EU:n kerrottiin harkinneen äänioikeuden viemistä, Orbán lopetti yllättäen niskuroinnin: "Nostaa esiin sen ison kysymyksen"

Orbán ei saanut 50 miljardin tukeen veto-oikeutta, jolla voisi kiristää taas vuoden päästä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán tarjoili torstaina poikkeuksellisen yllätyksen, kun hän jätti estämättä tuen Ukrainalle. Vaikka tukipäätökseen tarvitaan sekä Euroopan parlamentin että jäsenmaiden kanta, on ratkaisu nyt lähempänä kuin koskaan.

Vielä joulukuun huippukokouksessa Orban esti EU-maiden poliittisia johtajia muodostamasta asiaan yksimielistä kantaa. 

Torstaina ylimääräinen huippukokous kuitenkin ehti tuskin alkaa, kun Eurooppa-neuvoston johtaja Charles Michel jo kertoi viestipalvelu X:ssä yksimielisyyden löytyneen.

EU:n huippukokous vaikuttaa Unkarin Orbanin ja muun EU:n kaksintaistelulta 5:47
Näin Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi Unkarin tilannetta. 

Ennen kokousta Orbán oli tavannut Michelin, EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin sekä eräiden maiden poliittiset johtajat. Ilman tätä tapaamista varsinainen huippukokous olisi tuskin loppunut näin lyhyeen.

Suomea edustanut pääministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi kokouksen jälkeen, että kyseessä oli iso asia EU:n yhtenäisyydelle, arvovallalle ja päätöksentekokyvylle.

– Eurooppa on toimintakykyinen. Eurooppa on sitoutunut Ukrainan auttamiseen ja tukemiseen sotilaallisesti ja taloudellisesti, hän sanoi.

FT: EU:ssa harkittiin äänioikeuden viemistä

Financial Times (FT) kertoi alkuviikosta, että Unkari voi jopa menettää äänioikeutensa Eurooppa-neuvostossa, jos se jatkaa niskurointiaan.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokelan mukaan äänioikeuden menettäminen on mahdollista Unkarin oikeusvaltiorikkomusten puitteissa.

Lehden mukaan EU-johtajat harkitsivat myös Unkarin EU-tukien katkaisemista, jos muu ei auta.

– Jos Unkarilta pidätetään enemmän tukia, talous voi olla suurissa vaikeuksissa, Jokela sanoo.

– Näin järeisiin toimenpiteisiin tuskin EU:ssa lähdetään, mutta se nostaa esiin sen ison kysymyksen: kuinka riippuvainen ja integroitunut Unkarin talous on Euroopan unioniin?

Jos poliittiset suhteet ajautuvat vaikeiksi, se voisi tehdä Unkarista markkinoiden silmissä arveluttavan investointikohteen, Jokela sanoo.

Näin sopu syntyi

EU-komissio oli nivonut Ukrainan pitkän aikavälin tuen osaksi EU:n pitkän aikavälin rahoituskeskuksen välitarkastelua. Käytännössä siis myös kaikkien muiden tarkistettavien rahaerien hyväksyntä oli jumissa Unkarin vastustuksen seurauksena.

Kaikista suuri ja tärkein rahaerä oli kuitenkin juuri tuki Ukrainalle.

EU-komission puheenjohtajan von der Leyenin mukaan Ukrainalle myönnetty uusi tukipaketti lähettää vahvan viestin Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

– Lähetämme vahvan viestin juuri, kun Putinin brutaali invaasio on jatkunut lähes kaksi vuotta.

Von der Leyenilta ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalta Micheliltä kysyttiin myös, ovatko nämä kärsineet "Orban-uupumuksesta". Kysymys viittasi Puolan pääministerin Donald Tuskin torstaiseen kommenttiin, jonka mukaan EU ei kärsi Ukraina-uupumuksesta, vaan Orban-uupumuksesta.

Michel vastasi kysymykseen toteamalla olevansa iloinen, että EU-johtajat pystyivät jälleen osoittamaan eurooppalaista yhtenäisyyttä.

Hänen mukaansa päätös lähettää viestin myös yhdysvaltalaisille veronmaksajille siitä, että EU tekee osansa Ukrainan suhteen.

Ei veto-oikeutta Unkarille

Tärkeä osa päätöstä oli se, että Unkari ei saanut veto-oikeutta estää Ukrainan tukemista esimerkiksi uudestaan vuoden päästä. Toistaiseksi julki ei ole tullut myöskään mitään sellaista, mikä vihjaisi Unkarin rahallisesti hyötyneen päätöksestä.

Sen sijaan Unkari näyttää menneen niin pitkälle, että useat maat alkoivat yhä vakavammin pohtia mahdollisuutta viedä maalta äänivalta. Tätä Orpokaan ei peitellyt.

Orpo arvioi, että äänivallan epääminen olisi tullut "ilman muuta" pöydälle, jos yksimielistä päätöstä ei olisi saatu.

Orpo sanoo, että pääneuvottelijoiden esittämä taktiikka oli ajaa kaikkien jäsenmaiden yhteistä ratkaisua riittävän vahvalla tahtotilalla. Jos siinä ei olisi onnistuttu, olisi Orpon mukaan istuttu alas ja mietitty jatkoa.

– Se saattoi olla järkevämpi taktiikka kuin se, että olisi tuotu pöydälle jo valmis kiristyspaperi tai vaihtoehtopaperi, hän arvioi.

Kun Ukrainan tuesta on EU:ssa päästy sopuun, odotetaan seuraavaksi, milloin Unkari ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden, jota se myös on viivytellyt viimeiseen asti.

Lue myös:

    Uusimmat