Mitä Orbánilla on Ukrainaa vastaan? Nämä asiat selittävät Unkarin käytöstä

0:19imgZelenskyin ja Orbánin hyinen tapaaminen tallentui videolle.
Julkaistu 16.12.2023 16:52
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

EU:n huippukokouksessa saatiin tällä viikolla päätettyä Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta. Samassa kokouksessa kuitenkin Unkarin pääministeri Viktor Orban esti päätöksen 50 miljardin euron pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on BBC:n mukaan varoittanut, että hän voi "vetää käsijarrun pohjaan" Ukrainalle annettavalle tulevalle rahoitustuelle. 

Tämä tapahtui sen jälkeen, kun hän oli veto-oikeudellaan vastustanut 50 miljardin euron EU-pakettia, jonka tarkoituksena on auttaa naapurimaata selviytymään Venäjän hyökkäyksestä seuraavien kolmen vuoden aikana.

Lue lisää: Unkarin Orbán iski takaisin heti EU:n laajentumisaskeleiden jälkeen – esti 50 miljardin euron tuen Ukrainalle

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Unkarin toimintaa torstaina aamulla Brysselissä sanomalla, että hän ei hyväksy keneltäkään minkäänlaista kiristämistä.

– Oikeusvaltioperiaate ei jousta, Orpo sanoi saapuessaan EU-maiden poliittisten johtajien huippukokoukseen.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Orbán on estänyt Euroopan unionin kollegojaan auttamasta Kiovaa Venäjän täysimittaisen sodan aikana.

– Tässä voisi oikeastaan jälleen kerran kysyä, että miksi Orbán ei olisi käyttänyt tätä tilaisuutta hyväkseen luoda hänen ympärilleen keskittyvä spektaakkeli, arvioi Helsingin yliopiston tutkijatohtori Annastiina Kallius. 

Kalliuksen mukaan Orbánin pyrkimyksenä on myös vahvistaa omaa näkyvyyttään ennen ensi kevään vaaleja. 

Orbán antoi lopulta kuitenkin vastahakoisesti Ukrainan ja Moldovan aloittaa viralliset neuvottelut EU:hun liittymisestä tukematta kuitenkaan ajatusta. Kävelemällä ulos huoneesta hän antoi muiden 26 EU-johtajan äänestää sen puolesta yksimielisesti.

Hän julisti sen silti "huonoksi päätökseksi", jonka Unkari voisi lopettaa milloin tahansa tulevaisuudessa.

Ulkoministeri Elina Valtonen kertoi alkuviikosta, että muiden EU-maiden kärsivällisyys Unkaria kohtaan alkaa loppua. Valtosen mukaan EU-maat ovat tarvittaessa valmiit luoviin ratkaisuihin.

Lue lisää: Ulkoministeri Valtonen jännitteistä Unkarin ja muun EU:n välillä: "Täytyy hakea aika luoviakin ratkaisuja"

Mikä siis on Viktor Orbanin ongelma Ukrainan kanssa?

Orbán väittää BBC:n mukaan kantansa olevan pragmaattinen ja rakentava, vaikka hänen ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välillä on selvästi henkilökohtaista antipatiaa.

Kun muut EU-johtajat jonottivat Brysselin huippukokouksessa ottaakseen yhteiskuvan Ukrainan johtajan kanssa, Orbán kääntyi pois.

Viime viikonloppuna Zelenskyi keskusteli tiiviisti Orbánin kanssa, kun miehet osallistuivat Argentiinan uuden presidentin virkaanastujaisiin. Ukrainan presidentti kertoi myöhemmin kysyneensä syytä siihen, miksi Unkari estää Ukrainan EU-jäsenyyden.

Orban on useasti sanonut, että komission arviosta poiketen hänen mielestään Ukraina ei ole täyttänyt jäsenyysneuvottelujen avaamiseen vaadittavia ehtoja. Orban on myös pitänyt jatkuvasti esillä Ukrainan korruptiota. 

– Orbanin oikeita motiiveja kyllä koko ajan arvuutellaan. Mahdollisena motiiviina pidetään sitä, että hän haluaisi vivuttaa Unkarille siltä jäädytettyjä EU-varoja, jotka ovat jäissä demokratian ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden heikentämisen takia. Tietysti kysymyksiä herättää myös Unkarin johdon lämpimät välit Venäjään, kertoi MTV:n ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen.

Lue lisää: MTV Brysselissä: Unkarin oikeita motiiveja Ukraina-päätösten vastustamisessa arvuutellaan koko ajan

Orbán näyttää olevan Vladimir Putinin kanssa paljon läheisempi kuin Zelenskyin kanssa ja Venäjän johtajan läheisin liittolainen Euroopassa.

Orbán on tuominnut Venäjän hyökkäyksen varovaisesti ja välttänyt arvostelemasta Venäjän presidenttiä. Hän oli äskettäin ensimmäinen länsimainen johtaja, joka tapasi Venäjän presidentin sitten huhtikuun 2022.

– Unkari ei ole koskaan halunnut kohdata Venäjää. Unkari on aina halunnut laajentaa kontakteja, Venäjän valtiollinen televisio siteerasi häntä sanomassa Putinille, kun he keskustelivat Pekingissä lokakuussa. BBC kertoo, että joidenkin raporttien mukaan hän jopa omaksui Putinin sodasta käyttämän termin "sotilasoperaatio".

