Konkaripoliitikko, SDP:n entinen puheenjohtaja ja entinen ministeri Ulf Sundqvist kauhistelee nykyajan lyhytjänteistä politiikkaa.
– Politiikka on henkilöitynyt entistä enemmän. Kun puhutaan puolueista, niin aina mainitaan henkilöiden nimet. Koko politiikka on virittäytynyt siihen miltä asiat näyttävät ulospäin. Miltä tämä vaikuttaa gallupista gallupiin, kuukaudesta toiseen. Kysymys on kuitenkin ratkaisuista, jotka vaikuttavat vuosikymmeniä eteenpäin.
Sundqvist ihmettelee myös sote-uudistuksen vaikeutta.
– Sosiaali- ja terveysalan uudistus ei ole mitään avaruustiedettä, vaan käytännön kysymys siitä millä tavalla terveysalaa organisoidaan. Onhan näitä uudistuksia tehty aikaisemminkin. Mutta se edellyttää sitä, että ihmiset ensin istuu alas ja sopii mistä puhutaan. Miettivät, että mistä aloittaa ja mikä olikaan se tehtävä, missio. Mutta nyt puhuttiin kaikista asioista yhtä aikaa: kuntauudistus, hallintouudistus, sosiaaliala, erikoissairaanhoito. Soppahan siitä syntyi.
Sundqvistilla on myös näkemys siitä, miten hänen aiemmin luotsaamansa SDP saadaan nousuun.
– Ei tarvitse lähteä nostamaan tukasta vaan pitää mieluummin panna jalat maahan ja lähteä vanhoista perusarvoista, kuten tasa-arvosta ja koulutuksesta. Ehkä suurin ongelma on se, ettei SDP:ssä ole panostettu riittävästi varsinaiseen kenttätyöhön, että olisi jatkuvasti pyritty olemaan mahdollisimman lähellä ihmistä.
Niin sanottu Sundqvist-jupakka kolautti kovimmin
Tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt Sundqvist on politiikan lisäksi myös talouden konkari. Hän toimi STS-pankin pääjohtajana 1980- ja 90-luvuilla. Nykyään hän tekee töitä konsulttina.
Sundqvist sanoo uransa vaikeimman paikan olleen ero SDP:n puheenjohtajan paikalta 1990-luvun alussa.
- Se oli urallani vaikein hetki. Se oli vaikea päätös, joka oli pakko tehdä, enkä ole sen jälkeen taaksepäin katsonut.
Ero puolueen puheenjohtajan paikalta juontaa juurensa pankkikriisiin. 1990-luvulla hänen johtamansa STS-pankki joutui vaikeuksiin. Lopulta entistä pääjohtajaa Sundqvistia syytettiin huolimattomasta toiminnasta pankin johdossa. Pankkikriisin jälkimainingeissa Sundqvist joutui eroamaan SDP:n puheenjohtajan paikalta.
Pankkisotkujen seurauksena myös SDP:n Arja Alho joutui eroamaan valtiovarainmisterin paikalta. Ministeri Alho oli hyväksynyt Sundqvistin vahingonkorvausvelvoitteen sovitteluesityksen, ja sopimus johti lopulta Alhon eroon.
– Arja Alho joutui eroamaan täysin syyttä. Hän ei ollut tehnyt mitään väärää, sanoo Sundqvist nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin.
Uransa ehdottomaksi kohokohdaksi hän mainitsee koulu-uudistuksen 1970-luvulla.
– Silloin Suomen nuorimpana ministerinä olin toteuttamassa vuosisadan tärkeintä uudistusta eli koulu-uudistusta.
Sundqvist muistuttaa, että Suomen nuorimman ministerin titteli on edelleen hänen hallussaan. Hän oli ministeriksi tullessaan 27-vuotias.
Koulu-uudistuksessa entinen kansakoulu ja oppikoulu yhdistettiin nykyiseksi 9-luokkaiseksi peruskouluksi.
– Uudistus vietiin läpi vuosina 1972-77 asteittain. Pohjoisesta aloitettiin ja tultiin etelään. Kyllä sitäkin uudistusta vastustettiin. Osa oli sitä mieltä, että vanha koulu oli parempi, ja lahjakkaiden piti saada mennä oppikouluun.
– Mutta jako ei tapahtunut lahjakkuuden perusteella, vaan kyse oli siitä missä satuit syntymään ja mikä oli vanhempien sosiaalinen asema. Koulu-uudistuksen idea saatiin läpi, kun sanottiin että nyt loppui diskriminoiminen koulussa.
Syöpä pysäytti elämän perusasioiden äärelle
Kova paikka Sundqvistille tuli 2000-luvulla, kun hän sairastui suusyöpään, josta hän on sittemmin parantunut. Hän sanoo sairauden tuoneen perspektiiviä.
– Tärkeintä elämässä on se, että on sinut itsensä kanssa, että hallitsee sekä fysiikan että mielen. Luulen että tuo mielenterveyden vaaliminen on kaikista olennaisin. Siihen liittyy myös se miten tulee toimeen lähimmäisten kanssa.
– Silloin kun sairastuin näin ympärillä samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja heidän tuskansa. Toiset olivat aivan poissa tolaltaan, toiset alistuneita. Silloin ajattelin, että minulla on perhe, jonka luokse palata, ja työ, joka jäi kesken. Mietin, että jotkut joutuivat käymään taistelunsa yksin.
Sairaus pysäytti menevän miehen lähes totaalisesti.
– Viime kädessä oli kysymys siitä, että selviänkö vai en. Oli valtava helpotus, kun kävi ilmi että selviän. Se, että nyt jatkan aktiivielämää, on kompensaatio menetetyistä vuosista.
Sundqvist sanoo työnteon vievän nyt välillä liikaakin aikaa. Vapaa-aikanaan hän viettää aikaa vaimon kanssa mökillä Loviisan liepeillä tai ulkomaanmatkoilla. Mökillä hän kasvattaa kukkia. Lempikukakseen hän mainitsee ruusun.
MTV.fin Missä he ovat nyt? -juttusarjassa julkaistaan viikoittain kiinnostavien urheilun, uutisten ja viihteen alalta tunnettujen ihmisten henkilöhaastatteluja.