Kolmekymppinen olikin "liian vanha töihin"! Lukijat paljastivat erikoiset, toisinaan hyvinkin asiattomat työhaastattelukokemuksensa.
MTV:n lukijat kertoivat erikoisimmat työhaastattelukokemuksensa. Haastattelussa ongelmaksi saattoi nousta vaikkapa se, että aina haastattelijan kysymykset eivät tuntuneet liittyvän edes ammatin tai työtehtävän vaatimuksiin!
– "'Miten nyt myisit itsesi tänne töihin? Toinen kysymys: 'Miten sijoittaisit...?"' Olin hakemassa pankin atk-osastolle kesätöihin, ei asiakaspalvelua eikä myyntiä. Kai jotain näihin sopersin, kun sain sen paikan.
Esimerkiksi uteluihin siviilisäädystä, iästä, uskonnosta tai asepalveluksen suorittamisesta ei tarvitse vastata, jos ne eivät liity haettavaan paikkaan. Kysymykseen saa olla vastaamatta, tai sen voi kyseenalaistaa esimerkiksi sanomalla "en ymmärrä, miten tämä liittyy hakemaani työtehtävään, selventäisitkö asiaa?"
Lue myös: Vastauksesi yhteen kysymykseen paljastaa, kannattaako sinua ottaa töihin – näin Elon Musk käräyttää valehtelijat työhaastattelussa
Ummehtuneita ja syrjiviä asenteita
Moni vastaaja kertoi myös törmänneensä ummehtuneisiin ja syrjiviin kysymyksiin ja tilanteisiin.
– Aina välillä huomaa olevansa vain tilastohaastateltava. Sen huomaa heti että tämä haastattelu oli kaikkien ajanhukkaa.
Osalta oli kyselty asioista, jotka eivät kuulu työhaastatteluun.
– Aina olet naisena ollut liian nuori, rupeat tekemään lapsia tai sitten, kun on lapsia olet jatkuvasti pois, kun lapset ovat kipeitä. Sitten kun on lapset isoja, sinua ei voida palkata, kun kohta olet vaihdevuosi-iässä.
Esimerkiksi lapsiasioista ei saa työhaastattelussa udella. Kuvituskuva.Shutterstock
Esimerkiksi lapsiasioista ei saa työhaastattelussa udella – se kun on kiellettyä. Tasa-arvolain perusteella kiellettyjä aiheita ovat esimerkiksi kysymykset raskaudesta, perhesuunnittelusta, lasten lukumäärästä ja lastenhoidon järjestämisestä.
– 1980-luvulla menin työhaastatteluun. Haastattelija oli noin 25-vuotias mies. Kerroin ikäni, 30 v. Olin työhön liian vanha!
– 1990-luvun alkupuolella vielä kysyttiin vaikka ja mitä haastatteluissa! Tällä kertaa puhelimessa ennen haastattelua mies kysyi, jotta mitä vikaa minussa on, kun en ole parisuhteessa. No, pääsin haastatteluun: oli kesä, olin hyvin ruskettunut ja tottahan toki, kuten tilanne vaati, laitoin itseni mahdollisimman sieväksi, vastaaja kertoo ja jatkaa:
– Menin haastatteluun pitkät pitkät hiukset hulmuten ja huomasin kyllä miehestä, että ainakin ulkonäköni taisi miellyttää. Kunnes jossain vaiheessa päästiin jälleen tähän parisuhdekysymykseen. Katsoin häntä suoraan silmiin, hymyilin ja totesin "tässähän minä olen, kaikkine vikoineni". Tässä kohtaa mies selvästi nolostui. Jäin "hyväksi kakkoseksi". Hyvä niin.
Katso myös: Miksi tavoittelemme kympin tulosta, kun seiskallakin pärjäisi ihan hyvin? Professori Juha T. Hakala uskoo, että liika kunnianhimo ei välttämättä tuotakaan menestyjiä – päinvastoin! Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:45
Lue myös: Laura oli valmiina työhaastatteluunsa, kuukausi vain oli väärä – yrityksen valaiseva sähköposti palautti ajantajun: ”Halusin vajota maan alle"
"Osa haastattelusta menikin sitten kuulumisien kertomisena"
Kuten niin moni tietää, edes onnistunut haastattelu ei takaa työpaikkaa. Toisinaan uran on jo lupailtu urkenevan, mutta lupauksia ei lunastetakaan.
– Ajoin 200 kilometriä haastatteluun, joka sujui hyvin ja työpaikka lähes luvattiin. Parin päivän kuluttua sain hylsyn, jälkeenpäin kuulin, että paikka meni haastattelijan opiskelukaverille.
Toisinaan töihin pääsi jopa suhteilla – jopa vahingossa!
– Aikoinaan kun hain asennuspuolelta kesätyöpaikkaa niin haastattelijana olikin isän vanha ammattikoulukaveri. Osa haastattelusta menikin sitten kuulumisien kertomisena. Sain myös työpaikan.
Lue myös: Työhaastattelu tulossa? Tässä 17 terävää kysymystä, joilla tehdä vaikutus haastattelijaan – valitse kolme!
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Työkaverit ovat parhaita! Tunnistatko "työbestiksesi" tästä listasta?
0:44
Kysely tehtiin 14.6.–1.7.2021 välisenä aikana. Siihen vastasi 1924 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 % suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.
Osittainen lähde: Duunitori, Academicwork