Sosiaali- ja terveysministeriö keskustelee alueiden kanssa koronatoimista – HS: Ministeri Kiuru kutsui Uudenmaan päättäjät kokoukseen

6:20img
Video: Helsingissä koronan jäljitysaika on venähtänyt kolmeen vuorokauteen.
Julkaistu 23.11.2020 20:50(Päivitetty 23.11.2020 23:02)

MTV UUTISET – STT

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) keskustelee tällä viikolla alueiden kanssa siitä, mitä lisätoimia tarvitaan heikentyneen koronatilanteen takia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo STT:lle, että keskusteluita käydään nyt niiden alueiden kanssa, jotka ovat leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

Kiuru kertoi myöhemmin illalla Helsingin Sanomille, että hän on kutsunut Uudenmaan kuntien johtajat ja tartuntatautiviranomaisten edustajat keskustelemaan mahdollisista lisätoimista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Kiurun mukaan etätapaaminen järjestetään jo huomenna tiistaina kello 11. 

Keskusteluissa alueellisten koronaryhmien kanssa on tarkoitus selvittää, minkälaisilla toimenpiteillä koronaviruksen leviämistä voitaisiin alueittain estää. Ministeri Kiurun mukaan toimivalta toimenpiteiden ja esimerkiksi rajoitusten määräämisessä on tällä hetkellä alueellisilla viranomaisilla.

Mahdolliseen valmiuslain uuteen käyttöönottoon Kiuru ei suoraan ota kantaa.

– On selvää, että jos parempaan päin ei pystytä nopeasti menemään, silloin koko valtioneuvoston on käytävä hyvin vakava keskustelu siitä, millä toimilla jatketaan, Kiuru sanoo STT:lle.

Käänne koronaepidemian kulussa on tapahtunut nopeasti viime viikkojen aikana. Valtioneuvosto on tehnyt valtakunnallisia linjauksia alueellisista suosituksista epidemian hillitsemisestä viimeksi lokakuun puolivälissä.

Kiurun mukaan äkisti muuttunut epidemiatilanne kuitenkin haastaa alueita toimimaan ripeästi, jotta tilanne saadaan hallintaan.

– Tässä tapauksessa on tärkeää, että alueellisesti tehdään nyt kaikki se, mitä on tähän mennessä linjattu tehtäväksi, ministeri Kiuru sanoo.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti perjantaina Uudenmaan siirtymisestä epidemian leviämisvaiheeseen ja sen seurauksena käyttöön otettavista uusista rajoitustoimista. Ne tulivat voimaan maanantaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö patisti tänään MTV Uutisten haastattelussa hallitusta ja pääkaupunkiseudun päättäjiä istumaan samaan pöytään pohtimaan koronatoimia. 

Lue lisää: Presidentti Niinistö patistelee pääkaupunkiseudun ja hallituksen päättäjiä samaan pöytään: "Nyt mediasta on kuultu ajatuksia, jotka kannattaisi käydä ihan keskenään"

Hoivakotien tartuntaryppäät huolestuttavat

Lyhyen ajan sisällä on ilmennyt useita koronavirustartuntoja hoiva- ja palvelutaloissa eri puolilla Suomea. Kiuru pitää ilmiötä huolestuttavana seurauksena koronaepidemian leviämisestä väestössä.

Kiurun mukaan ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden turvallisuuden suhteen on oltava tarkkana. Hän korostaa jokaisen omaa vastuuta siitä, että hygienia- ja suojautumisohjeita noudatettaisiin, jotta koronavirusta ei kulkeudu yksiköihin esimerkiksi vierailijoiden mukana.

– Meidän on pidettävä huolta siitä, että turvallisuusasioissa ei oiota, Kiuru sanoo.

Koronavirustartuntoja pyritään monissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ehkäisemään esimerkiksi noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamia yleisiä vierailuohjeistuksia.

Lisäksi kunnat ja palveluntarjoajat voivat itse säätää omien yksikköjensä vierailu- ja muita ohjeistuksia. Monet hoivakodit esimerkiksi suosittelevat vierailijoita tapaamaan hoivakodissa asuvia läheisiään ensisijaisesti ulkona.
Juttua korjattu 23.11.2020 klo 20.59: Keskustelut ovat jo käynnissä, eivätkä käynnisty vasta huomenna niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Päivitetty kauttaaltaan 23.11.2020 klo 22.05.

Lisätty 23.11.2020 klo 23.00 Helsingin sanomien tieto. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus