Ministeri pitää Racinen tapausta ikävänä, mutta ei osta väitettä, että työvoimahallinto olisi lähtökohtaisesti työnantajan asialla.
Martin-Eric Racine on kahden korkeakoulututkinnon pitkäaikaistyötön. Hän on hakenut töitä asenteella "mitä vaan", mutta työttömyys on pitkittynyt jo yli kuuden vuoden mittaiseksi. Työministeri on huolissaan Racinen kaltaisista.
– Ikävä kuulla. Valitettavasti tämä ei ole aivan ainutlaatuista tänä päivänä. Erityisesti korkeasti koulutettujen työttömyys on huolestuttavalla tavoin pidentynyt. Työttömyys pitenee iän myötä melko suoraviivaisesti, kommentoi ministeri Lauri Ihalainen (SDP).
Racine ei koe saaneensa te-toimistosta koulutusta tai muutenkaan apua työnhakuunsa. Ihalaisen mukaan palvelujen kysyntää on enemmän kuin resurssit antavat myöden.
– En pysty tietenkään sanomaan tähän yksittäisen tapaukseen, miksi koulutusta ei ole järjestetty. Koulutuspalvelujen, kuten muidenkin työvoimapalvelujen kysyntä ylittää kuitenkin sen, mihin meillä on mahdolllisuuksia. Olemme kuitenkin nostaneet aktiivitoimissa olevien määrän tasolle, jolla oltiin enimmillään 1990-luvun kriisivuosina, ministeri jatkaa.
Racinen väitteeseen työvoimahallinnon työnantajapainottuneisuudesta Ihalainen antaa toisen kulman.
– En ole tuosta väitteestä iloinen, vaikka aika ajoin sanotaan, että työnantajien tarpeet on unohdettu ja palvellaan vain henkilöasiakkaita. Työ- ja elinkeinohallinto toimii välittäjänä työnantajan ja työnhakijan välillä. Välittäjä ei tee kauppoja, vaan vie työvoiman kysyntää ja tarjontaa yhteen, auttaa niitä kohtaamaan toisensa, parantaa työnhakijoiden valmiuksia ja auttaa työnantajia rekrytoinnissa ja tuottaa työmarkkinoilla tarvittavaa osaamista. Aika merkittävä panos työvoimapalveluissa laitetaan myös vaikeasti työllistyvien auttamiseen. Eli en osta tuota väitettä ollenkaan.