Tuleva hallitus on sopinut kuuden miljardin euron sopeuttamisohjelmasta, jossa neljä miljardia on suoria säästöjä.
Hallituksen tärkeimpiä tavoitteita ovat valtion velkaantumisen pysäyttäminen ja työllisyyden kasvattaminen. Hallituksen muodostaja Petteri Orpon mukaan edessä on myös vaikeita leikkauksia. Orpo kommentoi hallitusohjelmaa MTV:n Seitsemän uutisten haastattelussa.
Orpo vastustaa velkapolitiikkaa. Tuleva hallitus hankkii kuitenkin tuloista neljä mijardia euroa valtion omaisuutta myymällä.
– Me emme käytä valtion omaisuustuloja tai myyntituloja juokseviin menoihin tai syömiseen, vaan me myymme valtion omaisuutta toisaalla ja käytämme tuloja ja investoimme ne valtion omaisuudeksi, Orpo vastaa.
Orpon mukaan puolitoista miljardia euroa laitetaan rautateihin ja puolitoista miljardia teiden parantamiseen ja korvausvelan purkuun.
– Niillä luodaan sekä työtä että kasvuedellytyksiä koko Suomelle kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.
Lue myös: Uuteen hallitukseen 19 ministeriä – näin puolueet jakavat ministerisalkut
Orpon mukaan tulevan hallituksen linja perustuu työhön ja yrittämiseen, jolla rakennetaan kestävästi suomalaista hyvinvointia. Hallitusohjelmassa luvataan synnyttää 100 000 uutta työpaikkaa työelämän uudistuksilla.
– Tämä on hallituksen suurimpia uudistuksia. Me haluamme, että toisaalta ihmisten kannattaa lähteä töihin, ottaa työtä vastaan, purkaa kannustinloukkuja ja toisaalla haluamme muuttaa yrittämisen ympäristöä niin, että Suomeen uskaltaa investoida ja uskaltaa palkata Suomessa.
Orpon mukaan tuleva hallitus haluaa uoda sekä työn kysyntää, että tarjontaa.
– Jos me saamme työikäiset ja työkykyiset suomalaiset töihin ja säästämme toisaalla työttömyyden aiheuttamista menoista, saadaan verotuloja ja yritykset saavat työntekijöitä.
Hallitus on kiristämässä Suomeen tulevien tulorajoja. Orpon mukaan työperäinen maahanmuutto Suomeen jatkuu.
– Tämä 1600 euron tuloraja ei ole dramaattinen, jos ajatellaan millaisia summia välähteli neuvottelujen aikana. Se ei ole suuri este.
Orpoin mukaan ulkomaiset osaajat ovat tervetulleita Suomeen.
Oppositiolta kritiikkiä
Oppositiopuolue SDP arvostelee hallitusohjelmassa erityisesti työttömyysturvan leikkauksia ja palkantonta sairauspäivää.
Keskustan huolena puolestaan on läheltä saatavien sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuus.
Lue myös: Vihreiden Virta hallitusohjelmasta: "Herää kyllä iso huoli"
Elinkeinoelämä kiittelee ohjelmaa, muun muassa paikallisen sopimisen edistämistä ja yrityssääntelyn vähentämistä.
Palkansaajapuoli taas moittii hallitusohjelmaa muun muassa irtisanomisen helpottamista ja lakko-oikeuden rajaamista.
Orpo sysää vastuuta tilanteesta aiemmalle hallitukselle:
– Varsinkin tässä vasemmisto-oppositio-keskusta -suunnalta tulleet kommentit herättävät ajatuksia siitä, että heidän jäljiltäänhän tässä nyt korjataan näitä jälkiä.
Orpon mukaan muutoksia on nyt pakko tehdä:
– Meillä on peruspalvelut kriisissä. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on pahimmat hoitojonot ja hoitajapula kuin on ollut koskaan. Samoin työelämän asiat ovat monet uudistamatta. Siksi Suomi velkaantuu – 15 miljardia tänä vuonna. Olemme rohkeasti lähteneet uudistamaan Suomea. Esitämme sellaisia uudistuksia, jotka muissa Pohjoismaissa tai vaikkapa Saksassa on tehty jo aika päivin ja niiden talouksilla menee paremmin ja hyvinvointi on vahvemmalla pohjalla, Orpo kommentoi.
Ilmastoasioihin liittyen Orpo sanoo, että uudessa hallitusohjelmassa tavoitteet on laitettu aiempaa korkeammalle.
– Haluamme saada niin energiantuotannon, kuin teollisuudenkin päästöt kuriin. Siirtyä puhtaaseen energiaan ja sitä kautta hoitaa sekä ilmastoa, että luoda työpaikkoja. Teemme sen tavalla, jossa luonnon kantokykyä ei ylitetä eikä ihmisten sietokykyä.