Asiakkaidensa palautteen inspiroimana Mimmu kehitti XXL Dance -konseptin. Se on suunnattu naisille, joiden painoindeksi on yli 30. – Ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelevat, kun ollaan samassa veneessä, hän kuvailee.
Mimmu oli ehtinyt olla ryhmäliikunnan ohjaaja kymmenen vuotta. Hänen asiakkaansa olivat pääasiassa ylipainoisia naisia, jotka kertoivat samanlaista tarinaa: kyllä minä menisin ryhmäliikuntatunnille, mutta.
– Todella monelta tuli viestiä, että tekisin sitä ja osallistuisin tähän, mutta kun. Aina oli se mutta: kellä se oli, että ei pysy perässä, en jaksa, en kehtaa – mitä jos muut katsovat, että tällainen pullukka tulee sinne? Naisilta jäi paljon tekemättä asioita sen takia, että mietittiin, ettei kehtaa tai pysty, Mimmu Pietilä, 34, kertoo.
Hänen mielessään alkoi itää ajatus uudenlaisesta tanssitunnista. Sellaisesta, jolla ei tarvitsisi osata mitään tai miettiä, miltä tanssi näyttää; sen sijaan tunti olisi kuin bileet, joissa tanssitaan, pidetään hauskaa.
– Ei mietitä liikaa sitä, miltä näyttää, vaan sitä, miltä tuntuu, hän kuvaa.
Ideansa pohjalta Mimmu kehitti XXL Dance -konseptin. Se on suunnattu naisille, joiden painoindeksi on yli 30.
Mimmu Pietilä, 34, ohjaa XXL Dance -näyttötuntia Hämeenlinnassa.
– Ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelevat, kun ollaan samassa veneessä, hän kuvailee.
Ensimmäinen ryhmä aloitti Riihimäellä. Nyt niitä on ympäri Suomen.
Mitään ei tarvitse osata valmiiksi
Tunnilla mitään ei ole pakko tehdä. Sen sijaan Mimmu haluaisi ajatella, että tunnilla saa: saa tanssia, saa heittäytyä, saa iloita ja nauraa.
– Mitään ei tarvitse osata valmiiksi, ei tarvitse tietää mitään. Ei tarvitse olla tanssija. Ei ole vääriä liikkeitä, joita voit tunnilla tehdä. Kun meillä on musiikki ja liike, meillä on tanssi, hän sanoo.
Tunneilla hassutellaan, opetellaan heittäytymään ja tanssitaan helppoja koreografioita.
– Toisinaan voi olla haastavampiakin koreografioita, mutta emme me ole menossa mihinkään esiintymään. Se, astutko kolme askelta vasemmalle, kun piti mennä oikealle, tai pyörähdät eri suuntaan kuin muut, sillä ei ole väliä. Sillä ei ole merkitystä.
Mimmu Pietilä, 34, ohjaa XXL Dance -näyttötuntia Hämeenlinnassa.
Ei kysymys painonpudotusryhmästä
Mimmu halusi kohderyhmäksi nimenomaan ylipainoiset naiset.
– Kenenkään painoindeksiä ei kysytä ovella eikä ketään laiteta puntariin. Luotetaan, että ihminen kyllä itse tietää, Mimmu kuvaa.
Tunnilla ei kuitenkaan ole tarkoitus pudottaa painoa tai kiinteytyä.
– Ei ole kysymys painonpudotusryhmästä, ei edes kunnonkohotusryhmästä, vaikka todennäköistä on, että kunto saattaa kauden edetessä nousta, jos ei aiemmin ole kauheasti liikkunut. Ei ole tarkoitus liikkua sen takia, että meidän täytyisi muuttaa itseämme. Liikumme sen takia, että se tekee hyvää ja on kivaa, luo uusia sosiaalisia kontakteja
Ulos mukavuusalueelta
Ninnu Lindroos kävi aluksi vain tunneilla tanssimassa. Hän ihastui kertaheitolla.
– Mimmu pyysi minua ohjaajaksi. Aluksi ajattelin, että ei herranjestas. En ollut harrastanut tanssia eikä ollut ohjaajakoulutustakaan. Ajattelin, ettei minusta ole siihen, Ninnu kuvaa.
Ninnu vetää tunteja Hämeessä.
Se ei ollut totta. Nyt Ninnu vetää tunteja Hämeessä. Aiemmin hän itsekin tanssi vain kotona tai baarissa; muita paikkoja ei ollut.
Tunneilla Ninnu haluaisi jakaa samaa fiilistä, jota on itse tunneilta saanut – siis vapautta. Toisinaan ylipaino voi estää muiden lajien kokeilemisen.
– Miksei voisi mennä jonnekin harrastamaan? Itselläkin on ylipainoa, niin totta kai se luo sellaisen tietyn "esteen mieleen". Valitettavasti näin on, Ninnu kuvaa.
– Joillekin saattaavat olla haasteellisia ne itseilmaisuosuudet. Ideanakin on vähän haastaa, tulla ulos mukavuusalueelta – ei liiaksi, mutta kuitenkin. Siitä saa sen vapauden tunteen. Itselläni se on kasvattanut itsetuntoa, ja olen saanut paljon uusia ihmisiä elämääni. Ja uusia kokemuksia!
XXL Dance -näyttötunti Hämeenlinnassa.
Yksi hyvä hetki voi vaikuttaa koko arkeen
Myös Mimmu on kuullut tunneista hyvää palautetta: ne ovat antaneet uskallusta heittäytyä ja kasvattaneet itsevarmuutta.
– Teemme harjoituksia, joissa fiilistelemme vaikkapa naiseutta tai harjoittelemme kävelemään itsevarmasti. Hassuttelemme, mille ei välttämättä ole tilaa missään muualla kuin tässä ryhmässä, missä on turvallinen ja hyvä kokeilla, hän sanoo.
– Vaikutus saattaa olla koko arkeen: hymyilyttää ja naurattaa enemmän, rohkeus kasvaa. Uskaltaa laittaa värikkäämmän paidan päälle.