Tämän vuoden ilmastokokous on jälleen ohi. Neuvottelijat ovat valvoneet useamman yön. Puheenjohtajamaa on neuvotellut kuumeisesti kompromisseja, jottei vain joutuisi syytetyksi kokouksen epäonnistumisesta. Kongressikeskus on hiljentynyt, kun lähes 30 000 ihmistä on poistunut sieltä - suurin osa lentokoneilla kotimaihinsa.
Kokous päättyi viime yönä suosionosoituksiin, kun puheenjohtaja kopautti nuijan pöytään ja ilmoitti, että Pariisin sopimuksen sääntökirja on hyväksytty. Kokouspaikalla riemuittiin, vaikka väsymys varmasti painoi.
Sääntökirja valmistui - ilmasto jatkaa lämpenemistä
Entä sitten tulokset? Kokouksessa saatiin aikaan se, mitä etukäteen toivottiin: Pariisin sopimuksen sääntökirja. Tosin hiilimarkkinoita koskeva artikla 6 siirrettiin ratkaistavaksi seuraavaan ilmastokokoukseen.
Yksi yhteinen ja kaikkia maita sitova sääntökirja määrittelee nyt sen, miten päästöjä vähennetään, seurataan ja raportoidaan.
Tekniset säännöt ovat siis nyt kunnossa, mutta ilmastonmuutosta ei ole vielä hidastettu yhtään. Päinvastoin: maailman päästöt kasvavat myös tänä vuonna.
Meillä on vain lupauksia, ei päästövähennyksiä
Pariisin sopimus perustuu maiden vapaaehtoisiin päästövähennyksiin. Jos maat toteuttavat tähän mennessä antamansa päästövähennyslupaukset, ilmasto lämpenee keskimäärin kolmella asteella tällä vuosisadalla. Elleivät ne toteudu, odotetavissa on 4 tai 5 asteen lämpeneminen. Pohjoisilla leveysasteilla kuten Suomessa ilmasto lämpenee tuplanopeudella.
Tähän mennessä lämpötila on noussut esiteollisesta ajasta jo yhdellä asteella ja meillä kahdella asteella. Tutkijoiden mukaan lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen, jotta vakavimmilta seurauksilta vältyttäisiin. Kiire on siis ilmeinen.
Nyt odotetaan, että maailman maat korottaisivat ensi vuoden aikana päästövähennyslupauksiaan niin paljon, että olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia pysäyttää ilmaston lämpeneminen alle kahteen asteeseen. Odottavan aika on pitkä eivätkä tähänastiset näytöt anna kovin suurta uskoa maailman johtajien haluun pysäyttää ilmastonmuutosta.
Ilmastoneuvottelut ovat "oma kuplansa"
Yhdysvallat, Venäjä, Saudi-Arabia ja Kuwait kunnostautuivat ilmastokokouksessa vähättelemällä hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n 1,5 asteen raporttia. Brasilian uusi presidentti on jo ilmaissut halunsa irtautua Pariisin sopimuksesta Yhdysvaltojen vanavedessä.
Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia kuvaili varsin onnistuneesti ilmastoneuvotteluja "omaksi kuplakseen". Kuplan sisällä iloitaan siitä, kun neuvottelutekstistä saadaan poistettua yhdet hakasulut. Todellisessa maailmassa ilmastonmuutos etenee koko ajan ja ilmaston lämpenemisen seurauksista kärsitään jo eri puolilla maailmaa. On aika helppo ymmärtää esimerkiksi uppoamisvaarassa olevien saarivaltioiden tuskastumista teollisuusmaiden tehottomiin ilmastotoimiin.
"Varastatte lastenne tulevaisuuden"
Vaikka monet yritykset, kaupungit, osavaltiot ja yksittäiset ihmiset jo tekevät voitavansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, se ei riitä. Hallitukset ja päämiehet tarvitaan mukaan osoittamaan johtajuutta ja edistämään poliittisilla päätöksillä ilmastonmuutoksen torjuntaa. Kevään vaaleja odotellessa.
Edelleen korvissa kaikuvat ilmastokokouksessakin puhuneen ruotsalaisen 15-vuotiaan Greta Thunbergin sanat: "Sanotte, että rakastatte lapsianne yli kaiken. Silti varastatte heidän tulevaisuutensaaivan heidän silmiensä edessä. Ellette ala keskittyä enemmän siihen, mitä täytyy tehdä kuin siihen, mikä on poliittisesti mahdollista, meillä ei ole toivoa".