Vladimir Putinin kätteleminen suututti Orbánin läntiset liittolaiset. Yhdysvaltain Budapestin-suurlähettiläs valitti BBC:n mukaan, että samaan aikaan kun Venäjä iski ukrainalaisia siviilejä vastaan, "Unkari aneli liikesopimuksia".

Lue lisää: Kommentti: Brysselin pokeripöydässä pelataan kovaa kymmenien miljardien panoksilla

Ratkaisutoiveena välitön tulitauko ja neuvottelut

Orbánin mukaan Ukraina ei voi voittaa sotaa, joten sen liittolaisten pitäisi suostutella maa hakemaan välitöntä tulitaukoa ja sen jälkeen neuvotteluja.

Orbán varoitti kesällä, että Ukrainan vastahyökkäys epäonnistuu, ja siinä hän on ollut ainakin osin oikeassa kaivatun Ukrainan läpimurron jäädessä haaveeksi.

Hän on vastustanut Venäjän öljyä ja kaasua koskevia EU:n pakotteita ja kieltäytyy sallimasta EU:n tai Naton sotilasavun saapumista Ukrainaan. Hänen mukaansa aseiden toimittaminen Kiovaan vain pitkittää tuskaa.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on osoittanut suoraa kritiikkiä Unkarin toimintaa kohtaan liittyen EU:n Ukraina-tukipakettiin sekä Ukrainan EU-jäsenyysneuvotteluihin.

– Orbán on saatava kuriin. Keinoja on monia: maalta voitaisiin jäädyttää lisää EU-varoja tai estää esimerkiksi ensi vuonna koittava EU-puheenjohtajuuskausi. Laitettaisiin kova kovaa vastaan, eikä enää hyssyteltäisi, sanoo Sarvamaa.

Sarvamaan mielestä on kyseenalaistettava kaikkien 27 EU-jäsenmaan yhtenäisyyden tavoittelu päätöksissä, sillä "sitä ei tosiasiassa ole Unkarin takia olemassa".

Ukraina nähdään puskurivyöhykkeenä

Orbán teki päätöksen veto-oikeuden käyttämisestä Ukrainan viimeisimpään talousapupakettiin, koska hänen mukaansa unkarilaisten veronmaksajien rahoja ei pitäisi käyttää omien etujensa vastaisesti.

Hän sanoo, että Ukrainan EU-jäsenyys olisi katastrofi EU:lle sekä myös unkarilaisille maanviljelijöille. Se veisi myös koheesiorahastot unkarilaisilta ja muilta. 

Koheesiorahasto (CF) on yksi kahdesta tärkeimmästä Euroopan unionin rahastosta, jotka on suunniteltu saattamaan Euroopan maat ja alueet tasa-arvoisemmiksi vähentämällä EU:n eri alueiden välisiä eroja.

– On kyse kahdesta autoritäärisestä hallinnosta. Tuoreessa tiedotustilaisuudessaan Putin ei kuvaillut Orbania Putin-myönteiseksi poliitikoksi, vaan kansallismieliseksi poliitikoksi, joka tekee hyvää kansalleen. Kyllä siellä ihan virallisissakin kommenteissa nähdään, että Orbanin politiikka miellyttää Putinia, arvioi tutkijatohtori Kallius.

Orbán ei näe Ukrainaa tulevana EU:n jäsenenä, vaan puskurivyöhykkeenä EU:n ja Venäjän välillä. Tämä näkemys ei poikkea kovinkaan paljon Vladimir Putinin visiosta "puolueettomasta, demilitarisoidusta" Ukrainasta.

Eräs korkea-arvoinen unkarilainen diplomaatti sanoi BBC:lle, että Ukrainan konflikti oli "slaavien välinen sisällissota", mikä kuvastaa Orbánin Fidesz-puolueen taipumusta tarkastella maailmaa etnisin termein.

Lue lisää: Unkarin touhu etoo Suomen meppiä, joka vaatii kovia toimia: "Yksi mies vaarantaa koko Euroopan turvallisuuden"

Unkari ei ole suhtautunut välinpitämättömästi Venäjän hyökkäyksen vaikutuksiin.

Se on BBC:n mukaan antanut huomattavaa humanitaarista apua ja auttanut satojatuhansia ukrainalaispakolaisia matkalla muihin EU-maihin. Noin 25 000 on edelleen Unkarissa ja saa valtion tukea.

Orbán kuitenkin väittää, että historia osoittaa hänen olevan usein oikeassa.

Hän huomauttaa, että jopa hänen kiivaimmat kriitikkonsa vuosien 2015–16 siirtolaiskriisin aikana ovat nyt hiljaa omaksuneet hänen politiikkansa, kuten aitojen rakentamisen ja pyrkimyksen ulkoistaa turvapaikkahakemukset Euroopan ulkopuolisiin maihin, kuten Ruandaan, Libyaan ja Tunisiaan.

Lue myös: Asiantuntijalta kysytään päivittäin, miksei Unkaria eroteta: "Hän haluaa muuttaa koko EU:n kaltaisekseen"

Kommentti: Zelenskyillä sodan vaikeimmat neuvottelut – USA:n republikaanien äärilaita päättää Ukrainan tulevaisuudesta

Tuoreimmat aiheesta

Viktor Orbán