Teemu Selänne valmis rikkomaan boikottirintaman – Helsingin areenan ympärillä tapahtuu

Helsingin kaupunki valmistautuu Hartwall Arenan pakkolunastusmenettelyyn: "Maaliskuun aikana syytä tulla näyttö" 2:31
Näin MTV Urheilu uutisoi entisen Hartwall Arenan pakkolunastusprosessista viime keväänä.

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi tyhjentyneen Ilmalan areenan vuokraaminen on ollut kaiken aikaa teoriassa mahdollista, mutta vasta nyt kiinnostuneeksi vuokralaiseksi on ilmoittautunut kaksi eri tahoa. STT uutisoi Teemu Selänteen kiinnostuksesta torstaina, kun taas koripalloseura Helsinki Seagullsin taustalle tullut liettualaisyhtiö kertoi toiveistaan jo viikkoa aiemmin.

MTV Urheilun saamien tietojen mukaan Helsingin kaupunki on ollut tietoinen sekä Teemu Selänteen että liettualaisyhtiö Basketball Holding Companyn pyrkimyksistä saada Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen keväällä 2022 tyhjäksi jääneen Ilmalan areenan käyttöoikeudet itselleen.

STT uutisoi torstaina Teemu Selänteen aikeista vuokrata Helsingin areena. Uutisen mukaan Selänne on käynyt jo keskusteluja asiasta.

Sijoituskonserni Quadro Capitalin omistama liettualaisjohtoinen Basketball Holding Company puolestaan osti siivun Korisliigassa pelaavasta Helsinki Seagullsista, ja kauppojen julkistustilaisuudessa viime viikon torstaina seuran puheenjohtaja Sinikka Kulvik kertoi uuden omistajatahon tahdosta saada halli tulevaisuudessa Seagullsin käyttöön joko vuokraamalla tai ostamalla hallin sen nykyisiltä venäläisomistajilta.

Käyttämättömäksi jääneen entisen Hartwall-areenan tilanne on ollut jo yli kahden vuoden ajan kuuma peruna niin Helsingissä kuin Suomen valtiojohdossa, ja toistaiseksi pattitilanne on säilynyt muuttumattomana. Halliyhtiön osakkeista yritettiin kiivaasti saada kaupat aikaiseksi viime keväänä, mutta lopulta suomalaissijoittajien neuvottelut pakotteiden alaisten venäläisomistajien kanssa eivät johtaneet mihinkään konkreettisen toimeen ennen kesäkuun loppuun asetettua, EU-pakotepaketin suomaa määräaikaa.

Kauppojen kariutumisen jälkeen loppukesästä onkin yllättäen noussut esille hallin vuokraaminen sen nykyisiltä omistajilta. MTV Urheilun ymmärryksen mukaan hallin vuokraamisen mahdollisuus on ollut tiedossa jo pidempään, mutta aiemmin ainakaan yksikään kotimainen taho ei ole harkinnut asiaa vakavasti ennen tätä.

– Faktat ovat samat kuin vuosi sitten. Omistajat ovat venäläisiä, ja Helsinki Halli Oy on yleisesti boikotissa, asiaa läheltä seuraava sisäpiiriläinen summaa MTV Urheilulle.

Syystä tai toisesta Selänne ei kuitenkaan vaikuta näkevän boikottia esteenä venäläisomistajien kanssa asioimiselle.

Liettualaisen Basketball Holding Companyn omistaman sijoituskonsernin Quadro Capitalin varallisuuden jäljet johtavat puolestaan suoraan Venäjälle, jossa yhtiön perustaja Giedrius Pukas on tehnyt merkittävän osan omaisuudestaan ennen vuotta 2022. Pukasin taustoja on selvittänyt tarkemmin muun muassa Helsingin Sanomat.

Miten hallin vuokraaminen käytännössä tapahtuisi, siitä on MTV Urheilun lähteillä esittää vain alustavia arvioita. Selvää on, ettei Helsinki Halli Oy:n taustalla olevat venäläisomistajat voi pakotteiden vuoksi hyötyä vuokrauksesta taloudellisesti.

Vaikka halli vuokraamalla saataisiinkin käyttöön, perustavanlaatuinen ongelma presidentti Vladimir Putinia lähellä olevista omistajista Gennadi Timtshenkosta ja Rotenbergin perheestä ei poistuisi mihinkään.

– Siinä vain siirretään ongelmaa, vaikka rahat menisivät kaikki sulkutilille. Totuus on se, että jos he jonain päivänä pääsevät pakotteista, he palaisivat jälleen päätösvaltaisiksi omistajiksi, sisäpiiriläinen huomauttaa.

MTV Urheilun tietojen mukaan Helsingin kaupunki ei aio olla millään tavalla mukana Selänteen tai liettualaisyhtiön pyrkimyksissä, ja se on heille myös kerrottu.

Hallin mahdollisena pääkäyttäjänä julkisuudessa aiemmin esiintynyt ja tällä kaudella Nordenskiöldinkadulla Helsingin jäähallissa Mestistä pelaava Jokerit ei seurapomo Mikko Saarnin mukaan ole ollut mukana Selänteen hankkeessa.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä. Hieno juttu, jos joku saa hallin takaisin käyttöön, ja mielellämme keskustelemme asiasta, mutta muuta kommentoitavaa minulla ei tässä vaiheessa ole, Saarni toteaa MTV Urheilulle.

Helsinki valmistelemassa lunastusta

Samaan aikaan Helsingin kaupungilla on käynnissään oma prosessinsa Ilmalan areenan haltuun ottamiseksi. MTV Urheilun saamien tietojen mukaan kaupunki on jo käynnistänyt neuvottelut venäläisomistajien kanssa hallikiinteistön ostamiseksi.

Jos hallin ostaminen vapaaehtoisella kaupalla ei onnistu syksyn aikana, Helsingin kaupunki on valmis käynnistämään kiinteistön lunastusprosessin.

Käytännössä ostoneuvottelut ovat todennäköisesti vain välttämätön muodollisuus ennen lunastusprosessia, koska yleinen usko venäläisomistajien vilpittömään haluun saada halli myytyä ja takaisin käyttöön hiipui viimeistään viime kevään aikana.

MTV Urheilun tietojen mukaan venäläisomistajat kieltäytyivät jo viime keväänä neuvottelemasta kaupungin kanssa hallikaupoista vedoten tuolloin vielä mahdollisena pidetyn yksityisen osakekaupan neuvotteluihin. Tuolloin kaupunki pysytteli vielä sivustaseuraajana, mutta nyt se on ottanut asiassa aktiivisemman otteen.

Mitta venäläisomistajien venkoiluun vaikuttaakin olevan lopullisesti täyttynyt.

Kuten julkisuudessa on aiemmin esitetty, mahdollisesta lunastusprosessista on luvassa erittäin kiharainen, koska vastaavanlaista lunastusta ei ole Suomessa aiemmin tehty. Arvioiden mukaan lunastuksen läpimeneminen saattaisi vaatia jopa lakimuutosta, mutta tällä hetkellä kaupunki valmistelee asiaa nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Lue myös:

    Uusimmat