Mitä olisi hyvä kysyä työhaastattelussa? "Ei kannata lähteä grillaamaan"

Fiksu rekrytoija ei tänä päivänä enää grillaa työnhakijaa. Kysymyksiä saa silti esittää puolin ja toisin. Älä kysy "onko teillä hyvä yhteishenki"; muotoilemalla tiedustelusi toisin saat oleellisempaa tietoa!

Työhaastattelussa ehdokkaalta kysellään yleensä vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Myös haastateltava voi kysyä niitä työnantajalta, muistuttaa työnantajakuvakonsultti Marja Vesala työnhakupalvelu Duunitorilta.

– Kysymykset kannattaa miettiä aina siitä näkökulmasta, että pyrkisi niiden avulla selvittämään, millaista kyseisessä paikassa olisi työskennellä ja millainen työtehtävä olisi. Voisiko siellä viihtyä? Ei kannata lähteä grillaamaan rekrytoijaa painostavasti. Fiksu rekrytoijakaan ei tänä päivänä enää grillaa työnhakijaa vaan työhaastattelu on parhaimmillaan keskustelu, Vesala muistuttaa.

Kysy vaikkapa näitä!

  • Millaisia ovat yrityksen kasvunäkymät?
  • Kysy tarkentavia kysymyksiä roolista, jota haet. Mitkä esimerkiksi ovat tavoitteet ensimmäiselle vuodelle? Mitä ensimmäisen vuoden aikana tulisi saada aikaan?
  • Millainen tiimi on kyseessä ja mitkä ovat ihmisten vastuualueet?
  • Miten yrityksen arvot näkyvät konkreettisesti työn arjessa?

Älä kysy näin

Liian laveasti ei kannata kysellä. Vesalan mukaan kysymys "onko teillä hyvä yhteishenki?" antaa todennäköisesti vähemmän tietoa työpaikasta kuin vaikkapa "mitkä syyt saavat ihmiset viihtymään teillä".

– Jos haluaa tietää työyhteisön kehittämiskohteita, niistä voisi kysyä rakentavaan ja positiiviseen sävyyn. Konkretiaan pääsee kiinni kysymällä vaikkapa "millaisia kehittämiskohteita teillä nousee esiin henkilöstökyselyissä", "mitkä asiat eivät ole vielä sillä tasolla kuin haluaisitte", tai "mikä on hankalin osa tätä työtehtävää, jota olen hakemassa". 

Katso myös: Unelmien työ! Suomalainen Aura sai jokaisen Disney-fanin unelmaduunin. Juttu jatkuu videon alla.

Suomalainen tanssija Aura sai jokaisen Disney-fanin unelmaduunin – tätä hän ei kuitenkaan saa työstään suoraan sanoa 7:44
Tanssija Aura Mikkonen on saavuttanut monen suuren lapsuusunelman!

Vesala toisi esiin omia vahvuuksiaan, motivaatiotaan, osaamistaan jaa kiinnostustaan tarjottua työtä kohtaan. 

– Kannattaa miettiä valmiiksi konkreettisia esimerkkejä omasta työstään, tuloksista, aiemmista työpaikoista. Voi kertoa esimerkkien kautta, miten on toiminut tiimissä tai kuinka ratkaisi yllättävän haasteen. Nämä asiat kannattaa miettiä haettavan työn lähtökohdista eli linkittää ne haettavaan tehtävään ja yritykseen, Vesala sanoo. 

Tiesitkö? Näistä aiheista työhaastattelija ei saa kysyä!

  • Ammattiliittoon kuuluminen
  • Ikä
  • Etninen tausta tai alkuperä
  • Vammaisuus
  • Seksuaalinen suuntautuminen
  • Parisuhde, siviilisääty, raskaus, asumisjärjestelyt, vanhemmat, lapset, lastenhoidon järjestäminen, muut perheasiat
  • Armeija, paitsi siinä tapauksessa, että työnhakijalta edellytetään tiettyä sotilasarvoa
  • Sairaudet. Terveydellisistä esteistä on soveliasta kysyä siinä tapauksessa, jos ne saattavat haitata työtehtävästä suoriutumista
  • Politiikka, paitsi siinä tapauksessa, että haet työtä esimerkiksi poliittisesta puolueesta tai puoluetoimistosta. Poliittinen vakaumus on olennainen osa tällaisissa tehtävissä toimimista. Hakijaa ei kuitenkaan saa syrjiä poliittisen vakaumuksen perusteella.
  • Uskonto, paitsi siinä tapauksessa, että haet esimerkiksi seurakunnan tehtäviin; uskonnollinen yhteisö on oikeutettu vaatimaan, että sen työntekijät jakavat yhteisön arvot ja uskomukset. Hakijaa ei kuitenkaan saa syrjiä uskonnollisen vakaumuksen perusteella.

Lähde: Oikotie

Katso myös: Etkö uskalla avata suutasi töissä, vaikka painavaa sanottavaa olisi? Katso tämä

Etkö uskalla avata suutasi töissä? Katso tämä 0:53
Röyhkeydestä kirjankin kirjoittanut Jenni Janakka neuvoo, miten jokainen uskaltaa avata suunsa palaverissa.

Lue myös:

    Uusimmat