Norjan huippuvuorilla on hylätty kylä – entinen kaivosyhdyskunta, jota asuttavat nykyään lähinnä jääkarhut. Kaivoksen toiminta päättyi yli 20 vuotta sitten, mutta kylä on edelleen avoinna aavekaupunkeja etsiville turisteille.
Venäläiset harjoittivat Pyramidenissa kaivostoimintaa vuoteen 1998 asti. Se oli ennen noin tuhannen ihmisen koti; siellä oli uima-allas ja urheilukenttiä. Nykyään kylässä asuu vakituisesti vain kolme ihmistä. Loput ovat satunnaisia sesonkityöläisiä.
Saksalainen valokuvaaja Jan Waider halusi ikuistaa tämän aavekylän rakennukset ja kulki alueen läpi aseistettujen vartioiden kanssa. Waiderin kuvia on nähtävillä artikkelin yllä olevalla videolla.
– Pohjoinen on aina vetänyt minua puoleensa. Sen kylmien ja karujen maisemien kohtaaminen on kuin meditaatiota minulle, valokuvaaja Jan Waider sanoo MTV Uutisille.
– Olen keskittynyt kuvaamaan harvinaisempia paikkoja, joissa turismi ei ole niin läsnä kaikkialla.
Legendan mukaan jääkarhut murtautuivat baariin
Perinteisestä turistikohteesta ei todellakaan voi puhua. Harva uskaltautuu paikkaan, jossa täytyy olla mukana aseistettu opas. Pyramidenissa vaeltavista jääkarhuista liikkuu legenda, jonka mukaan ne olisivat joskus jopa murtautuneet kylän ainoan hotellin baariin.
Tämä kerrottiin myös Waiderille, mutta näitä pohjoisen petoja hän ei matkallaan kohdannut.
– Surullista, etten nähnyt niitä, mutta tiesin, että niitä voi tulla vastaan. Oli kutkuttavaa ajatella jääkarhuja samalla, kun otin kuvia. Se paikka voi olla todella vaarallinen, ellei ole tarkkana, mutta tunsin kuitenkin olevani turvassa, sillä oppaat hoitivat työnsä hyvin.
Toisin kuin esimerkiksi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeensä jättämä hylätty kaupunki Pripjat, Pyramiden hylättiin hiljalleen. Sen jatkaminen olisi vaatinyt merkittäviä lisäinvestointeja, ja niihin ei ollut varaa.
Kaivostoiminta hiipui ja traagisen käänteen asiaan toi Vnukovo Airlinesin vuonna 1996 tapahtunut lento-onnettomuus Longyearbyenissä, jossa kuoli Pyramidenin asukkaita.
Pyramidenin kaduilla ei loju hylättyjä leluja tai entisten asukkaiden vaatteita. Karusta ilmastosta johtuen luonnon kasvillisuus ei ole vallannut katuja eikä alueella jääkarhujen seurana juuri muuta eläimistöä liiku.
– Talot jäivät kutakuinkin ennalleen, mutta valitettavasti niitä ryösteltiin ja ovet jouduttiin sulkemaan. Niitä avataan vain erikseen opastetuille turistiryhmille, Waider kertoo.
Rakennuksista paistaa huolellinen arkkitehtuuri
Pyramidenin rakentamiseen on aikoinaan nähty vaivaa. Huippuvuorilla ei ole ollut puuta saatavilla, joten sitä on jouduttu kuljettamaan Venäjältä asti kaivosyhdyskunnan rakentamista varten. Puusta valmistettiin esimerkiksi kerrostaloja, jotka nyt ovat tyhjillään.
Karu ilmasto on tehnyt rakennuksiin vahinkojaan, mutta ne ovat silti uljaasti pystyssä.
– Minua kiehtoi paikan uniikki arkkitehtuuri. Rakennukset näyttivät hylättyinäkin kauniilta. Tosin läheinen pato murtui hiljattain ja siitä syntyneet tulvat vaurioittivat rakennuksia.
Waider kokee, ettei Pyramiden ollut tyypillinen hylätty surullinen kaupunki, jossa kuvat käydään vaan räpsimässä ja lähdetään pois.
– Paikka ikään kuin toivotti minut tervetulleeksi.
Katso lisää Waiderin tuotoksia täältä
Karut olosuhteet
Norjan huippuvuorilla ei asu kuka tahansa. Ensimmäinen ehto on, että siellä on kyettävä elättämään itsensä. Norjan sosiaalipalvelulaki ei päde Huippuvuorilla asuvaan noin kahden ja puolen tuhannen ihmisen joukkoon, joten he eivät ole oikeutettuja toimeentulo- tai asumistukeen.
Moni saa elantonsa kaivoksista ja muita elinkeinoja ovat esimerkiksi matkailun tai tutkimuksen parissa työskentely.
Asukkaita karsivia tekijöitä ovat myös erilaiset arkielämää hankaloittavat säännöt aina vanhojen mainareiden tapojen noudattamisesta alkoholinkäytön sääntelyyn niin sanotulla viinakortilla.
Saarilla ei myöskään ole mahdollisuutta synnyttämiseen, eikä hautaamiseen. Ensimmäinen johtuu rajoittuneista terveydenhoidon palveluista ja jälkimmäinen ikiroudasta.