SDP:n Hussein al-Taee pyyteli eilen julkisesti anteeksi Facebook -tekstejään. CMI pahoittelee entisen työntekijänsä käytöstä ja poisti tämän nimen sivuiltaan. MTV Uutiset kertoo, miten Hussein al-Taee päätyi sodan jaloista pakolaisleirin kautta Suomen Vantaalle.
Diktaattori Saddam Hussein hallitsi Irakia, kun Hussein al-Taee syntyi shiiamuslimiperheeseen vuonna 1983. Diktaattorin vastustajille, joihin Al-Taeen isäkin kuului, kävi tuohon aikaan huonosti: Asaad al-Taee päätyi vankilaan vuonna 1977 – heti kun Saddam Hussein oli noussut valtaan.
Vankilassa isä eli kidutukseen verrattavissa oloissa, mutta hänet armahdettiin parin vuoden kuluttua Saddamin syntymäpäivän kunniaksi.
Isän päästyä vapaaksi, perhe pakeni Iranin ja Irakin välisen sodan kauhuja kotikaupungistaan Bagdadista Najafiin. Isä oli vaarassa joutua rintamalle ja hän koetti väärennetyn sotilaspassin turvin vaikuttaa ikäistään paljon vanhemmalta ettei joutuisi sotaan.
Isä toimi myös vastarintaliikkeessä, jota ajatollah Al-Hakim johti maanpaosta Iranista käsin. Tilanne kävi lopulta liian vaaralliseksi ja perhe joutui pakenemaan kotimaastaan kokonaan.
YK:n painostuksesta Saudi-Arabia avasi rajansa ja noin satatuhatta irakilaista pääsi pakolaisleirille – al Taeein perhe heidän mukanaan.
Aavikko vaihtui lumileikkeihin
Perhe pääsi pakolaisleirin kautta Suomeen. Elettiin marraskuun pimeää ja kylmää aikaa vuonna 1993, kun 9-henkinen perhe otettiin vastaan Tampereella. Sieltä he päätyivät Valkeakoskelle. Hussein al-Taee oli 10-vuotias.
Valkeakoskella perhettä viihdytti kirpputorilta ostettu mustavalko-kuvaputkitelevisio. Kaupunki tarjosi asunnon ja vaatteet. Pihalta löytyi hiekkalaatikko ja keinuja. Naapurien lasten kanssa harjoiteltiin puhumaan suomea kotikieli-arabian lisäksi. Myös lumileikit tulivat osaksi arkea.
Isä halusi lähemmäs pääkaupunkia ja vuoden kuluttua al-Taeen perhe muutti Vantaalle.
Supo soitteli perheen kotiin
Isä jatkoi poliittista toimintaansa Saddam Husseinia vastaan. Välistä Supo soitteli perheen kotiin arjen keskelle, jossa yritettiin sopeutua suomalaiseen kulttuuriin. Isää kuulusteltiin Scirin takia. Sitkeä isä jatkoi mielenosoitusten järjestämistä. Hän yritti päästä jopa ulkoministeriöön virkamiesten puheille.
Käänne perheen elämään tuli, kun Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät Irakiin ja lopulta teloittivat Saddamin. Tuon jälkeen Irakin poliittinen tilanne muuttui täysin ja maan oloista tuli paluumuutolle otollisemmat. Hussein al-Taeein vanhemmat ja osa sisaruksista muuttivat takaisin Najafiin.
Projektipäällikön ura päättyi työnantajan pahoitteluun
Hussein al-Taee jäi Suomeen. Hän kävi lukion ja opiskeli myöhemmin liiketaloutta ja kansainvälisiä suhteita. Opintoja oli Suomen lisäksi Englannissa ja Varsovassa.
Rauhannobelisti ja presidentti Martti Ahtisaari perusti presidenttikautensa jälkeen konfliktinratkaisujärjestö CMI:n vuonna 2000. Hussein al-Taee palkattiin sinne töihin syksyllä 2014. Projektipäällikkönä Irak-projektissa hän toimi vuodesta 2015.
Nyt entinen työnantaja pahoittelee Twitterissä unohtaneensa al-Taeen nimen yrityksen sivuille.
Päätyi suoraan anteeksipyyntöön – myös äänestäjät saivat osansa pahoitteluista
Hussein al-Taee pääsi kansanedustajaksi SDP:n riveistä. Samalla hänen tehtävänsä CMI:ssä päättyi.
Eduskuntavaalien jälkeen kansalaisaktivisti Anter Yasa paljasti blogissaan kuvakaappauksia al-Taeen vanhoista kirjoituksista. Ne olivat etnisesti ja ihmisoikeudellisesti herjaavia ja syntyi valtava kohu, joka levisi myös ulkomaisiin medioihin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Al-Taee pahoitteli eilisessä tiedotustilaisuudessaan herjaavia facebook -postejaan. Hän kuvaili eilen julkaisemansa blogitekstin sisältöä eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa näin: ”Haluan pyytää anteeksi niiltä ihmisryhmiltä, joita olen satuttanut. Erityisesti niiltä ihmisiltä ja ihmisryhmiltä, jotka olen vanhoissa Facebook -kirjoituksissani maininnut. Olen halunnut pyytää anteeksi erityisesti homoseksuaaleilta, juutalaisilta, somaleilta, sunneilta ja monilta muilta ihmisiltä, joita ne yksittäiset facebook -postaukset ovat loukanneet.”
Lisäksi hän pahoitteli antaneensa väärän kuvan itsestään sekä työnantajalleen, että puolueelleen. Hän myönsi suoraan, ettei ollut kertonut totuudenmukaisesti kirjoitusten olleen hänen omia kirjoituksiaan. Myös äänestäjät saivat oman anteeksipyyntönsä.