Miltä sodan jatko näyttää? Suomalaistutkijan mukaan Venäjän isot tavoitteet Ukrainassa romahtivat, mutta Ukraina ei ole vielä sotaa voittanut

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaat kolme kuukautta sitten ilmeisen suurin aikein, mutta monet tavoitteista ovat matkan varrella murentuneet. Suomalaistutkija arvioi sodan jatkoa MTV uutiset Liven haastattelussa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Ilmari Käihkön mukaan Venäjä on vetäytynyt hyökkäyksen edetessä jatkuvasti omista tavoitteistaan.

– Jos alussa ideana oli tarkoitus vaihtaa Ukrainan hallinto ja käytännössä ottaa koko maa haltuun, aika lailla on pakitettu tästä, Käihkö toteaa.

Voittojakin Venäjä on kokenut. Tuorein ”onnistuminen” oli Mariupolin valtaaminen. Ukrainan armeija käski eilen Azovstalin tehdasalueella jäljellä olevien ukrainalaissotilaiden lopettaa taistelut.

Azovin rykmentin komentajan mukaan käsky Mariupolin puolustustaistelun lopettamisesta annettiin ihmishenkien pelastamiseksi. Sitä, miten paljon ukrainalaisjoukkoja alueella vielä on, ei ole tietoa.

Lisäksi Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä hallitsee nyt 80-prosenttisesti Donbassin aluetta.

– Ukraina ei voi luottaa siihenkään, että Venäjä pysähtyisi, vaikka se saisi Donbassin alueen haltuunsa. 

Miltä sodan jatko näyttää?

Millaisia mahdollisuuksia Ukrainalla on sitten vallata takaisin menetettyjä alueita, ja miten todennäköisesti Itä-Ukrainaan jää jäätynyt konflikti eikä selvää ratkaisua tule?

– Tämä on ihan avainkysymys sen suhteen, miltä tuleva sota näyttää, Käihkö toteaa.

– Nato-lähteeltä tuli viestiä siitä, että Ukraina on saanut etulyöntiaseman sodassa. Tällaiset lausunnot voivat kuitenkin olla aika vaarallisia. Taktisesti Ukrainalla on ehkä etulyöntiasema, koska maa pystyy tällä hetkellä tuomaan uusia joukkoja ja aseapu lännestä virtaa.

Lisäksi osa Ukrainan käytössä olevista aseista on parempaa kalustoa kuin Venäjällä on.

– Venäjällä taas on selkeästi vaikea tuottaa sinne uusia joukkoja. Sisäpoliittista syistä he eivät halua tehdä laajaa liikekannallepanoa Venäjällä. 

– Tässä mielessä voidaan sanoa, että Ukrainan tilanne paranee ja Venäjän heikkenee. Mutta se ei tarkoita sitä, että Venäjän hyökkäys olisi millään tavalla laantunut tai että Ukraina olisi kaikkialla onnistunut pysäyttämään sen.

Käyhkö muistuttaa myös siitä, että Venäjä joka tapauksessa kontrolloi tällä hetkellä suuria osia Ukrainasta.

– Ukrainan pitäisi ensin pystyä pysäyttämään Venäjä ja sen jälkeen vielä vapauttamaan alueet.

Viime päivinä on kuultu, että Venäjä etenkin etelässä siirtyy puolustuskannalle ja rakentaa linnoituksia. Tämä tulee vaikeuttamaan Ukrainan tulevia vapautusyrityksiä.

– On liian aikaista sanoa, että Ukraina tätä sotaa olisi voittanut, Käihkö summaa.

Nälänhätä uhkaa sodan takia

Käihkö toteaa vielä, että jos Ukrainalla olisi taktisesti etulyöntiasema, strategisesti se voi olla Venäjällä.

– Tähän vaikuttaa muun muassa se, että Venäjä on blokannut ukrainalaiset satamat. Ukraina ei siis pysty viemään maasta merikautta mitään. Tällä on vakavia kansainvälisiäkin seurauksia esimerkiksi globaalin nälänhädän suhteen.

– Afrikassa ja Lähi-Idässä miljoonat ihmiset todennäköisesti tulee näkemään nälkää sodan takia.

Lue myös:

    Uusimmat