Laittomasti maassa oleskeleville turvataan Suomessa hätämajoitus, johon sisältyvät ruoka ja mahdollisesti muu akuutti apu, esimerkiksi välttämättömät lääkkeet. Näin linjasi maahanmuuton ministerityöryhmä tänään.
Laittomasti maassa oleskelevilla ihmisillä tarkoitetaan ohjeissa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, jotka eivät poistu maasta itsenäisesti ja jotka katoavat tai poistetaan vastaanottojärjestelmän piiristä.
Ministerityöryhmä ohjeistaa linjauksessaan kuntia turvaamaan laittomasti maassa oleskeleville oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Kuntien on annettava heille myös kaikenlainen välttämätön ja kiireellinen apu. Toimeentulotukea laittomasti maassa oleskelevat eivät saa. Kuntien kustannukset korvaa valtio.
Kiireellistä apua tarvitseva ohjataan hätämajoitukseen
Jos ihminen ei enää saa vastaanottopalveluita ja hän tarvitsee välttämätöntä kiireellistä apua, hänet on ministerityöryhmän mukaan ohjattava kuntaan hakemaan tilapäistä asumispalvelua, niin sanottua hätämajoitusta.
Kuntia ohjeistetaan niin, että hätämajoituspalveluun sisältyvät myös ruoka ja mahdollisesti muu akuutti apu, esimerkiksi välttämättömät lääkkeet.
Kunnat selvittävät hätämajoitukseen hakeutuvan oleskeluoikeuden Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksesta. Laittomasti maassa oleskelevat ohjataan palautusjärjestelmän piiriin.
Kirkko, poliisi ja vastaanottokeskukset yhteistyöhön
Ministerityöryhmän toimenpidesuunnitelmassa painotetaan lisäksi ajantasaisen tilannekuvan varmistamista ja valvonnan tehostamista.
Poliisilaitokset tehostavat tietojen vaihtoa alueellisten toimijoiden, esimerkiksi vastaanottokeskusten, raja- ja merivartiostojen, kuntien, aluehallintovirastojen, Kelan, kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Aiempaa kattavampi tilannekuva tukee viranomaisten toimintaa ja auttaa suuntaamaan toimenpiteitä.
Valvontaa tehostetaan myös parantamalla poliisin ja muiden viranomaisten osaamista laittomaan maassa oleskeluun liittyvissä asioissa. Asia koskee entistä useampia virkamiehiä. Samalla varmistetaan, että tietoa vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta on hyvin saatavilla.
Paluun onnistumista tuetaan ja kattavien palautusten toimeenpano varmistetaan. Neuvotteluja yhteistyöpöytäkirjojen laatimiseksi Irakin ja Somalian kanssa jatketaan aktiivisesti. Afganistanin kanssa yhteistyöpöytäkirja allekirjoitettiin lokakuun alussa.
Laajaa hakeutumista koulutukseen ei odoteta
Sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutetaan, että jokaisella lapsella on perusopetuslain mukaan oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Perusopetuslaki ei myöskään edellytä, että lapsen asuminen kunnassa olisi pysyvää tai että kunnan tulisi olla kotikuntalain mukaan määräytyvä lapsen kotikunta. Lisäksi YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaiset velvoitteet sitovat Suomea.
Laittomasti maassa olevien perheiden lasten hakeutumisesta kouluun ei kuitenkaan ole viitteitä eikä sitä pidetä todennäköisenä.
Tarvittavien lainsäädäntömuutosten valmistelu, joka koskee perustuslain takaamaa välttämätöntä toimeentuloa ja huolenpitoa, käynnistetään heti ensi vuoden alusta. Tavoitteena on vahvistaa ja selkiyttää nyt tehdyn linjauksen lainsäädännöllistä pohjaa.