YK:n COP28-ilmastokokouksessa tehtiin sopimus fossiilisista polttoaineista luopumisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.
Lähes 200 maan edustajat sopivat keskiviikkona COP28-ilmastohuippukokouksessa, että fossiilisten polttoaineiden kulutusta aletaan vähentää. Toimet toteutetaan maailmanlaajuisesti ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten torjumiseksi. Päätöslauselma saatiin aikaiseksi pitkän väännön päätteeksi tänään.
Tämä on ensimmäinen laatuaan oleva sopimus, joka merkitsee öljykauden lopullista päättymistä.
Raakaöljyn tuottajamaat Saudi-Arabian johdolla vastustivat vaiheittaisen öljystä, kaasusta ja hiilestä luopumisen kirjaamista päätöslauselmaan viimeiseen asti.
Fossiilisista polttoaineista luopumisen kirjaamista vaatinut Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry kutsui päätöslauselmaa historialliseksi. Kerryn mukaan sananvalinnoista oli ollut paljon erimielisyyttä ja sopuun pääseminen antaa "aihetta optimismiin" vaikeina aikoina maailmassa.
Myös COP28-konferenssin puheenjohtaja Sultan al-Jaber piti lähes 200 maan keskiviikkona hyväksymää ilmastosopimusta "historiallisena toimenpidepakettina". Puheenjohtajan mukaan toimenpiteet takaavat "vankan suunnitelman" 1,5 celsiusasteen tavoitteen saavuttamiseksi.
Paikalla ollut EU:n pääneuvottelijoihin kuuluva Outi Honkatukia kertoi STT:lle tiistaina illansuussa, että töitä tehtiin yötä myöten sovun saavuttamiseksi.
Päätöksessä on mukana Suomelle tärkeä kirjaus kaikkien puhtaiden energiamuotojen huomioimisesta osana energiamurrosta, kertoi ympäristö- ja ilmastoministeriö tiedotteessaan keskiviikkona.
Maat sopivat uusiutuvan energiantuotannon kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä, ministeriö kertoi.
Maat sopivat myös, että vuoteen 2050 mennessä päästään niin sanottuun nettonollatilanteeseen, jossa päästöt ja niiden poistot olisivat tasapainossa.
Lue myös: "Aika tämän hetken ja 1,5 asteen välillä kutistuu valtavasti" – ratkaiseva rajapyykki voi ylittyä ennen vuotta 2030
"Vahvin muotoilu, joka oli mahdollista saada"
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) piti myös sovun saavuttamista merkittävänä.
– Kirjaus fossiilisista polttoaineista on vahvin muotoilu, joka tästä kokouksesta oli mahdollista saada. Näen lopputuloksen merkittävänä askeleena kohti vähähiilistä maailmaa. Ennen kaikkea tämä on painokas viesti yritysmaailmalle, että rahavirrat tulee suunnata puhtaan energian tuotantoon, Mykkänen sanoi ministeriön tiedotteessa.
Hän peräänkuulutti myös ydinvoiman lisäämisen merkitystä ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.
– Ydinvoima on osa ratkaisua, jos oikeasti haluamme fossiilisista eroon meidän aikanamme. Merkittävän maaryhmän kanssa annoimme julkilausuman tarpeesta moninkertaistaa ydinvoiman tuotanto maailmassa, jotta fossiileista päästään. Onneksi tämäkin ymmärretään nyt laajemmin kuin 10 vuotta sitten, ministeri sanoi.
Lue myös: Suomalaisyritysten ilmastoratkaisujen kysyntä voi kasvaa: "Kivihiili, öljy ja kaasu ovat mennyttä aikaa"
Ministeriön mukaan tavoite pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteelle on kuitenkin "jäämässä hauraalle pohjalle". Sen saavuttaminen vaatisi sen mukaan mailta ja etenkin suurilta talouksilta kiireellisiä lisätoimia, tiedotteessa sanottiin.
Ministeriön mukaan toimia tulee kiihdyttää meneillään olevan vuosikymmenen aikana. Päästöjä tulisi sen mukaan vähentää globaalisti 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n suositusten mukaisesti.
Seuraava YK:n kansainvälinen ilmastokokous (COP29) järjestetään ensi vuonna Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa, jossa on määrä päättää ilmastorahoitustavoitteesta.
Ympäristöjärjestö: köyhiä maita tuettava siirtymässä
Ympäristöjärjestö WWF kiitteli tuoreeltaan päätöslauselmaa toivoa antavana, vaikka se ei sen mukaan täyttänyt kaikkia toiveita.
– Nyt tehty päätös ei ole täydellinen, mutta merkitsee huomattavaa edistystä ja fossiilisten polttoaineiden aikakauden lopun alkua, sanoi WWF Suomen ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman järjestön tiedotteessa.
Vaikka nyt aikaan saatu sopu on merkittävä edistysaskel, jäi päätökseen järjestön mukaan vielä runsaasti parannettavaa.
– Sovittujen muotoilujen takana kummittelevat perusteettomat toiveet siitä, että hiilidioksidin talteenoton ja päästöjen kumoamisen avulla voitaisiin vielä pitkään jatkaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Ilmastotieteen viesti on kuitenkin hyvin selvä: 1,5 asteen rajoissa pysyminen edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamista, Nordman sanoi.
Greenpeace-järjestön mukaan päätöslauselma jätti liikaa porsaanreikiä. Järjestö painotti myös, että siirtymässä köyhempiä maita täytyy tukea.
– Nyt saavutettu sopu jättää köyhät maat kauas tarvitsemistaan resursseista, joilla siirtyä uusiutuvaan energiaan ja vastata muihin ilmastokriisin aiheuttamiin tarpeisiin. Rikkaiden maiden on merkittävästi lisättävä taloudellista tukeaan ja fossiiliteollisuuden saastuttajat on laitettava maksamaan, vaati Greenpeacen kansainvälisen valtuuskunnan johtaja Kaisa Kosonen tiedotteessa.
Markku Ollikainen ilmastokokouksen loppuhetkistä: "Nyt tulee kova taistelu"
Fossiilista polttoaineista luopumista ei alunperin esitetty alunperin Dubain ilmastokokouksen sopimusehdotuksessa. Siinä kuitenkin kehotettiin fossiilisten polttoaineiden tuotannon ja käytön vähentämistä.
Fossiilisten polttoaineiden vähittäistä poistamista ovat ajaneet muun muassa ilmastoaktivistit, meren pinnan nousun uhkaamat saarivaltiot ja Euroopan unioni.