Himalajan vuoristossa Intiassa sijaitsee jäätynyt järvi, josta on löydetty arviolta yli 500 ihmisen jäännökset. DNA-tutkimuksen avulla tutkijat ovat saaneet tarkennettua näiden ihmisten alkuperää, mutta samalla mysteeri syvenee entisestään, The Atlantic kirjoittaa.
Trisul-vuoren kyljessä, noin 5 000 metrin korkeudessa Uttarakhandin osavaltiossa, sijaitsee Roopkund-järvi, jota kutsutaan myös Luurankojärveksi. Järveä ympäröivät kiviset jäättikköseinämät ja luminen vuoristo.
Jäätikköjärven pohjalta on löydetty yli 500 ihmisen jäännökset, eikä kukaan ole vielä pystynyt kertomaan, miksi satojen ihmisten luurangot makaavat järven pohjalla.
Japanin sotilaita, muinainen kuningas saattueineen vai eksyneitä vaeltajia?
Nykyisen tiedon mukaan ensimmäisenä järven aavemaisen näyn näki paikallinen metsänvartija toisen maailmansodan aikana. Ajankohdan vuoksi aluksi ajateltiin, että järven luurangot olivat olleet japanilaisia sotilaita valloitusretkellä, tai he kenties olisivat olleet Intian armeijan joukkoja palaamassa sodasta.
Jotkut spekuloivat, että luurangot kuuluivat jollekin muinaiselle kuninkaalle ja hänen tanssijoilleen, joita jumalat ovat rankaisseet syöksemällä heidät kuolemaansa.
Muutama vuosi sitten arkeologit tutkivat luiden hiilipitoisuuksia, ja niiden perusteella ehdottivat luiden kuuluvan vaeltajille, jotka olisivat kuolleet voimakkaaseen raekuuroon 800-luvulla.
Tutkijoiden työtä on vaikeuttanut muun muassa se, että luita on vuosien saatossa siirrelty ihmisten ja eläinten toimesta. Alueelta ei ole löydetty yhtäkään luurankoa, johon ei olisi koskettu.
Mysteeri syvenee
Tällä viikolla julkaistussa uudessa tutkimuksessa on saatu selville uusia asioita luurangoista. Kansainvälinen arkeologeista, geenitutkijoista ja muista asiantuntijoista koostuva tutkimusryhmä analysoi luiden DNA:ta. Luut olivat peräisin yhteensä 37 henkilöltä, joiden jäännöksiä on löydetty Roopkundista.
Henkilöistä saatiin paljon lisätietoja, mutta mysteeri ei kuitenkaan selvinnyt – päinvastoin.
Aikaisemmin tutkijat olivat siinä uskossa, että luurangot olivat peräisin noin 1000 vuoden takaa. Uudessa tutkimuksessa osoittautui, että suurin osa luurangoista tosiaan oli peräisin siltä ajalta, mutta henkilöt eivät olleet samanaikaisesti.
Lisäksi jotkut luurangoista olivat huomattavasti tuoreempia; jotkut olivat kuolleet vasta 1800-luvun alussa.
Ja mikä oudointa, luurankojen geenit viittasivat ihmisten olleen kotoisin pikemminkin Välimeren alueelta kuin Etelä-Aasiasta.
– Se saattaa olla isompi mysteeri kuin aiemmin, sanoo tutkimuksessa mukana ollut Harvardin geenitutkija David Reich.
Olosuhteet ovat tutkijoille etu, mutta myös haaste
Roopkund on arkeologeille ongelmallinen paikka, koska kuuluisan Nanda Devi Raj Jat -juhlan pyhiinvaellusreitti kulkee järven läheltä. Himalajalla käy myös runsaasti turisteja, ja tutkijat uskovatkin useiden luiden ja arvoesineiden lähteneen vuorenvalloittajien matkaan. Maavyöryt ovat myöskin luultavimmin siirtäneet ja murskanneet luurankoja vuosien saatossa.
Tieteen kannalta Roopkundilla on se etu, että sen ympäristö on jäässä. Jää on suojellut luita, mutta myös DNA:ta niiden sisältä, sekä jopa pieniä paloja vaatteita ja ihokudosta.
Toisaalta se tekee myös Roopkundista vaikeasti lähestyttävän paikan. Olosuhteet 5000 metriä meren pinnan yläpuolella ovat kylmät ja tuuliset, ja Roopkundia ympyröi jyrkät seinämät.
Tutkijoiden mukaan luurankojen alkuperäinen syntymäpaikka ja heidän kuolinaikansa on vaikea arvioida tarkasti, mutta mysteeri luiden päätymisestä järveen askarruttaa heitä edelleen.
Jotkut ovat esittäneet, että luurankoja ei siirretty järveen ihmisen toimesta, vaan ne ovat ajautuneet sinne vuosien saatossa maavyöryjen myötä. Jotkut uskovat, että luut kuuluivat ihmisille, jotka eksyivät ja jäivät jumiin järvelle.
Osa tutkijoista ei kuitenkaan niele näitä selityksiä. Pennsylvanian yliopiston antropologian laitoksen johtaja Kathleen Morrison on yksi heistä.
– Epäilen, että heidät on koottu sinne, eli paikalliset ihmiset laittoivat heidät järveen, Morrison sanoo.
– Kun näet suuren määrän ihmisluurankoja, yleensä kyseessä on hautausmaa.