Taikina ei kohoa?
- Taikinaan on käytetty liian kylmiä raaka-aineita, esimerkiksi nestettä ei ole lämmitetty riittävästi (37 astetta).
- Taikinaan käytetty neste on ollut liian kuumaa, jolloin hiiva solut ovat tuhoutuneet.
- Taikinan kohotuspaikka on ollut liian kylmä ja vetoinen.
- Taikina on liian kova, siihen on käytetty liikaa jauhoja.
Paistetut leivonnaiset ovat pieniä ja kovia?
- Jauhoja on käytetty liikaa.
- Leivonnaisia on kohotettu liian vähän aikaa ennen paistamista.
- Uuni on ollut liian kuuma ja leivonnaiset ovat kuorettuneet ennen kohoamista pinnalta.
Leivonnaisista tuli likilaskuisia?
- Taikina oli liian löysää.
- Taikinaa ja leivonnaisia on kohotettu liian kauan.
- Leivonnaiset on paistettu liian miedolla lämmöllä.
- Leivonnaisia on nostatettu liian pitkään.
Sokerikakku lätsähtää?
- Munia ja sokeria ei ole vatkattu tarpeeksi.
- Munat liian kylmiä ja eivät vatkaudu kunnolla Vatkaus kulho tai vatkaimet liian rasvaisia jolloin muna-sokerivaahtoa ei synny kunnolla.
- Taikinassa on liian paljon sokeria ja liian vähän jauhoja.
- Liian kuuma paistolämpö ja väärä ritilätaso uunissa.
Kahvikakku repeilee ja nousee keskeltä?
- Liian kova taikina.
- Kakkutaikinaa on sekoitettu liian kauan.
- Kakku on paistettu liian kuumassa uunissa.
Lähteet: Kaarinan leivontakirjat