Pariisin ilmastokokous venyi yliajalle, mutta lopulta kokous hyväksyi sopimuksen, jota pidetään historiallisena.
Sen sijaan sopimusteksti oli jo netissä luettavissa kaikilla YK:n virallisilla kielillä. Koko tekstin voi lukea englanniksi täältä.
Sopimusluonnoksen mukaan ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää selvästi alle 2 celsiusasteeseen niin, että pyrkimyksenä on 1,5 astetta.
Taustalla vuosikymmenten työ
- YK:n alainen hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC perustettiin vuonna 1988. Sen päätehtävä on koota raportteja ilmastonmuutoksesta: niitä on julkaistu vuodesta 1990 lähtien yhteensä viisi, viimeisin viime vuonna.
-Vuonna 1995 aloitettiin neuvottelut Kioton pöytäkirjasta. Ilmakehän kasvihuonepäästöjen rajoittamista koskeva pöytäkirja saatiin valmiiksi joulukuussa 1997 Kiotossa.
-Kehitysmaat jätettiin Kioton sopimuksen ulkopuolelle. Merkittävistä teollisuusmaista vain Yhdysvallat ei ole ratifioinut pöytäkirjaa, joka tuli voimaan 2005.
-Pariisin kansainvälisessä ilmastokokouksessa solmittu sopimus koskee vuoden 2020 jälkeistä aikaa.
Vuodesta 2020 lähtien kootaan vuosittain vähintään 100 miljardia dollaria (92 miljardia euroa), joilla autetaan kehitysmaita selviämään ilmastonmuutoksesta.
Kansalliset suunnitelmat ilmastonlämpenemisen pitämiseksi kurissa tarkistetaan viiden vuoden välein. Sopimusluonnos antaa mahdollisuuden aloittaa toimien tarkastelu jo 2018 eli kaksi vuotta ennen kuin sopimus tulee voimaan vuonna 2020.
Sopimusluonnostekstin mukaan teollisuusmaiden täytyy olla päästöleikkausten eturintamassa ja niiden on tarjottava tukea kehitysmaille näiden leikatessa päästöjään.
Vastarannan kiiskiltä vihreää valoa
Sopimuksen hyväksyminen alkoi näyttää todennäköiseltä jo illansuussa, kun Intia, Kiina ja suuri öljyntuottaja Saudi-Arabia ilmoittivat olevansa tyytyväisiä sopimukseen, joka niiden mielestä on tasapainoinen. Tämä kolmen blokki luokiteltiin ennakolta sopimuksen suurimmaksi vastarannan kiiskiksi.
Tämän ilmoituksen jälkeen yli 130 kehitysmaan liittymä ilmoitti myös tyytyväisyytensä ilmastosopimukseen.