Mitä eroa on laskiaissunnuntailla ja laskiaistiistailla?

Vuosittain vietetään sekä laskiaissunnuntaita että laskiaistiistaita. Mitä eroa näillä kahdella päivällä oikein on?

Laskiaissunnuntaista on seitsemän viikkoa pääsiäiseen eli pääsiäissunnuntaihin. Laskiaissunnuntai on saanut nimensä joko paaston alkamisesta eli paastoon laskeutumisesta tai paastopäivien laskemisen alkamisesta.

Tiesitkö?

Laskiaisella on maanviljelyskulttuuriin liittyvä historia: mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä paremmin pellava kasvoi seuraavana vuonna.

Laskiainen on ollut myös työnjuhla: kehruut oli saatava valmiiksi laskiaiseksi, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen.

"Jos laskiaisena tuiskuaa, tuiskuaa joka päivä pääsiäiseen asti."

Varsinainen laskiainen eli laskiaistiistai on laskiaissunnuntain jälkeinen tiistai, jolloin on viimeinen päivä syödä lihaa ennen paastoa. Katolisissa maissa laskiaiseen liittyvät karnevaalit. Sana karnevaali juontaa juurensa latinan sanoista carne vale eli hyvästi liha.

Laskiaistiistain jälkeisenä päivänä, tuhkakeskiviikkona, alkaa varsinainen paasto. Paasto kestää 40 päivää ja loppuu pääsiäiseen.

Laskiaisrientoihin kuuluvat olennaisesti pulkkamäkeen meno – ja nykyisin myös luistelu.

Laskiaistiistaina on perinteisesti syöty hernekeittoa ja herkuteltu hillo- tai mantelitäytteisellä pullalla, jonka välissä on runsaasti kermavaahtoa.

Lue myös:

    Uusimmat