Putin: "Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa" – kehotti kuitenkin Natoa kuuntelemaan tarkasti sanojaan

Venäjällä ole mitään ongelmaa Suomen tai Ruotsin kanssa, sanoi hetki sitten Moskovassa puhunut Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putin käsitteli puheenvuorossaan kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestön kokouksessa odotetusti Suomen ja Ruotsin lähestyvää Nato-jäsenyyttä. Hän sanoi, ettei Suomen ja Ruotsin jäsenyys ole Venäjälle ongelma.

– Mitä tulee Suomen ja Ruotsin liittymiseen Natoon, liittoutuminen ei itsessään ole Venäjälle turvallisuusuhka. Venäjän osalta haluan informoida kumppaneitamme: Tämä ei ole ongelma.

Sen sijaan Naton sotilaallisen infrastruktuurin leviäminen Suomen ja Ruotsin alueelle on Putinin mukaan ongelma Venäjälle. Hän sanoo, että Venäjä on pakotettu reagoimaan siihen.

– Sotateknisen infrastruktuurin laajeneminen rajoillemme vaatii välttämättä vastareaktiotamme, Putin sanoi puheenvuorossaan.

Hän ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, millainen vastaus Venäjältä olisi luvassa.

– Arvioimme sitä sen mukaan, millainen uhka meille muodostuu. Jää nähtäväksi millainen uhka muodostuu ja me reagoimme sen mukaan.

"Keinotekoisesti aiheutettu ongelma"

Hän sanoi Naton laajenemisen heikentävän turvallisuuspoliittista tilannetta.

– Kyseessä on mielestäni Yhdysvaltojen yritys vaikuttaa muiden maiden politiikkaan ja sitä toteutetaan aggressivisesti. Tämä on keinotekoisesti aiheutettu ongelma kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa.

Natoa kehotti Natoa kuuntelemaan tarkasti sanojaan.

Putin puhui iltapäivällä kollektiivisen turvallisuuden järjestön huippukokouksessa Moskovassa. Paikalla olivat Venäjä-vetoisen puolustusliiton kaikkien jäsenmaiden valtionpäämiehet. Järjestöön kuuluvat Valko-Venäjä, Venäjä, Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Tadzhikistan.

Lukashenka: "Pakotteet helvetillisiä"

Samassa tilaisuudessa puhunut Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka kutsui lännen Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamia pakotteita “helvetillisiksi”.

Hän sanoi, että pakotteet olisi voitu välttää, jos kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestö olisi puhunut yhdellä äänellä niitä vastaan. 

Lukashenka syytti samalla länsimaita siitä, että ne pyrkivät pidentämään Ukrainan sotaa ja heikentämään Venäjää "niin paljon kuin mahdollista".

Lue myös:

    Uusimmat