Venäjältä on jatkuvasti kuultu samaa viestiä Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyen. Se varoittaa aina mahdollisista reaktioista, mutta ei koskaan kerro, mitä reaktiot tarkoittavat, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith sanoo.
Puheita tukevat toisinaan myös konkreettiset teot, kuten sähkökaupan pysäyttäminen itärajalla. Venäjän tarkoituksena on muistuttaa suurvalta-asemastaan ja siitä, mihin se kykenee.
– Kansainvälinen poliittinen kiusanteko on kuulunut tähän Suomi-Venäjä suhteeseen aina, Smith kommentoi.
Lue myös: Pekka Haavisto MTV:lle Putinin tuoreista kommenteista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen: "Nämä ovat myönteisiä huomautuksia"
Lue lisää: Putin: "Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa" – kehotti kuitenkin Natoa kuuntelemaan tarkasti sanojaan
Venäjä ei ehkä ehtinyt rakentaa informaatiokampanjaa
Viime päivinä on pohdittu, miksi Venäjältä ei ole tullut huomattavaa hybriditoimien aaltoa Nato-hakemukseen liittyen. Smithin mukaan kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että Venäjä tuli yllätetyksi. Hybriditoimet vaativat näet valmistelua ja yhteiskunnan heikkouksien löytämistä. Tämä vaatii aikaa.
– Se, että kukaan ei ole voinut nähdä edes helmikuun alussa, että Suomi olisi jättämässä Nato-jäsenyyshakemuksen toukokuussa, niin sitä ei voi kauheasti valmistella.
Hänen mukaansa on nähty yrityksiä informaatiokampanjoihin, mutta niiden saaminen tehokkaaksi kestää aikansa.
– Se on yksi osasyy sille, miksi ei ole ehkä nähty niin voimallista [hybriditoimenpidettä]. Toinen on se, että Venäjän voimat ovat aika pitkälle Ukrainan sodassa.