Mistä tunnistaa psykopaatin? Voiko psykopaatin parantaa? Thomas Erikson kirjoitti aiheesta kirjan Psykopaatit ympärilläni.
– Kun tutkin tätä aihetta, harhakuvitelmani ihmisyydestä särkyivät. Täytyy myöntää, että se ei tunnu hyvältä.
Thomas Erikson kohtasi psykopaatin pitämänsä luennon jälkeen. Oudolta vaikuttanut mies halusi tietää, miten voisi hyötyä ominaisuuksistaan, joita piti aivan erityisinä. Myöhemmin kävi ilmi, että mies oli muun muassa kavaltanut puolen miljoonan arvosta tutkimusvälineitä – ja onnistunut sitten sälyttämään syyn muiden niskoille.
Eriksonia karmi. Kohtaamisesta alkaa hänen teoksensa Psykopaatit ympärilläni – kirja, jossa Erikson yrittää selvittää, mistä psykopaatin voisi tunnistaa ja miten häntä voisi käsitellä – jos mitenkään.
Valitettavasti psykopatiassa lyhyitä vastauksia ei ole olemassakaan, Erikson sanoo.
Psykopaatiksi luokitellaan ihminen, jolla on tarpeeksi tarkastuslistan piirteitä
Psykopaatiksi luokitellaan ihminen, jolla on tarpeeksi Robert D. Haren psykopaattisen käyttäytymisen tarkastuslistan piirteitä. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan heitä on väestötasolla 2–4 prosenttia.
– Listassa on 20 kohtaa. Jos saat 40 pistettä, se on maksimi. Olet täysi psykopaatti. Mutta tarvitset vain 25 pistettä, Erikson kuvaa.
Itse asiassa jo 15 pistettä saaneen lähipiirin kannattaisi olla varuillaan.
Tällainen on Robert D. Haren psykopaattipiirteitä koskeva tarkastuslista:
- Puheliaisuus / ulospäin hurmaava luonne
- Suurellisuus
- Kyvyttömyys katumukseen ja syyllisyydentuntoon
- Empatian puute
- Patologinen valehtelu
- Epärehellisyys/manipulatiivisuus
- Tunne-elämän latteus
- Impulsiivisuus
- Oman käytöksen kontrolloimattomuus
- Jännityksen tarve / tylsistyy helposti
- Holtittomuus
- Varhaiset käytösongelmat
- Aikuisilla epäsosiaalinen käytös
- Loisiva elämäntyyli
- Irtosuhteiden harrastaminen
- Pitkäaikaisten tavoitteiden puute
- Vastuuttomuus omista teoista
- Nuorisorikollisuus
- Rikkeet ehdollisen vapaustuomion aikana
- Rikosten moninaisuus
Listasta löytyy positiiviselta kalskahtavia piirteitä, kuten hurmaava luonne ja puheliaisuus. Kyse ei kuitenkaan ole piirteistä, vaan pisteistä; on psykopaatteja, ja on ihmisiä, joilla on psykopaattisia piirteitä.
Ihmisistä 2–4 prosenttia on psykopaatteja. Kuvituskuva.COLOURBOX
Listan jokaisesta kohdasta voi saada 0–2 pistettä: jos liian monta piirrettä yhdistyy samassa yksilössä, kyseessä voi olla psykopaatti.
Pisteiden analysointiin tarvitaan ammattilaista. Varmaa kuitenkin on, että jokainen tunnistaa itsensä jostakin listan kohdasta.
Mistä tietää, onko itse psykopaatti? Katso video jutun alussa!
Psykopatiaan ei ole hoitoa
Psykopaattisuuden syitä pidetään pääasiassa geneettisinä, mutta Eriksonin teoksen mukaan myös epäsuotuisilla kasvuolosuhteilla ja varhaisilla aivovaurioilla voi olla vaikutusta. Psykopatiaan ei ole hoitoa.
– Tämä ei ole mielisairaus. Tämä ei ole paranoia tai skitsofrenia, joita voi hoitaa, Erikson kuvaa.
Hän antaa esimerkin: voit toki sanoa värisokealle "sinun pitää nähdä tämä punainen piste" tai "tämä väri on keltaista". Mitä värisokea tekee tällä tiedolla? Ei mitään.
Samalla tavalla voisit sanoa psykopaatille "tunnepa nyt empatiaa". Voit toki tehdä niin, ja psykopaattikin voi nyökytellä sanoillesi, mutta mitään hyötyä niistä ei ole.
Psykopatiaan ei ole hoitoa.
Scott Lilienfield ja Brian Andrews kehittivät persoonallisuustestin, jonka tavoitteena oli luoda lista psykopaattisista persoonallisuuspiirteistä kiinnittämättä erityistä huomiota antisosiaaliseen tai rikolliseen käyttäytymiseen. Listan nimi on PPI-R eli Psycopath Personality Inventory – Revised.
Tältä näyttää PPI-R-lista:
- Machiavellimainen persoonallisuus, toisin sanoen empatian puute ja etäisyys, jonka tavoitteena on omien päämäärien saavuttaminen
- Sosiaalinen sopeutuminen, eli taito hurmata ja huijata muita
- Empatian puuttuminen, eli ilmeinen kyvyttömyys tunteisiin, syyllisyydentunteeseen tai toisten tunteiden huomioonottamiseen
- Ennakoimistaidon täydellinen puuttuminen, eli haasteita suunnitella elämää eteenpäin ja puntaroida oman toiminnan seurauksia
- Pelottomuus, eli halu riskialttiiseen käyttäytymiseen, yleinen kyvyttömyys tuntea pelkoa
- Vastuuton käyttäytyminen, eli kyvyttömyys ottaa vastuuta omasta toiminnastaan ja sen sijaan taipumus syytellä muita tai järkiperäistää oma poikkeava käyttäytyminen
- Poikkeava ja impulsiivinen käyttäytyminen, eli piittaamattomuus sosiaalisista normeista ja sosiaalisesti hyväksyttävästä käyttäytymisestä
- Kyvyttömyys tuntea stressiä, toisin sanoen ei reagointia traumaattisiin tai muulla tavoin jännittäviin tilanteisiin.
Tietääkö psykopaatti itse olevansa psykopaatti?
– Mielenkiintoinen kysymys, Erikson toteaa.
Se, kuvaisiko psykopaatti itseään psykopaatiksi riippuu Eriksonin mukaan paljolti siitä, mitä hän sinusta haluaa.
– Psykopaatti yrittää tavallisesti manipuloida sinua. Huijata sinut tekemään jotakin. Jos tältä kannalta hänelle on hyvä asia sanoa "olen psykopaatti", hän sanoisi niin. Mutta mitä hyvää tästä voisi seurata? Jos sanot "olen psykopaatti", muut juoksevat karkuun.
Osittainen lähde: Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni, kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena)
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.