Koulujen sulkemisesta ei vielä päätöstä – pääministeri Sanna Marin opposition vaatimuksesta: "En ennakoi todennäköisyyttä, mutta sanon, että se on mahdollista myös Suomessa"

5:26img
Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili Kymmenen uutisissa.
Julkaistu 12.03.2020 21:40

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Hallitus kävi tänään eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla läpi nykyistä koronavirustilannetta ja sitä, onko tarvetta vielä nykyistä voimakkaampiin toimiin.

Video: Millaisiin taloustoimiin Suomi ryhtyy, mikäli koronavirus ajaa maan talousahdinkoon? Katso ja kuuntele Sanna Marinin vierailu Kymmenen uutisissa kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta! 

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus kävi tänään Säätytalolla eduskuntapuolueiden kanssa perusteellista keskustelua koronaviruksen tämänhetkisestä tilasta sekä siitä, onko Suomessa tarvetta entistä voimakkaampiin toimiin.

– Saimme THL:ltä sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäälliköltä vastauksia kysymyksiin ja huoliin. Kävimme huolellisesti läpi sitä, että minkälaisilla toimilla olisi mitäkin vaikutuksia, Marin avaa kaksituntisen keskustelun sisältöä Kymmenen uutisissa.

Lue myös: STM:ltä hurja tarkennus aiempiin koronasuosituksiin: Kaikkien ulkomailta palaavien kehotetaan jäävän pois töistä, koulusta ja päiväkodista

Eduskuntapuolueet näyttävät vihreää valoa

Marinin mukaan tänään käytiin tunnin mittainen keskustelu pelkästään siitä, pitäisikö valmiuslaki ottaa käyttöön vai ei.

– Kysyin eduskuntapuolueilta sitä, jos tälle (valmiuslaki) olisi tarvetta, olisiko valmiutta puoluilla ottaa valmiuslaki käyttöön ja siellä oli yhteisymmärrys siitä, että tarvittaessa olisi mahdollisuus ottaa käyttöön. Vielä emme ole pisteessä, jossa olisimme tehneet tästä päätöksen tai siihen olisi tarvetta, Marin perustelee. 

Marin muistuttaa, että mikäli valmiuslaki joudutaan ottaa käyttöön, prosessi ei ole niin yksinkertainen.

– Valtioneuvosto yhdessä tasavallan presidentin kanssa arvioisi, otetaanko valmiuslaki käyttöön. Sen jälkeen valtioneuvosto antaisi asetuksen eduskunnalle, joka lopulta siunaisi valmiuslain käyttöönottamisen, Marin avaa prosessin kulkua. 

Marin opposition vaatimukselle: "En ennakoi todennäköisyyttä, mutta..."

Oppositio on tuonut ilmi, että se ottaisi rajummat toimenpiteet käyttöön viipymättä. Marin huomauttaa, että hallitus teki jo aiemmin tänään päätökset erilaisista toimenpiteistä, joilla pyritään hillitsemään koronaviruksen etenemistä Suomessa. 

Lue lisää: Hallitus: Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan – "Epidemian pysäyttäminen ei ole enää mahdollista"

– Kovia toimia on jo tehty, mutta kysyin myös puolueilta sitä, onko myös tarvetta tätä kovemmille toimille. Siellä kannat jakautuivat: Toiset ovat sitä mieltä, että jo nyt on tarpeen ottaa vielä järeämmät toimet käyttöön, osa on sillä kannalla, että vielä on syytä katsoa, miten tilanne kehittyy. 

Hallitus on käynyt keskustelua THL:n sekä muiden terveysviranomaisten kanssa siitä, pitäisikö Suomen ottaa esimerkkiä esimerkiksi Tanskan ja Norjan käyttöönottamista toimista, ja sulkea koulut myös kotimaassa. Toistaiseksi hallituksella ei ole yteistä mielipidettä asiasta.

– Minun käsitykseni tällä hetkellä on se, että jos tällaisiin toimiin ryhdytään, niin niille pitää olla tietenkin vankat perusteet ja kokonaisarvio. En ennakoi todennäköisyyttä, mutta sanon, että se on mahdollista myös Suomessa, Marin sanoo.

Lue myös: Ulkoministeri Haavisto toivoo, että vakuutusyhtiöt ovat ymmärtäväisiä koronatilanteessa: "Terveys menee kaiken yli"

Lakia käytetty viimeksi sota-aikana 

MTV:n politiikan toimittaja Antonia Berg sanoi tänään Säätytalossa, että kyseessä on "järeä laki", jollaista ei ole käytetty sitten sotien jälkeen. 

– Tämä tarkoittaisi sitä, että valtio voisi sulkea oppilaitoksia, kouluja, päiväkoteja ja tämähän vaikuttaisi hyvin laajasti myös työpaikkoihin, kun vanhempien pitäisi jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Valmiuslain puitteissa voidaan myös rajoittaa sähkön käyttöä sekä kulutusta, Berg listasi aiemmin tänään. 

Valmiuslain tarkoituksena on suojella väestöä poikkeusoloissa, ja on olemassa yhteensä viisi tilannetta, joissa laki voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön.

Lue lisää valmiuslaista: Vaarallinen tartuntatauti mahdollistaa poikkeusoloja varten tehdyn valmiuslain käytön – tartuntatautilaki mahdollistaa nyt koulujen ja päiväkotien sulkemisen

Koronaviruspandemia on aiheuttanut poikkeuksellisia toimenpiteitä ympäri maailmaa. Pääministeri Marin totesi aiemmin tänään, ettei Suomessa ainakaan toistaiseksi olla niin äärimmäisessä tilanteessa, että laki tulisi ottaa käyttöön.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi tänään kyselytunnilla, että mikäli koko Suomen yhteiskunta suljetaan, tilanteen rauettua ja yhteiskunnan noustessa jälleen jaloilleen, on suuri riski sille, että virus lähtisi leviämään todella nopeasti uudelleen.  

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan terveysviranomaisten tarvitsemat keinot eivät tule jäämään rahasta kiinni.

Niinistö Ylellä: Koronaviruksen torjunnassa oltava koko keinovalikoima käytössä nopeasti

Presidentti Sauli Niinistö tähdentää, että koronaviruksen torjunnassa on oltava koko keinovalikoima käytössä nopeasti.

Niinistö sanoi Ylen A-Talkin haastattelussa toivovansa, että kaikki ovat jo ymmärtäneet muuttaa käyttäytymistään esimerkiksi matkojen ja eri tapahtumiin osallistumisen suhteen.

Niinistön mukaan tartuntatautilaki voi antaa jo riittävästi keinoja varautumiseen, mutta lisätoimia kuten valmiuslain käyttöä täytyy selvittää.

Presidentti sanoi olevansa huolissaan tilanteesta, joka on hyvin poikkeuksellinen. Hänen mukaansa nyt on keskityttävä suojaamaan riskiryhmässä olevia kuten iäkkäitä läheisiä.

Lue myös: Näin koronatartunnat ovat lisääntyneet – katso grafiikka: Suomessa yli 100 tartuntaa, Ruotsissa 500 – "Suomi tulee perässä"

1:55img

Korona pähkinänkuoressa – tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta!

12.3.2020 kello 22.34: Juttua täydennetty Sanna Marinin kommenteilla MTV:n Kymmenen uutisissa.

Tuoreimmat aiheesta

Sauli Niinistö