Oikeussalinauhoite: Huumepoliisi tukee Aarnion kertomusta Hollannin kontaktista

13:44img
Julkaistu 23.06.2015 17:49

MTV UUTISET

Syyttäjät hiillostivat Jari Aarnion alaista niin sanotusta Hollannin kontaktista, kun Aarnion huumeoikeudenkäynti jatkui tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeussalinauhoitteen voi kuunnella oheiselta videolta, mutta kannattaa lukea juttu ensin, jotta yhteys selviää.

Mikä 889-puhelin?

Hollannin kontakti on niin sanottu 889-puhelimesta. Jutun lukuisat prepaidit on nimetty puhelinnumeron kolmen viimeisen numeron mukaan.

Tämä liittymä on yksi keskeisimmistä syyttäjien puhelimiin liittyvistä todisteista. Syyttäjien mukaan Aarnio piti tekstiviesteillä yhteyttä hollantilaiseen prepaid-numeroon ja järjesteli tämän kautta hasiskauppoja Hollannista. Aarnion mukaan kyse oli rikostiedustelusta.

Liittymä tuli aikanaan ilmi keskusrikospoliisin tutkiessa tynnyrijuttua vuonna 2012. Krp piti sitä aluksi huumeliigaan nivoutuvan Pasilan miehen ja hollantilaisen huumekauppiaan välisenä yhteytenä. Tynnyritutkinnan aikana krp ei kuitenkaan saanut selville sen paremmin Pasilan miehen kuin Hollannin kontaktin henkilöllisyyttäkään. 

Loppuvuodesta 2012 Helsingin huumepoliisi myönsi krp:lle, että kyse oli sen hankkimasta puhelimesta.

Yhteys vain Hollantiin

889-puhelin oli ostettu huhtikuussa 2011 Vantaan Myyrmannista. Sillä oltiin tekstiviestiyhteydessä ainoastaan hollantilaiseen prepaid-liittymään. Hollannin poliisilta ei saatu tynnyrijutun tutkinnan aikana tämän liittymän televalvontatietoja. Sen sijaan Suomessa 889-puhelimen televalvontatiedot olivat tallella. 

889-puhelin paikantui useimmiten Länsi-Pasilaan, huumepoliisin "piilokonttorin" ja Aarnion asunnon läheisyyteen. Muutamia kertoja 889 paikantui myös muualle ja samaan paikkaan kuin Aarnion virkakännykkä.

889-puhelimen liikenne alkoi huhtikuussa 2011 ja päättyi saman vuoden marraskuussa, kun liittymät vaihdettiin uusiin. Usein tekstiviestit ajoittuivat tynnyrijutun huumesalakuljetuksiin. Viestejä oli kaikkiaan toistasataa.

Hollannin kontakti ei selvinnyt edes krp:n tutkiessa Aarnio-juttua.

46-vuotias Helsingin huumepoliisin rikosylikonstaapeli on jutussa syytteessä mm. törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja hänelle vaaditaan vähintään vuoden mittaista vankeusrangaistusta.

Rikosylikonstaapeli kiistää rikokset.

Alaista kuultiin salissa ns. Hollannin kontaktista. Lue siitä lisää oheisesta laatikosta.

Rikosylikonstaapeli ei juuri ollut puhunut Hollannin yhteydestä krp:n kuulusteluissa. Oikeussalissa hän kertoi, että huumepoliisilla oli tietolähde Hollannissa. Rikosylikonstaapeli oli ollut tähän yhteydessä tekstiviestein.

Poliisimiehen mukaan kyse oli yhdestä lukuisista huumepoliisin pelipuhelimista. Huumepoliisi piti tiedottajiinsa yhteyksiä anonyymeillä prepaideilla.

Peli- vai huumepuhelimia?

Syyttäjän mukaan siitä ei ole epäselvää, että tällaisia pelipuhelimia oli. Syyttäjien mukaan niiden joukossa oli myös puhelimia, joita Aarnio käytti huumekauppaan. Tämän Aarnio kiistää.

Rikosylikonstaapelia kuultiin salissa suhteellisen lyhesti Hollannin kontaktista jo viime viikolla ja nauhoitteella syyttäjät palaavat tähän muutamaan otteeseen.

Rikosylikonstaapeli työskenteli alueellisen tiedusteluyksikön JR-asiantuntijana. Nyt hänet on pidätetty virasta. 

Kuuntele myös nauhoite 17.6.:  Syyttäjät tivaavat Aarniolta Hollannin kontaktista

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio