Suomi ei luovuta Wagner-taustaista venäläistä Ukrainaan – ministeri ihmettelee rooliaan kumileimasimena

1:46imgWagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta – katso video käräjäoikeudesta (25.8.).
Julkaistu 11.12.2023 15:12(Päivitetty 11.12.2023 15:16)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Suomi ei luovuta terrorismirikoksista epäiltyä venäläistä Ukrainaan. Oikeusministeri ihmettelee MTV Uutisten haastattelussa, miksi hän voi joutua toimimaan kumileimasimena.

– Tuntuu aika hullulta, että pitää ratkaista asia, jossa ei ole mitään harkintavaltaa, oikeusministeri Leena Meri (ps.) sanoo MTV Uutisille.

Suomi on kieltäytynyt luovuttamasta terrorismirikoksista epäiltyä Jan Petrovskia Ukrainaan. Petrovski käyttää nykyään nimeä Voislav Torden.

Korkein oikeus (KKO) linjasi viime perjantaina, ettei Petrovskia luovuteta, sillä Ukrainan karuissa vankilaolosuhteissa hänen ihmisarvonsa voisi tulla loukatuksi. Virallisesti päätöksen asiasta tekee oikeusministeri Leena Meri.

STT kertoo tänään, että Helsingin käräjäoikeus on määrännyt venäläismiehen säilöönottoa jatkettavaksi. Viranomaiset ja venäläismiehen oikeusavustaja eivät vahvista tietoa.

"Ei mitään järkeä"

Ministeri Meri ei voi kommentoida julkisuuteen, onko oikeusministeriössä tekeillä Petrovskia koskeva kieltävä luovuttamispäätös.

Hän kuitenkin ihmettelee yleisellä tasolla, miksi hän voi joutua tekemään päätöksen, johon hän ei saa tosiasiassa vaikuttaa.

Jos KKO:n mukaan rikoksista epäillyn henkilön luovuttamiselle toiseen maahan on este, oikeusministeri ei voi kävellä päätöksen ylitse. Luovuttamislain mukaan asia on tällöin ratkaistava KKO:n kannan mukaisesti.

– Jos ministeri on vain kumileimasin, miksi tällainen pykälä on luotu?  Eihän tuossa ole mitään järkeä. Miksi prosessi ei pääty KKO:n ratkaisuun?

Oikeusministerillä on harkintavaltaa sellaisissa tapauksissa, joissa KKO on linjannut, ettei luovuttamiselle ole estettä. 

Tällöin ministeri voi halutessaan päättää, ettei luovuttamista tehdä, vaikka se olisikin oikeudellisesti mahdollista.

Meri: Voisivatko teot vertautua sotarikokseen?

Venäjän kansalainen Jan Petrovski on toiminut uusnatsistiseksi kuvaillussa Rusich-aseryhmässä komentajatehtävissä ja sotinut Venäjän puolesta Ukrainassa.

Petrovskilla ja Rusich-ryhmällä on kytköksiä myös sotilasorganisaatio Wagneriin.

Aseryhmää on syytetty julmuuksista ja esimerkiksi raakojen kidutusvideoiden julkaisemista.

– Yleisesti ajattelen, että totta kai olisi hyvä, että terrorismirikokseen syyllistyneeksi epäilty henkilö joutuu rikosvastuuseen jossain, Meri toteaa.

Ukraina pyysi Suomea luovuttamaan Petrovskin sen jälkeen, kun hänet otettiin kesällä kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 

Suomessa keskusrikospoliisi on tehnyt esiselvitystä Petrovskista. Toistaiseksi häntä vastaan ei ole nostettu Suomessa syytettä.

Oikeusministeri Meri ei tiedä tarkkaan, mitä Petrovskin epäillyistä rikoksista on tähän mennessä saatu selville.

– En tiedä, en tunne teonkuvausta, olisiko mahdollista asettaa hänet syytteeseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Voisivatko hänen tekonsa vertautua sotarikokseen? Meri pohtii.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos