Mitä on mosaiikkinäyttö? Näin syyttäjät linkkasivat Aarnion sähköpostiin

A28-nag-paakuva
Syyttäjät linkittivät Aarnion Hollannin kontaktiin mittavalla todisteketjulla.
Julkaistu 09.09.2015 22:31

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Syyttäjät ovat puhuneet koko Aarnio-oikeudenkäynnin ajan mosaiikkinäytöstä. Mitä se tarkoittaa? Keskiviikon oikeudenkäynnissä siitä saatiin hyvä esimerkki.

Kyse oli sähköpostitilistä nagasakiisland@hotmail.com.  Syyttäjien mukaan Aarnio käytti sähköpostia pitääkseen yhteyttä huumekontaktiinsa Hollannissa vuosina 2012-2013.

Tynnyrijuttu oli jo paljastunut aiemmin, mutta syyttäjien mukaan Aarnion organisoima hasiksen salakuljetus jatkui tämänkin jälkeen. Sitä varten hän piti yhteyttä hollantilaisiin huumekauppiaisiin.

Syyttäjien käsityksen mukaan sähköposteja ei lähetetty, vaan niin Helsingissä kuin Hollannissa kirjauduttiin samoilla tunnuksilla sähköpostiin ja viestejä vaihdettiin tallennettuina sähköposti-luonnoksina.

Miten syyttäjät osoittivat nagasaki-sähköpostin olleen Helsingissä Aarnion käytössä?

Syyttäjät esittivät keskiviikkona oikeussalissa pienistä paloista rakentuvan yhden osan näytön - samaan tapaan koko juttu koostuu syyttäjien mukaan näistä pienistä osakokonaisuuksista. Siitä syntyy mosaiikkinäyttö.

Ketju alkaa Aarnion poliisitalon työhuoneesta etsinnässä löytyneestä paperilapusta.

A28-nag-lappu

Siinä oli sähköpostiosoite ja todennäköisesti salasana. Käsialatutkimuksessa ei pystytty osoittamaan, että lapun olisi kirjoittanut Aarnio. Tosin tutkimus ei sitä sulkenut poiskaan.

Hotmail.com on Microsoftin sähköpostitili. Amerikkalaisyhtiön kautta selvisi, että email oli avattu Hollannissa 10. tammikuuta 2013 nimellä "a B".

A28-nag-microsoft

Microsoftilta selvisi mistä ja milloin kyseiseen sähköpostiin oli kirjauduttu.

A28-nag-mistakirjauduttu

Näistä tiedoista selvisi tutkinnassa yhteys Helsingin ja Hollannin välillä. Sähköpostitilille oli siis kirjauduttu niin Helsingissä kuin Hollannissa.

Ip-osoitetiedustelun mukaan sähköpostitilille oli kirjauduttu 11.1. illalla Helsingin kaupungin avoimesta wlan-verkosta ja toisen kerran 23. maaliskuuta Helsingin poliisitalolta.

Jälkimmäisen syyttäjät linkkasivat Aarnioon.

Aarnio oli pari päivää ennen kysynyt alaiseltaan tämän poliisitalon työhuoneen lukituksesta tekstiviestillä.

Aarnion työkoneelta ei päässyt nettiin. Huumepoliisin komisarion työhuone sijaitsi Aarnion huoneen vieressä.

A28-nag-lapyska

Työvuoroista selvisi, ettei alainen ollut tuolloin, eli 23. maaliskuuta töissä. Oli lauantai.

Poliisitalon kulunvalvonta näytti Aarnion menneen lauantaina aamulla kello 8.08 kulkukortillaan huumepoliisin tiloihin kolmanteen kerrokseen.

A28-nag-kulunvalvonta

Elisan ip-osoitetiedustelusta varmistui, että nagasaki-hotmailiin oli kirjauduttu poliisitalossa kello 8.09.

A28-nag-elisa

Aarnio lähetti joitain minuutteja tämän jälkeen viestin (alempi tekstiviesti) alaiselleen siitä, että tämän tietokone oli hidas.

A28-nag-myllyhidas

Tutkinnassa alaisen tietokoneen muistista löytyi vielä osa nettisivua, joka osoitti koneella käydyn nagasaki-sähköpostissa.

A28-nag-tietosisältö

Mitä tapahtui tämän jälkeen?

Aarnio lähti kulunvalvonnan mukaan pois poliisitalon kolmannesta kerroksesta kello 8.18. Neljäkymmentä minuuttia myöhemmin aktivoitiin uusi prepaid-liittymä, jolla pidettiin yhteyttä Hollannin kontaktiin.

Miten syyttäjät todistivat hollantilaisliittymän yhteyden Aarnioon?

Aarnion autotallista löydettiin etsinnässä paperilapulta hollantilaisen prepaidin numero, jonka teletiedoista selvisi suomalaisen prepaidin avaaminen. Käsialavertailussa todettiin, että numero oli todennäköisesti Aarnion kirjoittama.

A28-nag-autotallinro

Syyttäjän mielestä Aarnio sai tuona aamuna nagasaki-sähköpostista tiedon uudesta hollantilaisesta prepaidista, johon hän piti yhteyttä. Aarnio avasi uuden liittymän tätä Arnhemin yhteydenpitoa varten.

"En kirjautunut"

Oletteko kirjautunut nagasaki-sähköpostiin tuolloin 23. maaliskuuta poliisitalolla? syyttäjä Jarmo Hirvonen kysyi.

- En ole kirjautunut, Jari Aarnio totesi, mutta myönsi kyllä olleensa tuolloin Pasilan poliisitalolla omassa työhuoneessaan.

Syytteessä oleva, rikostiedustelua hoitanut rikosylikonstaapeli muisteli, että Hollannin yhteydenpidossa olisi ollut tässä tapauksessa kyse tiedottajatoiminnasta virolaisten ekstaasijutussa.

- Hyvin mahdollista, Aarnio totesi itse. - En tiedä tarkkaan. Tietolähdetoimintaan ne ovat liittyneet.

Aarnion puolustus totesi, ettei syyttäjän näytössä mikään osoita, että Aarnio olisi saanut sähköpostissa hollantilaisen numeron.

– Aarnio ei ole tehnyt huumausainekauppaa, asianajaja Riitta Leppiniemi lausui.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio