Saksalaiskaupunki Bielefeld tarjoaa yhden miljoonan palkkiota kelle tahansa, joka pystyy todistamaan, ettei Bielefeldiä ole olemassa, kertoo BBC.
Bielefeld on perustettu 800-luvulla, ja sillä on noin 340 000 asukasta, keskiaikaisia linnoja, sekä oma yliopisto. Se on Saksan ehkä tunnetuimman elintarvikeyrityksen Dr. Oetkerin kotikaupunki.
Mutta onko sitä todella olemassa? Sen kaupungin markkinointiosasto haluaa selvittää haastamalla 25-vuotiaan salaliittoteorian.
Täysi-ikäisillä saksalaisilla on nyt syyskuun 5. päivään aikaa toimittaa kaupungin markkinointitoimistolle todisteet siitä, ettei Bielefeldiä ole olemassa. Kisa on kaupungin viranomaisten hyväksymä.
Kilpailun kotisivuilla sanotaan, että järjestäjät ovat 99,99 prosenttisen varmoja, että he voivat kumota kaikki toimitetut todisteet.
Kaupunkilaisten kannattaa toivoa, että se pitää paikkansa – yhden miljoonan palkintosumma on luvattu kaupungin, eli veronmaksajien pussista, jos epätodennäköinen voittaja löytyy.
Vitsi alkoi opiskelijabileistä
Vuonna 1994 eräs opiskelija julkaisi Usenet-viestijärjestelmässä kevytmielisen viestin: "Bielefeld? Ei sellaista ole olemassa".
Usenet oli viestityspalvelu, joka edelsi nykyisiä internetin keskustelupalstoja. Useat netin salaliittoteorioista ovat alunperin lähtöisin Usenetistä.
Bielefeldin olemassaolon kyseenalaistanut opiskelija oli Achim Held, jonka viesti myöhemmin lähti leviämään internetin suosion myötä ja siitä tuli pitkäikäinen vitsi Saksassa.
Achim Held oli IT-alan opiskelija, joka oli vuonna 1994 juhlissa Kielin satamakaupungissa, kun sisään astui vieras Bielefeldistä. Held ei ollut kuitenkaan koskaan kuullut Bielefeld -nimisestä kaupungista, ja muidenkin juhlavieraiden kerrotaan olleen hämmentyneitä kaupungin olemassaolosta.
Pian sen jälkeen Held näki tiekyltin, josta oli tussilla ruksattu yli teksti 'Bielefeld', luultavasti tietöiden vuoksi. Se kuitenkin innoitti Heldiä lähettämään kuuluisan Bielefeldin olemassaolon kyseenalaistavan viestinsä Usenettiin.
Usenetillä oli nykyiseen internetiin verrattuna hyvin rajoitettu käyttäjäkunta, mutta riittävästi, että vitsi lähti leviämään, ja on nykyään levinnyt korkea-arvoistenkin saksalaisten tietoisuuteen.
Jopa liittokansleri Angela Merkel viittasi vitsiin Berliinissä eräässä palkitsemisseremoniassa pitämässään puheessa, jossa hän kertoi vierailleensa Bielefeldissä.
– Eli se on olemassa, Merkel totesi ja sai yleisön puhkeamaan nauruun.
– Olen käsityksessä, että olin siellä... Toivottavasti voin mennä sinne uudestaankin.