Missien sulkapäähineistä nousi kohu – "Halveksuntaa alkuperäiskansan kulttuuria kohtaan"

Miss Helsinki -ehdokkaat ikuistettiin sulkapäähineissä ja muun muassa saamelaiset paheksuivat alkuperäiskansan kulttuurin väheksyntää.

Miss Helsinki -kisan finalisteista julkaistiin eilen keskiviikkona kuvia, joissa missit poseeraavat Yhdysvaltojen alkuperäiskansalta tutut sulkapäähineet päässään. Sosiaalisessa mediassa kuvia kommentoitiin paheksuvasti.

– Tämä ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Ala-arvoista toimintaa. Jään odottamaan selitystä tälle. Opiskelkaa historiaa ja kokeilkaa sitten uudestaan, Instagramissa kommentoitiin.

– Luulisi, että missikilpailussa osattaisiin toimia kunnioittavasti, mutta ei näköjään. Oikeasti hävettää teidän puolesta, totesi yksi kommentoija.

– Ohhoh, onpa käsittämätöntä, että tällaista kulttuurista appropriaatiota harjoitetaan vielä nykyäänkin, eletään kuitenkin jo vuotta 2017 ja näiden asioiden luulisi olevan kaikkien hyvätapaisten ja sivistyneiden ihmisten hallussa. Todella nolo ja moukkamainen teemavalinta, eikä edes liity Helsinkiin millään tavalla. Alkuperäiskansojen vaatteet ja asut kuuluvat vain heille, kommenteissa sanotaan.


Yksi kommentoiva taho oli myös Suomen Saamelaisnuoret ry.

– Suomen Saamelaisnuoret ry on järkyttynyt kuvasarjanne kulttuurisesta appropriaatiosta. Kuvittelisimme vuonna 2017 olevan jo selvää, ettei alkuperäiskansakulttuurin hyväksikäyttö ja eksotisoiminen ole hyväksyttävää. Paheksumme syvästi vastuuttomuuttanne, erityisesti sillä missipiireissä kulttuurinen appropriaatio on jo useaan kertaan käyty keskustelu. Montako kertaa näistä itsestäänselvyyksistä on huomautettava, että viesti menee perille? Ilmeisesti ainakin vielä kerran, kommentissa lukee.


Tänään aamulla aihetta käsiteltiin Huomenta Suomessa, jossa keskustelemassa olivat Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti ja nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala.

– Alkuperäiskansakulttuurin symbolien käyttö on lähtökohtaisesti kulttuurista omimista. Tästä voidaan olla monta mieltä mitä se tarkoittaa, mutta käytännössä se on halveksuntaa alkuperäiskansakulttuuria kohtaan, Laiti kommentoi. 

– Alkuperäiskansakulttuurien symbolien luvaton käyttäminen eli omiminen viestii tietämättömyyttä niistä yhteiskunnallisista ongelmista, joista alkuperäiskansat ympäri maailmaa, mutta etenkin Amerikassa kärsivät. Sulkapäähineiden käyttö tällaisessa yhteydessä viestii siitä, että halutaan leikitellä alkuperäiskansan identiteetillä, mutta ei ymmärretä niiden huonoa yhteiskunnallista asemaa, Laiti kiteyttää.

Keskustelu aiheesta jatkuu tänään illalla kello 21.00 nähtävässä EVS-ohjelmassa MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat