Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää tärkeänä, että eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet koronatalkoisiin. Hallitus kävi maanantaina kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa keskustelun koronatilanteesta.
– Eduskuntaryhmät hyvin vahvasti sitoutuvat siihen, että tautitilanne hoidetaan ja huolehditaan sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvystä, Krista Kiuru tiivisti neuvottelujen jälkeen.
Valmistavaa keskustelua käytiin kaikkien puolueiden kesken siltä varalta, että koronaepidemia pahenisi eduskunnan istuntotauon aikana ja valmiuslakia täytyisi harkita.
Eduskunta jäi istuntotauolle maanantaina ja palaa takaisin vasta helmikuun alussa.
Mikään puolue ei pidä valmiuslakia toistaiseksi tarpeellisena
Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan varautumissuunnitelmia käytiin läpi hallituksen kanssa varsin hyvässä yhteisymmärryksessä.
– Mikäli tilanne kriisiytyy vaikkapa joulunpyhinä tai tammikuun alussa, käydään nopeasti puoluejohtokierros läpi niin kuin tänään, ja sitten lähtökohta on, että eduskunta ennakkotarkastaa valmiuslain käyttöönoton ja hyvin nopeasti pystytään eduskunta koolle kutsumaan, hän sanoi neuvottelujen jälkeen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio piti tärkeänä, että ennen eduskunnan koolle kutsumista ryhmät saisivat kirjalliset selvitykset.
Mikään eduskuntaryhmä ei Tavion mukaan ole sitä mieltä, että nyt olisi käsillä sellainen tautitilanne, että valmiuslaki tarvittaisiin.
Hallitus koolle myös jouluna, jos koronatilanne vaatii
Puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan eduskunta saadaan tarvittaessa koolle nopeasti myös eduskunnan istuntotauon aikana, jos valmiuslaki jouduttaisiin aktivoimaan.
Hän kertoi, että puhemiesneuvosto käsitteli asiaa maanantaina, ja virkamiehet esittivät arvion, että kaksi päivää riittäisi varoajaksi.
Myös hallitus on varautunut kokoontumaan milloin tahansa ja myös jouluna, mikäli koronatilanne tätä vaatii.
Valmiuslain käyttöönotto edellyttäisi poikkeusolojen toteamista yhteistyössä tasavallan presidentin kanssa. Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain.
Kiurusta oli tärkeää, että eduskuntaryhmät saivat uusimmat tiedot koronatilanteesta.
– Meillä ei ole nyt aihetta suureen juhlaan, vaan jokaisen suomalaisen pitää suojella sekä omaa että toisten terveyttä.
Valonpilkahduksen päivään toi tieto siitä, että Euroopan komissio antoi myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle EU:n alueella. Suomeen on tarkoitus tulla ensimmäinen erä rokotetta tapanina.