Dosentti: On vain yksi tie pysyvään rauhaan – Ukrainan on vallattava takaisin kaikki alueet

6:38imgVenäjä haluaa Ukrainan sodasta menestystä voitonpäiväksi – asiantuntija arvioi, mikä sille riittää
Julkaistu 19.04.2022 06:42

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Venäjällä on kiire Ukrainassa, kun se yrittää kaapia menestystä ennen mahtipontista sotilasparaatiaan.

Suurhyökkäystä Itä-Ukrainaan on uumoiltu viikkoja, kun Venäjä on keskittänyt joukkojaan alueelle.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Ilmari Käihkö sanoo, ettei Venäjä ole ollut kykenevä aloittamaan iskua aiemmin. Itä-Ukrainaan siirrettiin ainakin osa Kiovan pohjoispuolella taistelleista joukoista.

– Sodassa ollaan yliarvioitu Venäjän asevoimien kyky, eli voi olla että Venäjällä ei ole riittänyt miesvoimaa, materiaalia tai moraaliakaan, Käihkö sanoo.

Venäjälle suotuisampi taisteluareena

Käihkön mukaan todellisen paineen kohteena oleva Itä-Ukraina on Venäjälle suotuisampi taistelutanner kuin Kiovan pohjoispuoli, josta Venäjä alkoi vetäytyä maaliskuun lopussa, kun menestystä ei tullut.

– Kiovasta pohjoiseen on urbaanimpi alue ja siellä ukrainalaisten oli helpompi toimia. Itä-Ukrainassa huoltoyhteydet ovat pidemmät ukrainalaisille ja lyhyemmät venäläisille.

Lisäksi Venäjä on ensimmäistä kertaa keskittänyt joukkonsa yhdelle hyökkäyssuunnalle.

Vaikka Venäjällä on siis paremmat mahdollisuudet kuin Kiovan suunnalla, peli ei suinkaan ole selvä. Ukraina saa jatkuvasti länneltä aseapua ja etu on yleensä sodassa puolustajan puolella.

– Yhtä lailla, jos Venäjä on hellittänyt painetta muualla, Ukraina pystyy keskittämään joukkoja Itä-Ukrainaan. Jos Venäjä pääsee keskittämään joukkoja, kyllä se tulee olemaan vaarallista Ukrainalle.

Uskotko, että Ukraina voi säilyttää asemat?

– Ehdottomasti.

"Venäjä yrittää esittää sitä voittona"

Venäjällä on painetta menestyä ennen toisen maailmansodan Voitonpäivää 9. toukokuuta. Aikaa on siis enää kolme viikkoa.

Yksi voitto voi olla satamakaupunki Mariupol, jonka Käihkö arvioi kaatuvan päivissä. Kaatumisen myötä Venäjä saisi esteettömän maakäytävä Venäjältä Krimille.

Lue lisää: Ukraina pakottaa Venäjän veriseen lopputaisteluun Mariupolissa – "Muita vaihtoehtoja ei ole"

Silti presidentti Vladimir Putin saattaa joutua tyytymään tilanteen kaunisteluun.

– Ihan miltä tahansa tilanne näyttää, Venäjä yrittää esittää sitä voittona. Mariupol on todennäköinen, että se pystytään esittämään voittona, mutta on vaikea nähdä, mitä muita voittoja Venäjä pystyisi esittämään.

Käihkö pohtii, että vaikka Venäjä saisi alueita vallattua Donbasissa eli Itä-Ukrainassa, siitä jäisi vain riippakivi Venäjälle.

– Tämä on alue, jolla on hyvin vähän taloudellista merkitystä – nyt kun se on tuhottu. Jääkö ukrainalainen väestö sinne? Jos se jää, tekeekö väestö vastarintaa. Toistaako Venäjä vain ongelmaa, joka sillä on ollut jo vuodesta 2014 asti.

Käihkö tarkoittaa ongelmalla Luhanskin ja Donetskin separatistialueita, jotka irtautuivat Venäjän tukemilla joukoilla Ukrainasta vuonna 2014. Separatistialueet ovat maksaneet Venäjälle paljon, eikä niistä ole ollut merkittävää hyötyä, Käihkö sanoo.

– Se olisi vain sama suuremmassa mittakaavassa, hän toteaa viitaten Donbasin alueeseen.

– Voi olla, että niin sanotut voitot jäävät aika pieniksi Venäjälle loppujen lopuksi. Silti yritetään esittää voittoina asioita, jotka pidemmällä aikatähtäimellä eivät edes ole voittoja.

Lue myös: Suomi voi antaa lisää apua Ukrainalle, sanoo Haavisto – kommentoi myös mahdollista Nato-jäsenyyttä

Yksi tie pysyvään rauhaan

Ukrainan ja Venäjän välillä neuvottelukosketuksia ei ainakaan viime päivinä ole ollut. Muun muassa Butshassa tapahtuneet siviilien joukkoteurastukset ovat vaikuttaneet neuvotteluhalukkuuteen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on myös sanonut, että neuvottelut loppuvat kokonaan, jos Mariupolissa jäljellä olevat sotilaat tapetaan.

Dosentti Käihkö uskoo, että jossain vaiheessa neuvottelupöytään palataan. Sen aika ei kuitenkaan ole nyt.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että minkäänlainen neuvottelurauha on hyvin vaikeaa saada aikaan. Tilanne on tämä niin kauan, kun osapuolet pystyvät sotaa jatkamalla muuttamaan tilannetta.  

Neuvottelurauha on kuitenkin todennäköistä jollain aikavälillä. Sekään ei kuitenkaan Käihkön mukaan päättäisi konfliktia.

– On mahdoton sanoa, miltä tilanne näyttää puolen vuoden tai vuoden päästä, jos ja kun sota pitkittyy. Todennäköistä on, että kumpikaan osapuoli ei pysty saavuttamaan omia tavoitteitaan neuvotteluissa.

– Jossain vaiheessa tulee neuvottelurauha, joka tuskin tyydyttää kumpaakaan, eikä se ratkaise konfliktia.

Käihkö sanoo, että ainoa pysyvä rauha olisi se, että Ukraina onnistuisi valtaamaan takaisin alueet, jotka Venäjä on onnistunut nyt valloittamaan.

– Onko heillä kykyä siihen edes länsimaiden tuella, sitä emme vielä tällä hetkellä tiedä.

Lue myös: Savuavasta Moskvasta leviää vahvistamaton video

Katso myös: Minkälainen on Venäjän puhututtu suurhyökkäys? MPKK:n sotilasprofessori Marko Palokangas kertoo

2:09img

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota