Mitä autoilijan pitää ottaa huomioon ennen venetrailerin vetämistä? Asiantuntija muistuttaa kahdesta olennaisesta asiasta

5:00img
KATSO MYÖS: Katso videolta, mitä vaiheita peräkärryn kytkemisessä tulee jokaisen muistaa.
Julkaistu 23.09.2023 10:59
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Minulla on BE-luokan ajokortti ja auto, jonka suurin sallittu perävaunumassa jarruin on 2 500 kg. Saanko vetää tuolla kombolla venetraileria, jonka kokonaismassa on 2 700 kg ja todellinen massa vene kyydissä 2 400 kg? 

Vastaus: Ennen yhdistelmällä liikenteeseen lähtöä on varmistettava kaksi olennaista asiaa: saako kyseisen perävaunun kytkeä autoon ja riittääkö oma ajokortti muodostuvan yhdistelmän ajamiseen.

Ajo-oikeuden riittävyys

Lähdetään perkaamaan asiaa ensin ajo-oikeuden osalta. BE-luokan ajokortilla saa ajaa yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg. 

Ajo-oikeuden riittävyyttä pohdittaessa tulee tarkastella aina ajoneuvojen rekisteritietoihin merkittyjä kokonaismassoja eli suurimpia mahdollisia massoja maksimikuormalla kuormattuna – ei siis todellisia ajohetken massoja. Jos siis oletetaan, että kysyjän auto on B-kortilla ajettava (tämä ei käy ilmi kysymyksestä) ja sillä vedetään kokonaismassaltaan 2 700 kg:n perävaunua, riittää BE-luokan ajo-oikeus yhdistelmän ajamiseen. ’

Mikäli vetoauto ei ole B-kortilla ajettava, ei BE-luokan ajo-oikeus kuitenkaan riitä. Lisätietoja eri ajokorttiluokista löytyy aiemmasta artikkelista

Lue myös: B-ajokortti ei oikeuta vetämään mitä tahansa kevytperävaunua millä tahansa henkilöautolla

Suurin sallittu perävaunumassa

Ajo-oikeuden riittävyyden lisäksi on kuitenkin vielä varmistettava, kuinka painavaa perävaunua autolla saa vetää. Auton rekisteritiedoissa mainitulla suurimmalla sallitulla perävaunumassalla tarkoitetaan perävaunun todellista massaa kuormineen ajohetkellä. Perävaunumassa punnitaan perävaunun pyörien alta sen ollessa kytkettynä vetoautoon. 

Kysyjän esimerkkitapauksessa auton suurin sallittu perävaunumassa jarruin on 2500 kg ja perävaunun todellinen paino kuormineen sitä alhaisempi eli 2400 kg. Kyseinen perävaunu, ilmoitetulla kuormalla, on siis myös massojen puolesta täysin laillinen kyseisellä autolla vedettäväksi

Lue myös: Tavallisella B-ajokortilla ei saa ajaa kaikkia henkilöautoja – varo myös yleistä kärrymokaa: "Nämä kaksi asiaa menevät ihmisiltä valitettavan usein sekaisin"

teppoboksi teppo vesalainen

Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!

Tuoreimmat aiheesta

Autot