Onko Suomi liian kallis maa teollisuudelle? Riskejä tähän voi olla ainakin UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen avoimen kirjeen moitelistan mukaan.
Pesonen arvostelee niin diesel- ja sähköverojen suuruutta kuin paperitehtaiden työntekijöiden palkkatasoa.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) vastaa Pesosen arvosteluun muistuttamalla, että kilpailukykyyn kuuluu muutakin kuin verotus.
– Verotus on yksi osa kokonaiskilpailukykyä. Pitää muistaa, että osaaminen on se tekijä, jonka avulla voidaan uudistua ja innovoida uutta. Myös logistiikan merkitys yrityksille on suuri. Tämä hallitus on panostanut niin raideliikenteeseen kuin perusväylänpitoon ennennäkemättömällä tavalla, Skinnari sanoo.
Skinnari korostaa, että toimenpiteitä teollisuuden hyväksi on tehty ja tehdään yhä.
– Hallitus on tehnyt paljon ja tulee tekemään paljon. Hallitusohjelmassa sitouduttiin teollisuuden sähköveron laskuun EU:n minimitasolle. Tämä on euroissa 245 miljoonaa euroa vuodessa. Se on paljon. Tämä tulee voimaan ensi vuoden alussa.
– Budjettiriihessä vahvistamme viennin rahoitusta ja kansainvälistymisen resursseja. Paljon toimenpiteitä tehdään tukemaan viennin kokonaiskilpailukykyä, Skinnari luettelee.
Voidaanko korvaavia työpaikkoja saada?
Skinnari matkaa perjantaina Jämsään yhdessä pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja työministeri Tuula Haataisen (sd.) kanssa.
– Tapaamme henkilöstöä, kaupungin edustajia sekä UPM:n edustajia. Keskustelemme, mitä nyt nopeasti voidaan ja pitää tehdä, jotta irtisanomisuhan olevia voidaan auttaa. Meillä on kokemusta äkillisestä rakennemuutoksesta.
Skinnari uskoo, että korvaavia työpaikkoja voidaan Suomeen saada, vaikka se onkin kovan työn takana.
– Pyrin osaltani siihen, että uusia teollisia työpaikkoja saadaan Keski-Suomeen ja koko Suomeen. Se vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Nyt pitää tehdä töitä, Skinnari linjaa.