Milloin voi istua rattiin ryyppäämisen jälkeen? Lääkäri varoittaa alkoholin, sairauksien ja lääkkeiden vaikutuksista ajamiseen!

Rikkoutuneita olutpulloja autossa.
Alkoholismin liittyvä sairauskohtaus aiheuttaa onnettomuuden useammin kuin 0.2-0.5 promillen välillä oleva veren alkoholipitoisuus – joka sinänsä lisää hieman onnettomuusriskiä, professori Tervo kertoo.Lehtikuva
Julkaistu 26.06.2016 09:57
Toimittajan kuva

Mikko Niimes

@niimes

Liikenneasioihin erikoistunut lääkäri Timo Tervo kertoo tärkeitä pointteja alkoholinkäytöstä ja ajamisesta juomisen jälkeen.

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo varoittaa, että alkoholismista kärsivä on uhka liikenteessä myös selvin päin.

– Ensinnäkin alkoholismi heikentää ajokykyä jopa pysyvästi, vaikka promilleja ei olisi. Maksavaurio aiheuttaa niin sanottujen kognitiivisten, eli havaintoihin ja toimintoihin vaikuttavien, toimintojen heikkenemistä tai jopa sekavuutta. Lisäksi voi esiintyä epileptisiä kohtauksia tai alkoholidementiaa sekä aivojen ja, tai ääreishermojen vaurioita.

Voiko omasta olotilasta tulkita sen, milloin on turvallista lähteä ajamaan alkoholinkäytön jälkeen?

– Kun tunnet väsymystä alkoholin käytön jälkeen tai tiedät juoneesi paljon, olet jo juonut liikaa. Promilleja ei aina tunnista – varsinkaan kun muutenkin on valvonut tai juo usein. Älä juo niin paljoa ylipäänsä, että kysymystä ajamaan lähtemisestä pitää harkita seuraavana aamuna. Ja kun juot, et aja. Valvominen, alkoholi ja lääkkeet, kuten uni- ja muut keskushermostoon vaikuttavat, ovat huono yhdistelmä. Krapulaisen nukahtamisonnettomuudet eivät ole harvinaisia, Tervo linjaa.

– Käytännössä – jos ei ole lääkityksiä ja on terve – yhden keskioluen voi juoda ja ajaa aikaisintaan puolen tunnin päästä. Sekin voi nostaa hetkellisesti promillet yli sallitun, jos juoma on hotkaistu tyhjään vatsaan ja lähtee heti ajoon.

Tervon mukaan kuolemaan johtaneiden henkilöajoneuvojen tutkinta on paljastanut, että alkoholismin liittyvä sairauskohtaus aiheuttaa onnettomuuden useammin kuin 0.2-0.5 promillen välillä oleva veren alkoholipitoisuus – joka sinänsä lisää hieman onnettomuusriskiä.

– Tähän verrattuna monien lääkitysten riski on kuitenkin olennaisesti suurempi, Tervo sanoo.

Timo Tervo on Helsingin yliopiston liikennelääketieteen professori.

---

Bensa-autosta etanoliauto?

10:16img

Tuoreimmat aiheesta

Rattijuopumus