Kangbashin kaupunki rakennettiin miljoonille. Nykyään aavekaupunkina tunnetussa Kangbashissa asuu kuitenkin vain 30 000 ihmistä. Mitä tapahtui?
2000-luvun alussa Pohjois-Kiinassa Ordoksen kunnassa alkoi kunnianhimoinen hanke. Tarkoituksena oli rakentaa kuntaan uusi kaupunki, jossa voisi asua 2 miljoonaa ihmistä. Kaupungissa olisi nimekkäiden suunnittelijoiden näyttävää wow-arkkitehtuuria ja kaikki palvelut lähellä.
Suunnitelma vaikutti varmalta ja sen kehitykseen myönnettiin CNN:n mukaan miljardin rahoitus. Nykyään, kun monet alueet kaupungissa on rakennettu jo valmiiksi, asukkaita on kuitenkin miljoonien sijaan 30 000.
Siihen nähden, kuinka monelle asukkaalle kaupunki on rakennettu, se on lähes autio ja maisema on postapokalyptinen. Asukkaat eivät ikinä löytäneet kaupunkiin.
Syyt kaupungin autioitumiseen kuvaavat Kiinan talouden ongelmia. Niitä ovat esimerkiksi asuntokuplat, ylitarjonta ja vararikkoon menneet rakennuttajat. Talouslehti Forbesin mukaan tilastokeinottelu: viranomaiset ovat vääristelleet paikallisia BKT-lukuja edetäkseen urallaan.
Vastaavat syyt ovat synnyttäneet Kiinaan monia muitakin aavekaupunkeja.
Kiinalaiset itse eivät ole vielä menettäneet toivoaan Kangbashin suhteen ja asuntokuplan odotetaan edelleen puhkeavan.
– Se on myös suuri saavutus eivätkä paikalliset ole erityisen tyytymättömiä – siellä on toiveikas tunnelma. Jollain tasolla sitä pitää kunnioittaa, toteaa kaupunkia kuvannut valokuvaaja Raphael Olivier CNN:n haastattelussa.