Hallitus on saanut valmiiksi ehdotuksensa seksuaalirikollisuuden ja maahanmuuttajataustaisten rikollisuuden ennaltaehkäisyn ja torjunnan lisätoimista.
Koko toimenpideohjelman voit lukea tästä.
Maahanmuuttajien rikollisuutta yritetään suitsia muun muassa huomioimalla entistä enemmän rikostausta, kun hakijalle ollaan myöntämässä kansainväliseen suojeluun perustuvaa oleskelulupaa.
Lue myös: Seksuaalirikoksia tehneille uhonnut Soldiers of Odin katumapäällä: Videon julkaisijat vetäytyivät uhkauksistaan ja aloittivat keskustelun poliisin kanssa
Hallitus haluaa myös kiristää palautusta odottavien, uhkaa aiheuttavien, ihmisten valvontaa.
– On tärkeää, että tiedämme, missä tänne ilman oleskelulupaa jääneet ovat ja pystymme kohdistamaan huolta aiheuttaviin erityistä valvontaa, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi.
Jatkossa ilmoittautumisvelvollisuutta sovelletaan lainvoimaisen käännytyspäätöksen saaneisiin, vastaanottopalveluiden piiristä poistettuihin henkilöihin nykyistä laajemmin.
Ministerin mukaan poliisi voisi harkintansa mukaan ottaa myös lainvoimaisen käännytyspäätöksen saaneita säilöön, jos henkilön toiminta aiheuttaa huolta.
– Emme siis esitä tuhansien ihmisten säilöönottoja. Se ei olisi oikeasuhtaista ja olisi kohtuutonta resurssien käyttämistä. Ehdotamme, että jokaisen turvapaikan haun vaiheessa on riittävät edellytykset valvoa ja tarvittaessa kohdistaa toimia uhkaa aiheuttaviin.
Nettipoliisille lisää voimavaroja
Hallitus lähtee lisäksi valmistelemaan tarvittavia lakimuutoksia, joilla kansainvälisen suojelun asema voitaisiin lakkauttaa Suomessa törkeään rikokseen syyllistyneeltä sekä ulkomailla oleskelevalta kansallista turvallisuutta tai yleistä järjestystä vaarantavalta ihmisiltä.
Ministeri Mykkäsen mukaan myös poliisin nettivalvontaan halutaan lisää voimavaroja. Mykkäsen mukaan seksuaalirikosten rangaistuksia olisi kovennettava. Hän peräänkuulutti myös viranomaisten keskinäisen yhteistyön laajentamista.
– Viranomaisilla on oltava velvollisuudet ja resurssit puuttua seksuaalirikollisuuteen ja erityisesti internet-alustoilla tapahtuvaan houkutteluun. Tämä on uuden tyyppinen uhka, jota ei meidän lapsuudessamme ollut. Se on tämän päivän teinien arkipäivää joka ikisenä päivänä.
Vastaanottokeskuksiin kaavaillaan seksuaalioikeuksien valistuksen lisäämistä.
Lisäksi kouluihin suunnataan tehostettuja toimia, jotta lapset ja nuoret tunnistavat nykyistä paremmin nettihoukuttelun ja toimia somessa turvallisesti.
"Kyse on vuosien työstä"
Yliopistollisissa keskussairaaloissa, ensimmäisinä Oulussa ja Helsingissä, otetaan käyttöön niin sanottu Lastenasiaintalo-toimintamalli.
Sen avulla selvitetään moniammatillisesti seksuaalirikoksen uhriksi epäillyn lapsen ja nuoren tilanne lapsiystävällisessä ympäristössä. Samalla huolehditaan yhteistyössä jatkotoimenpiteistä.
– Tätä vyyhtiä ei yhdellä lisätalousarvioilla selväksi saa, vaan kyse on vuosien työstä, Mykkänen totesi.
Hallitus aloittaa toimien valmistelun ja käyttöönoton viipymättä.
Myös lainsäädäntömuutosten valmistelu aloitetaan tällä hallituskaudella, jotta seuraava hallitus voi arvionsa pohjalta toteuttaa toimet mahdollisimman pian.
Hallitus antaa tällä viikolla lisätalousarvioesityksen vuodelle 2019, jonka yhteydessä linjataan osalle toimenpiteistä niiden tarvitsemasta lisärahoituksesta.
Kansalaisuus tarkemman syynin alle
Myös niin sanotusta suomalaisen yhteiskunnan peruskurssista aiotaan tehdä nykyistä velvoittavampi.
Osana toimenpideohjelmaa ulkomaalaislakia halutaan muuttaa niin, että pysyvän oleskeluluvan myöntäminen edellyttäisi muun muassa eräänlaisen yhteiskuntakokeen suorittamista.
Kokeen reputtaneille voitaisiin myöntää pysyvän oleskelun sijaan väliaikainen lupa, jos hakijan katsotaan olevan edelleen suojelun tarpeessa.
Osana ohjelmaa Suomi aikoo selvittää, minkälaisia niin sanottuja kansalaisuustestejä muilla mailla on käytössä.
Kansalaisuuden myöntämisen perusteita suunnitellaan kiristettäväksi. Kansalaisuutta hakevalta edellytettäisiin esimerkiksi nykyistä pidempää oleskelua Suomessa. sellaisissa tapauksissa, joissa hakijan henkilöllisyyden määrittäminen on oleskelulupaa myönnettäessä ollut mahdotonta tai epäselvää.