JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari kuuluu omassa toimenkuvassaan Liigan arvostetuimpien päättäjien pariin. Mutta miten Holtari itse näkee urheilujohtamisen tilan Suomessa?
Holtari on toiminut JYPin johtoryhmässä jo useiden vuosien ajan. Nykyiseen urheilutoimenjohtajan pestiin hänet nimettiin vuonna 2015.
Holtarin aikakaudella JYP on muun muassa voittanut mestaruuksia, sekä koonnut vuosi toisensa jälkeen erittäin hyviä joukkueita kasaan.
Viikon vieraana, Antero Mertarannan haastattelussa käynyt Holtari kiittelee sitä, millaisessa ympäristössä hän saa operoida.
– Tärkeää on kuitenkin se, että kuuluu hyvään yhteisöön ja hyvään porukkaan. Tuntee, että on palanen jotain itseään merkityksellisempää. Osana jotain itseään suurempaa. Koen, että ihmiset kyllästyvät sellaiseen ”minä ja mun juttu” -ajattelutapaan ja sellainen yhteisöllisyys vain kasvaa. Ihmiset haluavat olla osa hyvää porukkaa ja koen, että olen osa sitä, Holtari kiittelee, jatkaen:
– Tämän päivän JYPiä jos miettii, niin yrityskulttuuri on hyvä. Joukkueella on selkeä, oma identiteetti, jota yritetään toteuttaa päivä päivältä.
Liigassa urheilutoimenjohtajien ja pelaajakoordinaattoreiden pestit ovat yleistyneet 2000-luvulla. Tämä on ollut merkittävä kehitysaskel koko urheilujohtamiskulttuurissa.
– Edellinen vuosituhat päättyi siihen, kun ry:t muuttuivat oy:ksi. Aiemmin 50 ihmistä päätti kaikesta yhdessä seurassa. Nyt se muuttui siihen, että toimitusjohtaja päättää, Holtari käy läpi vaiheita.
– 10-20 vuoden aikana toimitusjohtajilla on ollut halua hankkia urheiluosaamista siihen ympärille. Kehitysvaiheessa ollaan, mutta mun mielestä ollaan oikealla tiellä, JYP-seurapomo perkaa.
Alalla on riittänyt tuulisuutta. Holtari harmittelee joidenkin kollegoiden kohtaloita.
– Selasin 20-25 urheilujohtajan/pelaajakoordinaattorin pakkaa, niin siellä on mennyt vähän niin kuin lapsia pesuveden mukana. Organisaatio on ollut sen verran sekavassa tilassa jossain kaupungissa, ettei sellaisella osaavalla kaverillakaan ole ollut mitään tehtävissä.
– Henkilökohtainen osaaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on se, että millaiseen ryhmään sitä nivoutuu. Millaista yhteistyö on toimitusjohtajan kanssa, millaisia tolkun miestä tai naista on hallituksessa. Se kokonaisuus määrittää vielä enemmän siinä onnistumisessa.
Toisaalta vaakakupissa on myös se, että miten urheilujohtajan pitäisi tuntea vastuu epäonnistumisten keskellä.
– Jos esimerkiksi NHL:stä puhuu, niin montako vihkoon mennyttä valmentajavalintaa siellä yksi GM kestää. Ihan samalla tavalla pitää tuntea vastuu kaikista henkilövalinnoista. Koskee se sitten pelaajia tai valmentaja, sitä pitää ymmärtää omat velvoitteensa, tehdä taustatyöt hyvin ja toimia seuran edun mukaisesti, Holtari pohtii.
Holtarin koko haastattelun näet ylhäältä videolta.
2:52
2:28
3:58