Mitä koronatesti maksaa yksityisellä puolella ja kuka sen korvaa?

7:33img
Miten sairaalatarvikkeiden riittävyys varmistetaan Suomessa?
Julkaistu 01.04.2020 06:11
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Yksityiset terveysyritykset tekevät myös koronatestejä. Niitä ei kuitenkaan tehdä kaikkialla Suomessa eikä kaikille henkilöille. Kela ei myöskään korvaa yksityisiä koronatestejä. 

Ensimmäisenä yksityisenä terveysyrityksenä koronatestaukset Suomessa aloitti THL:n luvalla Terveystalo. Koronatesti maksaa Terveystalossa 195 euroa.

– Testiin ei kuka tahansa pääse, vaan ensin täytyy asioida etävastaanoton kautta lääkärin kanssa. Jos THL:n kriteerit täyttyvät, on mahdollista sada lähete testiin, Terveystalon viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille.

Terveystalossa otetaan näytteitä THL:n hyväksymien kriteerien mukaan: Hengitystieinfektio-oireisista terveydenhuollon ammattilaisista ja iäkkäistä henkilöistä, sekä henkilöistä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella

Pihlajalinna aloitti koronatestauksen 23. maaliskuuta. Yritys tekee testejä Helsingissä, Tampereella, Kangasalla ja Seinäjoelle. Yhden testin hinta on 193 euroa.

 –Työterveyshuoltosopimuksiin testi kuuluu osana tutkimusvalikoimaa, mikäli laboratoriotutkimuksia sairaanhoidossa ei ole rajattu, Pihlajalinnan viestinnästä kerrotaan.

Kela ei korvaa

Yksityisillä terveysasemilla tehdyt koronatestit eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Kelasta kommentoidaan MTV Uutisille, että he voivat tehdä päätöksen koronatestin mahdollisen korvattavuuden suuruudesta vasta, kun sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt asiasta. 

– Kelakorvausten osalta seuraamme tilannetta ja selvitämme asiaa tarpeen mukaan, sosiaali- ja terveysministeriön etuusyksikön johtaja Liisa Siika-aho toteaa. 

Kunnallisella puolella tehdyt koronatestit ovat sen sijaan maksuttomia. Testauksen maksuttomuus perustuu asiakasmaksulakiin, jonka mukaan yleisvaarallisen taudin tutkimus hoito on maksutonta.

– Asiakasmaksulaki koskee kunnan järjestämisvastuulla olevia palveluja, eli kunnan omia palveluja sekä kunnan ostopalveluna hankkimia palveluja. "Puhtaasti" yksityinen toiminta jää asiakasmaksulain ulkopuolelle, sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Laura Terho sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus