Aitioiden omistajilla on hyvin ristiriitaisia käsityksiä hallin tilanteesta. Yksi ennustaa omistajien vaihdosta, toinen pohtii konkurssin mahdollisuutta.
Helsinki Hallilla, eli entisellä Hartwall Arenalla on kymmenittäin yritysten omistamia aitioita, joiden hinnat liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa. Kun kaikki tapahtumat ovat lähteneet hallista, ei aitioille ole käyttöä.
Hallissa valtaa käyttävät pakotelistoille joutuneet oligarkit. Tiettävästi valtio ei vielä ole kohdistunut halliin pakotetoimia, mutta ulosottoviranomaiset selvittävät parhaillaan pakotelistattujen omistuksia Suomessa.
LUE MYÖS: Katso kuinka Hartwallin logot revittiin irti Jokerien kotiareenan seinästä – juomayhtiö päätti yhteistyön
Vaikuttaa siltä, että hallia operoiva Helsinki Halli Oy on jättänyt aitioiden omistajat pimentoon.
Remax myy 36 neliön ja 20 hengen aitiota 428 888 euron hintapyynnöllä. Aitioon kuuluu oleskelutilan ja parvekkeen lisäksi vessa ja minikeittiö. Hoitovastike on, kuten muillakin myynnissä olevilla aitioilla, 101 euroa kuussa.
– Eiköhän halli vielä vaihda omistajaa. Se on villi veikkaukseni, sanoo aitiota myyvä Petri Hietala.
Hänen mukaansa hallin ylläpitoon vaadittavat kulut kuitataan vastikkeilla, joita osakkaat maksavat. Hietalan mukaan vastikkeisiin ei ole tulossa korotuksia.
– Olen itsekin aition omistaja. Niistä (vastikkeista) jää rahaa ylikin puskuriin. Voi olla, että sitä palautetaan osakkaille, sanoo Hietala.
Mahdollinen omistajanvaihdos ei ole yksinkertainen prosessi. Viranomaiset saattavat jäädyttää tosiasiallisten omistajien, eli pakotelistalle joutuneiden Rotenbergien ja Gennadi Timtšenkon omistuksia.
Yhdysvaltojen pakotelistoille on Timtšenkon lisäksi ainakin seitsemän Rotenbergiä.
Heillä on vuoden 2021 keväällä julkaistun tilinpäätöksen mukaan lähes 95 prosenttia äänivallasta hallissa. Kaikista osakkeista heillä on kuitenkin alle puolet.
Yhdysvaltain pakotteet asettavat pakoterajaksi vähintään 50 prosentin omistuksen. EU:n pakotteissa riittää määräävä asema.
Hallin toiminnan aloittaminen olisi kimuranttia, mikäli määräävä asema hallista jäädytetään. Hietalalla on käsitys myös hallin hinnasta.
– Halli on todella hyvä mutta itse tarjoaisin siitä puolet vähemmän kuin on aikoinaan maksettu, sanoo Hietala.
Oligarkkien Arena Events maksoi 2013 hallista 35 miljoonaa euroa.
Aiemmin hallin tärkeänä kumppanina toimineen Hartwallin mukaan hallista ole vuoden 2013 jälkeen liikkunut rahaa pakotelistatuille.
Hietala epäilee, etteivät venäläiset omistajat sure hallin kohtaloa.
– He ovat ruplan kurssin muutoksella menettäneet enemmän kuin 20 hallia. Tämä yksi halli on niille murusia. Itse olen luottavainen tulevaisuuden suhteen, mitä nyt olen kuullut huhuja.
Informaatio ei kulje
Aitioiden omistajiin kuuluu myös Esa Mäkinen. Hän on muun muassa puhdistusaineita valmistavan Pineline Groupin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.
Aitio on ostettu ennen kuin määräysvalta siirtyi oligarkeille. Halliyhtiö ei ole informoinut Mäkistä tilanteesta.
– Tämä (Helsinki Hallin tilanne) on jäätynyt konflikti. Halli on halvaantunut.
Samaan aikaan halliyhtiön on suoriuduttava kiinteistä kuluista.
Verkosta löytyvässä aition myynti-ilmoituksessa Helsinki Halli Oy:n käyttämän tontin vuokraksi on ilmoitettu 352 252 euroa. Tätä velvoitetta ei hoideta aitioiden vastikkeilla. Mäkinen arvioi, että hallin lämmityskulut voivat olla kymmeniä tuhansia euroja kuussa.
Usein golf-osakkeiden omistajat ovat vastuussa golfkentän kuluista. Onko tilanne sama Helsinki Halli Oy:ssä?
– Ainahan osakkaat ovat vastuussa kuluista, sanoo Mäkinen.
Hänen mukaansa ilman tuloja halli voi ajautua nopeasti vaikeuksiin.
Oligarkkien osuuden jäädyttäminen ei Mäkisen mukaan mahdollistaisi hallin toiminnan käynnistämistä.
– Olemme keskustelleet tästä asianajajien kanssa. Vaikka oligarkkien omistus jäädytettäisiin, eivät omistukset poistu. Sanktiot jäävät voimaan.
Mäkinen ei murehdi hallin tilannetta.
– Ukrainan kriisi on ihan toisessa mittakaavassa kuin se, pääsemmekö konserttiin katsomaan viihdeiltaa.
Veikkauksella on kaksi aitiota areenalla. Ne ovat peruja ajalta, jolloin Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys olivat erillään. Helsinki Halli Oy ei ole kertonut peliyhtiölle tilanteen kehittymisestä.
– Halliyhtiö ei ole ollut meihin yhteydessä, eikä keskusteluja tilanteesta ole käyty. Veikkauksella on sisäisesti selvityksen alla, onko riskinä joutua maksamaan pääosakkaalta mahdollisesti saamatta jääneitä veloituksia, kirjoittaa hankinnoista ja toimitiloista vastaava johtaja Anna Segercrantz.
Veikkaus on myymässä toista aitiotaan.
Helsinki Halli Oy ei ole vastannut Talouselämän haastattelupyyntöihin koskien hallin tilannetta ja tämän hetkisiä omistussuhteita.