Ministeri Haatainen: Näiden laiminlyöntien takia Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja erosi

37:26img
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosia, miten suojavarustekaupat jatkuvat tulevaisuudessa? – Näin ministeri Tuula Haatainen kommentoi maskikohua tiedotustilaisuudessaan
Julkaistu 14.04.2020 17:07

MTV UUTISET–STT

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi työministeri Tuula Haataiselle (sd.) eroanomuksensa syyksi keskuksessa tapahtuneen huolimattomuuden ja sisäisen toiminnan laiminlyönnit.

Haatainen kertoi asiasta eduskunnan täysistunnossa tiistaina vastauksena Sari Essayahin (kd.) kysymykseen suojavälinehankintojen ja niitä koskevan selvityksen jatkosta. Aiemmin syyksi Louneman eroon on kerrottu suojavälinehankinnassa ilmenneet puutteet ja luottamuspula sen enempiä täsmentämättä.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaanottaa tänään Haataisen alulle paneman ulkopuolisen selvityksen siitä, miten HVK päätyi tilaamaan epäkelpoja kasvomaskeja yrittäjiltä, joiden kanssa sen ei olisi pitänyt tehdä kauppoja.

– Siitä on pidettävä huolta, että kaikissa valtion alaisissa laitoksissa noudatetaan voimassaolevia toimintasääntöjä ja ohjeita, ja tähän haluan vastauksia. Mitä tulee kauppoihin ja yksityiskohtiin, en ministerinä niihin voi tässä tilanteessa tietenkään vastata, vaan odotan sitä selvitystä, mikä sieltä on tulossa, Haatainen sanoi täysistunnossa.

Kaksi HVK:n johtoryhmän jäsentä hyllytetty

Eilen HVK:n hallitus kertoi vapauttaneensa työvelvoitteesta kaksi johtoryhmän jäsentä kasvomaskikauppojen selvittelyn ajaksi.HVK:n hallitus päätti työvelvoitteesta vapauttamisesta viikonlopun aikana järjestetyssä kokouksessa. Hyllytetyt jäsenet ovat Asko Harjula ja Jyrki Hakola. Heistä Hakola oli allekirjoittanut sopimuksen, jolla HVK oli tilannut sairaalakäyttöön sopimattomia kasvomaskeja pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosottovelkaiselta yrittäjältä Onni Sarmasteelta.

Lue myös: Liikemies Onni Sarmaste avautuu piinaviikoistaan MTV Uutisille – joutui pakenemaan uhkailujen takia kodistaan: "En pysty enää palaamaan sinne"

Ministeri Haatainen kommentoi viime viikolla, että jo siihen mennessä saatujen selvitysten perusteella tapahtuneet virheet olisi pitänyt pystyä välttämään kohtuullisin vaatimuksin.

HVK tilasi Kiinasta suojavarusteita myös kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa. Tilaus on jumissa, koska virolainen pankki jäädytti HVK:n Jylhälle lähettämät rahat. Jylhää edustavan juristi Kari Uotin mukaan sopimus on silti yhä voimassa.

Haatainen on nimennyt Janne Känkäsen työ- ja elinkeinoministeriöstä HVK:n väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimittää uuden toimitusjohtajan.

Suojamaskikauppojen epäselvyydet paljasti Suomen Kuvalehti viime keskiviikkona, minkä jälkeen niitä on puitu julkisuudessa laajasti.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus