittoa seurasi käsirysy, jossa Jaff kävi Jousimaan kimppuun. Molemmat osapuolet saivat ruhjeita ja kumpaakin epäillään pahoinpitelystä.

Yleinen käytäntö on, että väkivaltatilanteiden jälkeen tekoon osallistuneet vangit sijoitetaan eri osastoille, mutta Jaffin kohdalla näin ei ole toimittu. Hän on yhä samalla osastolla, jossa hänet pahoinpideltiin.

– Tämä pahoinpitelijä ja hänen porukkansa on vieläkin täällä samalla osastolla minun kanssani. Haluaisin päästä sellaiseen vankilaan ja osastolle, jossa on enemmän ulkomaalaisia eikä suomalaisia. Suomalaiset yrittävät usein porukalla olla väkivaltaisia minua kohtaan. Ulkomaalaisten kanssa tulen paljon paremmin toimeen, Jaff kertoo MTV:lle.

Kokee olonsa turvattomaksi

Jaff kertoo sanoneensa Rikosseuraamuslaitokselle jo etukäteen, että hän joutuu vaaraan Riihimäen vankilassa. Hänen mukaansa häntä ei kuunneltu.

Jaff on Riihimäen vankilassa osastolla, jossa ovet ovat auki kolme tuntia päivässä. Jaffin mukaan näin ei kuitenkaan ole.

– Osastolla on vaikea olla. Ovet eivät ole auki läheskään kolmea tuntia enkä saa opiskella tai tehdä töitä. Tällaisia mahdollisuuksia ei ole tarjottu, vaikka haluaisin opiskella. Joudun puolustamaan täällä jatkuvasti itseäni, Jaff sanoo.

– Minun ei edes kuuluisi olla tällä osastolla, jolla on lähinnä henkirikoksen tehneitä vankeusvankeja. Minulle väitettiin, että minut on laitettu tälle osastolle turvallisuuteni takia, mutta asia on juuri päinvastoin. En ole täällä turvassa. Suuri osa henkilökunnastakin suhtautuu minuun huonosti ja tylysti, Jaff väittää.

Jaff on vankilassa enimmäkseen yksin eikä hän pääse juurikaan olemaan tekemisissä muiden osaston vankien kanssa.

– Vantaan vankilassa minun oli paljon helpompi olla kuin Riihimäellä, hän sanoo.

Pahoinpitelijät eivät kohtaa toisiaan

Riihimäen vankilan yksikön päällikön Tomi Tuovinen vahvistaa, että Jaff on yhä samalla osastolla pahoinpitelijänsä kanssa. Hänen mukaansa miehet eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan.

– Osaston päiväjärjestys on suunniteltu niin, että he eivät kohtaa toisiaan. Hänelle ei oikein ole tällä hetkellä muuta paikkaa vankilassa, koska hänet voidaan sijoittaa vain tietyille osastoille. Tiedän, että Jaff on hakenut siirtoa toiseen vankilaan, mutta laitosten välisistä siirroista päättää Rikosseuraamuslaitoksen asiakasarviointiyksikkö, eikä näitä siirtopäätöksiä tehdä vankilassa, Tuovinen kertoo.

Tuovinen vakuuttaa kuitenkin, että kyseisellä osastolla ei ole tällä hetkellä olemassa väkivallan uhkaa Jaffia kohtaan. 

Jaff on Riihimäen vankilassa sijoitettuna erikoisosastolle, jossa on vankeja, jotka vaativat erityisempää huolenpitoa ja enemmän henkilökuntaa. Tuovisen mukaan vangin sijoittelu ei perustu pelkästään vangin omaan toiveeseen.

– Tällä rajoitetun toiminnan osastolla monella vangilla on arkipäivän toimintoihin liittyviä ongelmia ja siellä tarvitaan enemmän psyykkista tukea kuin muilla osastoilla. Psykologit ja psykiatrit vierailevat siellä enemmän kuin muilla osastoilla.

Tuovisen mukaan Jaffin väite siitä, että sellin ovet eivät olisi auki kolmea tuntia päivässä, ei pidä paikkaansa.

– Toki osastolla joudutaan pitämään kahta eri päiväjärjestystä, jotta kaikki vangit eivät kohtaa toisiaan, mutta kaikkien vankien sellin ovet ovat auki osa päivää. Jaff saa myös olla tekemisissä joidenkin muiden vankien kanssa.

Vankisijoitteluun vaikuttaa moni asia

Pääsääntöisesti väkivalta- tai uhkatilanteiden jälkeen keskenään riitaisat vangit pyritään siirtämään vankiloissa eri osastoille, mutta aina tämä ei onnistu. 

– Tiettyjä vankeja voidaan sijoittaa vain tietyille osastoille. Esimerkiksi jengiläisiä, joihin Jaffkin lukeutuu katujengitaustansa takia, voidaan sijoittaa vain tietyille osastoille ja tiettyihin vankiloihin. Vanki voi itse olla sitä mieltä, että hän voi mennä minne tahansa osastolle, mutta muut vangit kyseisellä osastolla voivat kokea itsensä uhatuksi tai olonsa turvattomaksi. Sijoittelussa otetaan aina huomioon monta eri asiaa ja ne ovat aika monimutkaisia asioita, Hämeen ja Pirkanmaan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Pasi Oksa kertoo.

Valtaosa jengiläisistä on sijoitettu tehostetun valvonnan osastoille, joita on Sukevalla, Riihimäellä, Mikkelissä ja Turussa.

– Jengiläiset keskitetään teva-osastoille, jotta muut vangit saavat lusia rauhassa. Vankilaympäristön pitää olla turvallinen kaikille, Oksa sanoo.

Jaff on edelleen tutkintavanki eikä häntä ole tällä hetkellä sijoitettu varsinaiselle jengiosastolle Riihimäen vankilassa.

Lue myös:

    Uusimmat