Sisäministeriössä on alettu valmistella kansalaisuuskoetta, joka Suomen kansalaiseksi haluavan maahanmuuttajan on tulevaisuudessa suoritettava.
Tutkijan mukaan kokeella ei voida mitata ihmisen oikeita arvoja, vaan siinä pärjäävät he, jotka ovat tottuneet tekemään kokeita.
– Kokeessa on mahdollista mitata tietämystä Suomesta, muttei millä tavalla ihminen oikeasti elää Suomessa tai, miten hän suhtautuu esimerkiksi tasa-arvoon.
– On aina mahdollista opetella oikeat vastaukset ja vastata sen mukaan, riippumatta mitä niistä asioista oikeasti ajattelee, sanoo Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija ja ihmisoikeusaktivisti Erna Bodström.
Lue myös: Kansalaisuuskoe käyttöön – näin Suomi kiristää kansalaisuuden saamisen ehtoja
Kansalaisuuskokeella hallitus haluaa tiukentaa Suomen kansalaisuuden saamisen vaatimuksia. Koe tulee käyttöön parin vuoden päästä ja sillä on tarkoitus mitata, onko kansalaisuutta hakeva maahanmuuttaja riittävän kotoutunut suomalaiseen yhteiskuntaan.
Koe käytössä jo useissa EU-maissa
Malli on käytössä muun muassa Tanskassa, Norjassa ja useissa muissa EU-maissa.
Norjan kokeessa hakija vastaa monivalintakysymyksiin. Netistä löytyneen esimerkkikokeen mukaan kysymykset voivat liittyä esimerkiksi norjalaiseen yhteiskuntaan, lakeihin tai saamelaisten kansallispäivään.
Lue lisää: Kansalaisuus- ja oleskelulupalakien kiristysten pelätään heikentävän Suomen vetovoimaa
Tanskalaisesta kokeesta löydettiin vaikeitakin kysymyksiä. Hakijoilta on kysytty muun muassa kuka oli maan ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri sekä 70-luvun rockyhtyeen laulajan nimeä.
Toistaiseksi ei tiedetä, minkälaisia kysymyksiä Suomen kansalaisuuskoe pitää sisällään.