Millaista on olla lihatuottaja nyky-Suomessa? Hämeenlinnalainen Susanna perusti karjatilan vuosi sitten ja saa rajuakin kritiikkiä – "On kysytty, voiko minutkin teurastaa"

8:38img
Miten nuori karjatilallinen suhtautuu lihantuotannon kohtaamaan kritiikkiin? Katso haastattelu yltä.
Julkaistu 18.11.2020 05:38
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Millaista on olla naudanlihatuottaja nyky-Suomessa? Nuori karjatilallinen Susanna Valtonen kertoo, että uuden tilan perustaminen ei käy käden käänteessä. Vuosi sitten tilallensa ensimmäiset lehmät saanut Valtonen kommentoi myös lihatuotannon kohtaamaa kritiikkiä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina.

Valtonen pitää yhdessä puolisonsa kanssa Hirvilammen luomu -nautakarjatilaa Hämeenlinnassa. Kyse on tuoreesta projektista, sillä ensimmäiset hiehot saapuivat tilalle vasta noin vuosi sitten. Toistaiseksi tilatoiminta on pariskunnalle vasta sivutoiminen ammatti.

– Olemme vasta alkutaipaleella, ja toiminnan käynnistäminen vie tietysti aikaa, resursseja ja rahaa. Sen vuoksi teemme molemmat myös toiminimellä työtä, Valtonen selittää.

Uuden lihatilan perustaminen ei käy käden käänteessä. Valtosen mukaan toiminnan saaminen täyteen vauhtiin vie useampia vuosia.

– Jos viime vuonna tulleet ensimmäiset hiehot poikivat tänä vuonna, ensimmäiset vasikat myimme vasta kuukausi sitten.

 "Se on tosi surullista"

Miten nuori lihatilallinen suhtautuu lihatuotannon kohtaamaan arvosteluun sekä keskusteluun esimerkiksi naudanlihatuotannon ilmastovaikutuksista sekä lihansyönnin eettisyydestä?

Valtosessa aihepiiri herättää kahdensuuntaisia tuntemuksia.

– Tiedän, että meillä eläimet hoidetaan hyvin. Niin tekevät myös muut tuottajat, jotka tunnen. Tiedän jokaisen lehmän nimeltä, tiedän mitä sinne on annettu ruoaksi ja miten sitä on hoidettu. Voin käsi sydämellä sanoa, että ne oikeasti voivat hyvin meillä.

– Toisaalta se on tosi surullista, että jos keskustellaan päästöistä tai eläinten oloista, jos edes korjaat virheen, sinulle toivotaan pahaa.

Valtonen kertoo saaneensa rajujakin viestejä. 

– Olen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käynyt korjaamassa faktavirheitä. Siellä on toivottu, että minuun iskisi salama tai kysytty, voiko minutkin teurastaa, kun en tuota mitään.

Valtonen katsoo, että avoimuudesta lihantuottajalle hyötyä väärien käsitysten oikomisessa.

– Meillä on tilalla avoimet ovet kesällä noin kerran viikossa, että niitä (eläimiä) saa tulla oikeasti itse katsomaan, tekemään omat johtopäätöksensä ja tutustumaan tuotantoon.

Millaisia valintoja lihatuottaja tekee ruokakaupassa? Myös muun muassa tätä asiaa Valtonen kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa. Haastattelun voit katsoa kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta. 

Tuoreimmat aiheesta

Liha